Neden Hollanda? Yada Neden Değil ?







Tekrar Merhabalar

Geçenlerde Türkiye'de Anket yapmışlar. Türkiye'de bir çok genç artık Türkiye'de Yaşamak istemiyor. Bunun sebeplerini az çok biliyoruz. Eğer Hollanda'yı seçmek isteseydiniz bunun nedenleri neler olurdu yada seçmemeniz için gereken Nedenler nelerdir şimdi aklıma geldikçe size yazıcam. Açıkcası bu blog başlığını pek çalışmadım ama bir Dost'a konuşur gibi abartmadan ( alamancı vari ) yansız sunmaya çalışacağım. Ben zaten biliyorumcuları  bu sayfadan  diğer bloglarıma göz atmasını rica edicem. 



Öncelikle Neden Hollanda'yı Seçmeliyim?



ilk aklıma gelen ve bence herkesin aynı fikirde olacağı gibi Hollanda'da aşırı Flex çalışma sistemi var. daha önce de yazmıştım, Pazartesi Cuma yada Pazatesi Ctesi ( yarım gün ) şeklinde 45 saat / Hafta olmak zorunda değildir. 0 kontrat ( iş oldukça çalışılan, ) 24 saat haftalık yada 32 yada 40 saat şeklinde çalışırlar. Avm ve mağaza süpermarket  çalışanları içinde pazar günleri 11:00 veya 12:00 de iş başlar max  17:00de iş biter herkes evine gider.  örnek Berberler Pazar ve çoğunluğu Pazartesi dahil 2 gün tatil yaparlar. Genelde herkes hafta içi çalışır, Haftasonları gençler  öğrenci ağırlıklı çalıştırılır. işim ağır ama haftada 4 gün çalışmak beni dinlendiriyor ve kendime vakit ayırmamı sağlıyor. 6 gün aynı işyerine gitsem bunalır be bu ülkede yaşamak istemezdim.

 - Süpermarket Fiyatları :

  işte Güncel Fiyatlar  ! Youtube Market videolarına bakmadan daha önceki yazılarımda da paylaştığım siteden / Reclamefolder.nl'den   herşeyin güncel fiyatlarına nulaşabilirsiniz.



2) Alım gücü : 


Alım gücünüz gayet iyi. en kötü asgari ücretli ( Daha önce de belirtmiştim 23 yaş ve üstü Hollanda'da tam maaş almaya hak kazanır  40 saat için 1560 eurodur. ) bir kişi iyi restoranda ailesi ile yemek yiyebilir, iyi bir araba yada hayalindeki aracı kullanabilir , biraz  yada işi iyiyse daha da para biriktirebilir ve bu parasının karşılığı ile Corona olmadığını varsayalım bir çok AB seyahatlari yada başka seyahatlara 5 ile 6 ile çarpmadan turlarını düzenleyebilir.
Yine Süpermarkete gidip sepetiniz dolu dolu çıkarsınız.  Siz, Çocuğunuz et de yer süt de içer... Dilediğiniz boy marka TV yada oyun konsolu, bisiklet , motorsiklet vs  Lüks olmaktan çıkar. Yeni evlenenler evi donatır ve taksitleri ile bir yıl bilemedin 2 yıl yaşarlar ama burada bu tarz eşyaları ödemek için çok çalışmanıza gerek kalmayacaktır.

Alım Gücü B) Burada da Evinizi 2.elden yada mahalli facebook marketplace gruplarından bedava'ya bile döşeyebilirsiniz. masa ,sandalye, yatak , çocuk bisikleti, kıyafet,  bahçe malzemesi vs vs. ücretsiz edinebilir, paralı olsa da 2. el ucuzdur. Bir sürü insan evinde birikenleri temizlemek için bu tarz  ( opruimen ) Garaj /  Kömürlük temizliği yaparlar.

3) Güzel Hollanda ( Prachtig Mooi ) 

Güzel ülkem Türkiye kadar olmasa da Hollanda  Doğası  ile güzel ve yaşanılabilri bir ülke. Bazen bisikletle yada araba ile Taşra'larda, Boer dediğimiz çiftlikler civarında sürüşleri keşke 360 derece kaydetsem ve size sunabilsem.  bir drone ile kuş uçuşu bakarsanız da her yerde dereler, doğasında yaşayan her türlü hayvan ve yem yeşil sulak bir ülke. Abartmıyorum 18 ayda 2. vatanım olmuş gibi oldu diyebilirim. Ayrıca Hollanda'nın bir ucunda bir ucuna 2 bilemedin 3 saatte ulaşabilir ve seyahat edebilirsiniz


4) Ben & Bisiklet  

Doğayı seviyor, Yürüyüş ve bisikleti de seviyorsanız size göre. Hollanda'da Bisiklet sürücekseniz mutlaka ama mutlaka bir bisiklet navigasyonu edinmeniz yararınıza. Yoksa ciddi ciddi kaybolur yada olmamanız gereken bir yolda olabilir ve ceza yiyebilirsiniz. 

Bisiklet yolları ile ana yollar her zaman yanyana olmazlar. Bisiklet bir araç sayılır ( Sadece Elinize alıp yürürseniz yaya sayılırsınız) ona göre kurallara tabi olduğunuzu unutmayın. Gerekli bilgiler verildi şimdi güzel taraflarına. Bisikletler bir çok geçiş üstünlüklerine sahipler ( Aksi halde bir  tafik ışıkları yoksa ) ve dilediğiniz yere daima bu Bisikletlerle ulaşabilirsiniz. Hepinizin bildiği gibi insandan fazla bisiklet olan ülke Hollanda'dır. 

Lokasyon


Herkesin ortasında bir ülke gibidir Hollanda. Dibinizde Belçika , Almanya, yukarıda Birleşik krallık. yarım satte Belçika'ya  yada 1-2 saate Dusseldorf'a geçebilirsiniz. 4-5 saat arası yol yapımına göre arabanızla Aşk'ın şehri Paris'e yada disneyland'a gidebilirsiniz. Tren ve uçak ile de mesafeler azalabilir.   Aranızda Haftasonları soluğu başka bir ülkede almak  isteyecekler olduğuna eminim. 

Almanya kadar olmasa da Türkiye'ye de ucuza git gel uçuşlar bulunabilir.  Yine diğer AB ülkelerine Eindhoven çıkışlı çok ucuz uçuşlar yada amsterdam çıkışlı normal  fiyatlı gelebilecek uçuşlar bulunabilir.


Expat Friendly - Multi-Kültürel ülke Hollanda

Anadili Hollandaca/Felemenkçe olsa bile sadece ingilizce konuşarak bile yaşanabilecek ( hatta doğru düzgün konuşamayan insanların da yaşamayı seçtiği -  örnek : Romanya , Polonya - X , V, Y, Z ülkeler... vs ) bir ülke.  Hollandalılar üst seviyede ingilizce konuşuyorlar. ilk zamanlar limitli Hollandaca konuşurken bazen ingilizce konuştuğumda bile 60-70 yaşındaki bir kadın ingilizce geridönüş yapması şaşırtıyordu. Gençlerini anlıyorum süper bi lokasyanda en az 2-3  dili beraber öğrenebiliyorlar fakat eski topraklarında konuşması şaşırtmıştım.

Hollanda'da geçerli ve iyi bir iş yapabilecekseniz gerçekten de Hollandaca bilmenize gerek yok. Atıyorum x konu hakkında bir fikir mi lazım, herşeyi parası ile çözüyorsunuz. Muhasebeci,  Avukat , Vergi ve diğer Sosyal Güvenlik konuları hakkında Akıl vericiler, Hem meslek hakkında hem kurallar ve Sistemin açıkları hakkında her zaman ve her zaman Para karşılığında yardım bulabiliyorsunuz  diğer türlü Youtube'dan  yada iamexpat.nl 'den derdinizin çaresini arayabilirsiniz derim. Size Hollanda'da güzel iş yaptırıcak meslekleri de bir diğer gelecek Blog'ta yazıcağıma emin olun. 

Parayı veren düdüğü çalar  derler ya, Sen Türksün diye veya x memleketlisin diye size ayrımcı olmazlar, Müşteri müşteridir , Renk , dil , Etnik fark etmez.


Yine aynı başlık altında devam edecek olursam, Burada arkadaş ortamınızı yaratırsınız. Fakat Hollandalılar mesafeli insanlar ve 2 günde senli benli olmayacakları için Siz yine Sizin gibi diğer ülkelerden  Hollanda'ya gelmiş  insanlar ile süper neşeli bi atmosfer yaratırsınız.  Ev arkadaşları edinebilir, Sosyal aktivitelere, katılırsınız


A) Parti Cenneti Hollanda


Hollanda demek PArti demektir bence. Corona zamanı eminim bir sürü gizli yasaklı cezası ödenmiş partiler bile düzenlenmiştir. Çünkü hava 0 derece olsa da insanlar festivallere gider yada yağmur çamurda da bisiklet sürdükleri gibi Partilere giderler.  Ana dilde yada  yabancı dil fark etmez , Bilindiği gibi bir sürü Hollandalı dünyaca  ünlü DJ olması da bu sebeptendir. Bir çok çocuk dj'in olduğu  ülke de Hollanda'nın ta kendisidir. Köy ve mecraların önemli günlerinde bile bunları minik bir Dj seti ile konser verirken görebilirsiniz. Hollanda'da her bişeyi kutlamaya yönelik adetleri vardır.


B) Ucuz Alkol 

Değerli Okurlar, Alkol Sağlığa zararlıdır ve tavsiye değildir.
Fakat Hollanda'da Alkol sudan ucuzdur derler ya özelikle Bira ile küçük su aynı fiyatlarda olabilirler.

Haftalık bir firmanın insert'i  , Süpermarketlerde depozitosuz bir kasa bira 10-15 euro arası değişir. Depozitiolu biralar markasız kasası 7 euro markalı 9-10-11 euro arası değişir ( Markalar Heineken, Amstel , Grolsch , Hertog jan  vs vs ) Heineken Almanya 'da daha pahalı olduğu için Almanyaya Heineken götüren duydum. Gereksiz bilgi Heineken'in fabrikasıda evime yakın bir yerde konuşlanmış. Diğer Sert alkollerde 70lik 10 -15 euro arası değişir. Hollanda'da Alkol almak için çalışmaz, Çalıştığınız için kendinizi ödüllendirmiş gibi olabilirsiniz. Alkolu da özendirici yazmak istemediğimi belirtmek isterim.

© 



Peynir ( KAAS ) 

Her yer Peynir, çeşit çeşit bol bol  peynir. 

En ucuz Peynir kilosu 4 euro  civarındadır. Bu peynir Jong Belegen dedikleri daha olgunlaşmamış ve kesimi zor olsa da çok yumuşaktır. Peynir Gurmesi değilim ama Bu  bahsettiğim  Gouda Peyniri diyeceğim bizdeki  x marka  kaşar peynirden daha lezzetlidir. Çünkü Her yer inek ve Süt dolu olan bir ülke. O kadar sütü birşeye çevirmek lazım değil mi? 

Bir sürü Peynir çeşidi vardır. Hem yerel hem Dışarıdan gelen özellikle Fransa'dan ( buitenlandse kaas )   Eğer Peynir'e zaafınız var ise Peynirsiz Yaşayamam diyorsanız  Hollanda'yı çok seversiniz. Unutmayın, Hollanda da iş yaşamınızda Peynir sizin bir ayrılmazınız olucaktır.  işveren yemeklerinizi ödemeyeceği için , Her öğle yemeği peynir ekmek yiyen binlerce Hollandalı'ya şahit olucaksınız.
 Bu yüzdendir ki Hollanda'da Kaaskop yani Peynir kafa diye bir kelime vardır ) 

Not iyi bir peynir kilosu süpermarkette 6 euro Peynirci de 7-8 euro'dur. çilekli kivili peynir bile bulursunuz, Peynir ve çeşitlerinin ucu açık.. Süt'ünde kilosu yarım yağlı tam yağlı demeden ortalama 90 cent veya 1 euro diyebilirim. 

Hollanda'da sıradan bi çiftlik
  photo by Andaç Abi



 Börek, Çörek, Tatlı Cenneti  Şeker gibi Hollanda!!!

Hollandalılar bildiğin şekerli şey yeme hastalığı var. o kadar şekerli yeyip hala uzun yaşamaları acaba suyundanmıdır bilmiyorum

Bir memleket düşünün  Şekerli Ekmekleri olsun ve ekmeğin yarısı şeker. Bildiğin toz şeker ve yapış yapış. Benim bir yıllık şeker ihtiyacım o ekmeğin içinde.  işte o Ekmek / Suikerbrood


donut, kurabiyeler, yabancı ülkelerden gelmiş diğer şekerli ürünler ( brioche, Scones ) waffle , Donut,  bir sürü şekerli pastane ürünleri, Elmalı turtalar, pastalar, ( Vlaai  & Bollen )  kekler, tarçınlılar, üzümlüler... neler neler 

İş bulmak:  Genelde Corona sürecini saymazsak Hollanda'da herkese göre bir iş var. Birşey yapmıyorsan bile  postacılık yaparsın. Düz bi iş yap. Temizlik şirketi vs. Yeterki çalışmak iste.


Bey, Abi Dayı Olmaması.


Patronuna ismi ile hitap et. o kadar.  Şefine 'de ismi ile hitap et. Genel müdüre'de... memur'a da  vs de mevrouw yada meneer ( bahım, hanımım ) tanımadıklarınla müşterinle de bu  şekilde hitap et.


Als je blieft, Bedankt !


Satış elemanı olarak, insanlar size Teşekkür eder sizde rica edersiniz. Herkes birbiirne iyi günler diler.  Genelde pek tartışmalar vs olmaz.

Politika Yok !

iş yerinde veya bi yerde pek politika konuşmazsın. Neden diye sordum, Sen X partiyi desteklediğini söylersen a Salak ona mı oy veriyor, yada Y partisine oy verdiğini söylersen insanlar tarafından tepki çekiceksin, yani o konuda konuşsalarda FANATİK değiller.


FUTBOL 


Futbol, içini doldurmama gerek yok. Amatör ruhundna profesynele, Doğru memlekettesin. Avrupadaki Brezilya Hollanda'dır. Cruyffler, Seedorflar Van Bastenler,, AJAX, PSV , Feyenoord ....  Kız erkek ayırt etmez insanlar Futbolu çok severler. 


Durumunuz Kötü ise Alınabilecek Yardımlar

Diyelimki işler yolunda gitmedi ,  Hollanda vatandaşı yada oturumunuz var , işsizsiniz, biri çalışıyor ailede diğer partner  işsiz , Hollanda'da ona göre Ev kiranıza yardım , çocuk yardımı ( yaşa göre değişiyor yeni doğan bir çocuk için ayda 200 euro'ya kadar yardım alabilirsiniz  bu ara 3 ayda bir ödeniyor diye hatırlıyorum )  ve Sağlık Sigortanıza yardımlar  ( huurtoeslag, Zorgtoeslag , Kinderopvangtoeslag ) alabilirsiniz.  Bu yardımlar içinde Başvuru yapmanız gerekiyor. Başvurularınızı da e devlet sistemi ( digid ) veya Bağlı belediyenize Başvurun.  Yine açılmışsa ücretsiz dil kurslar zorda olsa bulunabilir. işsizlik parası için başka başlıkta yazıcam. Diğer bir ödenek daha önce 50 kez yazdığım ve son kez  belirteceğim  tatil parasıdır.

 '' Neden Hollanda  ??? '' kısmına daha yazabilirim  ve eklemeler yapabilirim Konuyu kafamdan an itibari işliyorum , yazdıklarıma görselleri de haftasonu eklerim. Amaç birşeyelr yazmak ve size olabilecekse bir yol haritası bana da bir dost'a konuşur gibi bir kafa rahatlatma ayarında bir yazı olsun istedim.





Holanda'ya GELME !!!!! 



Neden Hollanda'ya Gelmemelisin !!! Haddim olmadan  Olduğun yerde kalıp , başka bir hedef ülke seçmelisiniz , onu yazmaya çalışacağım.


Sağlık Sistemi!


Bu konuda yalnız değilim ve eminim herkes aynı fikirde. Hollanda'da Sağlık sistemi kötüdür. Her zaman Randevulu ve Acil servis telefon ile izin alarak gidilir. Genelde Parasetamol ve iboprofen yazılır, Antibiotik ( özendirici olmayayım ) ise bir rüyadır. Genelde iyisinizdir , çalışabilirsinizdir. Ayrıca Sağlık sistemi aşırı karışıktır... Sağlık ocakları , hastaneler, Universite hastaneleri mevcuttur. 

A) Süprizli sonlar 


 Hollanda'da Sigortanızı kendiniz belirler ve ödersiniz. En uygun sitelerde normal bi sağlık paketi 100 euro / aylıktır.  Sene sonları extra amerliyat tedavi vs olursanız sisgortanızda dahil olmayan hizmetler alır , bir çok defa acillere sormadan giderseniz bir iki maaşınızı Sigorta şirketinize ödersiniz. Oysaki Türkiye'den örnek verirsek ilk Tüp bebek, diş vs nerdeyse herşey dahildir. 

B)Kiralık mezarlar


 Mezarınız Hollanda'da mı. o halde 3 katlı bir kabriniz olur. 3 kişi ile paylaşır ( aman ölmüşüz orası muhim değil dediğinizi duyar gibiyim )  Belediye belediye fiyatlar farklılık gösterir, yine 10 yıllık kiralar sürekli 10 yılda bir para ödemenizi isterler. hiçbir zaman sonsuza dek size ait bir yalnız kabrinizin olmaması bir tek beni mi rahatsız ediyor ? Oysaki Türkiye'de evsizlere bile birer kabir sağlanıyor ...  (tabii  Hayat yaşayınca Güzel )

C) Pahalı dişçiler


Geçen hanım dişçi kontrolüne 10 dk gözükmüştü ve sigortaya 55 euro faturalamışlar. sadece konuştu ve  bir başka güne randevu verdi. Bir tedavi yapsa anlardım. Benim sigortam 550 euroya kadar dişçi tedavisi karşılıyor artık ona bir dolgu mu yaptırırsınız bilmiyorum. Allah Dişçiye düşürmesin. O yüzdendir ki Türkiye Sağlık Turizm'de daha ileride.





Zor Bulunan Kiralık Evler

Maalesef  Hollanda'da Ev Bulmak cidden zor. Belki bekarlara büyük şehirlerde ev arkadaşı bulmak daha kolay olabilse de Bir Ev  bulmak için eşe dosta haber salmalı ve sıraya girmelisiniz. Daha önce de hafif hafif bu konudan bahsetmiştim. Ayrıca burada evi kiralamak isteyenlerin  belirli belgeleri hazırlamalı sunmalı ve ev sahibi onayına sunmalı. Ev sahibi genelde  şirketler olacağından onların tek derdi sizin bu kirayı ayda zamanında ödeyip ödeyemeyeceğiniz olacaktırç gerekli koşullar sağlanmış ve evi ilk isteyen siz olursanız, eve taşınmadan evvel  hafif eve renovasyonlar yapılıp siz eve geçersiniz bu süreç bir kaç ay sürebilir.  


Vergi !!! Hemde çook vergi.

Hollanda vergi cenneti demiştim. Evet, Her güzelin kusur vardır ama  bu kadar olmaz. aldığımızı geri alıyorsun Hollanda. Özelliklede kdv  21%  - 9% ve  birde 0 % vergi dilimleri var. En çok Vergi ise BTW 21% olandır.

Maaşdan vergi ordan vergi burdan vergi , mesai paranızdan vergi ... 

Senelik vergi iade başvurularınızda Belasting ( Vergiciler ) sizin veya patronunuzun maaşınıza az vergi ödedeiği için yada siz işverensiniz yada lendi işinizi yapıyorsunuz , yeterli bulmazsa ekstra para ister. Vergi iadesi dediğimiz sistem yıllık  zorunludur  ve şanslı iseniz biraz para iadesi alırsınız . o yüzden size hep iyi bir muhasebecin olsun derler. ( işveren ve kendi işini yapanlar ) 

UCUZ ARABA AMA ÇOK VERGİ ! 

Arabalar ucuz.  Bazı Bisikletler bile bir çok arabadan kat kat pahalı bu ülkede.


Nedeni ise Hollandanın Karbondioksit takıntısı, Bölgesel değişen Taşıt  vergileri, Aracın kilosu vs... Daha önce de söylemiştim Hollandalı eko yaşayanlar genelde 1000 motor araca binerler. Eğer aşırı  vergilerine razı iseniz uygun fiyatlı Mercedes Bmw , Lexus bile edinebilirsiniz. Taşıt vergisi Aylıktır yine Ehliyet araç sürüş yılınıza göre de Sigorta ödersinizdir.  Benzinde pahalıdır ve  ortalama Corona etkili  indirimler ile  1.4 Euro / litre'dir.

Gerek değilse Hollanda'da Araba almadan Bisiklet ile yaşamı hızlıca çözümlemelisiniz. 

Merak edenler araç fiyatlarına buradan bakabilirler. 250 Euro'ya da araba bulabilirsiniz.


Araç bakım ve Tamiri çok pahalı !!!

Bir arabanız var ve 4 lastik taktıracaksınız, lastiklere ve işçiliğine ayrı ücret ödersiniz. !!!  

Araç tamiri saatlik olduğu için saat ve  parça olarak size yansır. Araç bakımları pahalıdır. o yüzden  düşük motorlu benzinli az km yapmış bir araba ile sadece su yağ koyarak birazda arabadan anlıyor olmanız gerekir. 

Pahalı  ve Olmayan Toplu Taşıma !

Hollanda'da Toplu taşıma yok gibidir yada saatlerini işinize gücünüze uyarlamalısınız.  Trenler ve aylık kartlar hatta günlük kartlar bile pahalıdır. ( günlük indirimde , ucuz saatlerdeki 2. sınıf tren kartı 20 euro civarı olucaktır )  Trenler hava durumuna göre de çalışmayabilirler.  

işveren yemek ücretinizi ödemedeiği gibi iş yerine belirli km uzakta yaşamıyorsanız size yol yardımı da yapmaz. bir servis sizi alıp geri getirmeyecektir. o da size ekstra  oluşturur. şans işe yakın olup yürümeniz yada bisikletle gitmenizdir. Hollanda da kışlar sert ( TR ye göre ) fırtınalı ve yağmurlu geçiyor.


Hava Durumu

Bazen güzel bir günde aniden fırtına çıkıyor yağmur vs. izmirde doğdum büyüdüm Antalya'da yaşadım , oralara kıyaslayınca bana göre  havası kötü ( şu aralar havalar güzel )  Yazı çekilmiyor burada aşırı nem var. kışında dediğim gibi bu kışı saymazsak sert ve soğuk yine kıyaslamalarımı belirttiğim şehirlere göre yaptım onun altını çizeyim. Ankara, Eskişehir'den gelenler kışın pek fark görmeyebilirler.



Mesafeli insanlar - Arkadaşlık Kur(a)mama


Gerek iş yerinde  iş arkadaşların gerek yaşadığın  çevredeki komşun ile merhaba nasılsınız gibisinin ötesine gitmeyebilir.  iş arkadaşınla da konuş konuş konuş ama iş verenin ayarladığı zorunlu bir organizasyon vs değilse de pek git gelli senli benli olmayabilirsinizdir. Özellikle yabancılar arkadaşlık kurma  konusunda zorluk çekiyor.


Sinekler, Tezek kokulu Hollanda  ! 


Her tarafı sular ile çevrili bu ülkede bol sinek vardır ve  çoğu yer mecra tezek kokar.  Sabah sabah taptaze Güzel  izmir körfezini aramazsınız.

Pahalı işçilik !!!


Hollanda'da Yaşıyorsanız  bir çok şeyi kendiniz tamir etmeyi bilmelisiniz yada benim Kayınpeder'im gibi birine sahip olmalısınız. Sadece bir bekar Baldızım var söyliyeyim  dedim anlatabiliyor muyum ( smiley smiley ) 

Bir Boyacı saati 50 euroya evine gelir, onda da pek kalite bekleme çünkü en iyiler gelecek  3 ay için doludurlar.

Pahalı Sebze Meyve ! ... Bir Egeli olarak Etin Sebzeden ucuz olması koymuyor değil..



Hollandaca ! GGGGGG

404 fatal error !  Hollandaca Gırtlağınızı tahriş eden zor ve sanki olmasa da olur bir dildir. Öğrenmek zorundalığınız var  ise Allah kolaylık versin !


Hollanda Ehliyet Alma !


Kısaca pahalı ve zordur. Teorisel ve Sürüş açısından.  aşırı hız değişimi olduğundan arabanızda normal şehir içi tüketiminden daha fazla  yakar. şehir içi 100 km/ 6 litre ve azını yakan araba varsa hemen alın. Ehliyet CBR ile alakalı bloglarıma ana sayfadan ulaşabilirsiniz. 


Plan YAPma! 

Son Olarak bundan 4 ay sonrasını bile planlamak zorunda olabilirsiniz Hollanda'da Herşey planlanmalıdır. Bana göre Türkiye'ye oranla en zıt gelen şey bu kısım.



Saatlir PC başında size faydalı olmak için yazdığım bu yazıyı Hollanda ve Hollanda'ya gelmek isteyenler ile paylaşmanız, dilerseniz  yorumlara ekleme, düzeltme yapabilirsiniz. 

Bu yazı kendini ileri günlerde güncelleyebilir.  Kişisel gözlemlerim ve  Yabancılar için ortak sorunlar ve faydalardır.


Tekrar vakit ayırdığınız için teşekkür eder bir dahaki blog'ta özellikle hangi iş ile güzel para kazanırım konusunu işleyeceğiz , Görüşmek üzere.


Hoşça kalın Değerli okurlar.


Andaç.













 


























©Görseller telif hakkına tabi olabilir.


Yorumlar