SuikerFeest - Ramazan ( Şeker ) Bayramı - Kral'ı Mesajı - Hollanda'da Tatil - iyi bayramlar Dünya




Merhaba Sevgili okurlar.  Şimdiden Size ve Ailenize Mutlu Bayramlar dilerim.  2018 verilerine göre * Hollanda  % 5 Müslüman nufüsa sahip.  Bu 2016 verilerine  ** göre  Avrupa'da ilk 5 içinde.

30 günlük  Oruç tutma Türkiye'de an itibari ile bitti Hollanda'da ise yaklaşık 2 saat sonra saat 21:47'de sona erip Ramazan Bayramı kutlanıcak.

Açıkcası Corona Ramazan adet ve klişelerini de değiştirdi. Rotterdam'da bulunan akrabaları ziyaret edebilecek miyim  fikrim yok ama Telefondan Türkiye ve Facetime üzerinden artık eş-dost ile bayramlaşıp bir bayramı da nasipse bitircez.


Bir Fırıncı olarak duyumladığım ve gözlemlediğim Hollanda'daki müslümanlar Şeker bayramında donut diyorlar. Bildiğimiz Mcdonalds'da satılan ama tüm süpermarketlerde 4 tanesi 1 euro'ya bulunabilen Donut'lar, yine baklava vs tüketicekler. Açıkcası şeker ve mamülleri ile aram  hiç iyi olmadığı için beni çekmeyecek ama şimdiden çocukların  heyecanlı olduğuna eminim. 


Kral'ın Mesajı : 


NL Times  haberine göre Kral Willem-Alexander ve Kraliçe Maxima Müslüman alemine Mutlu bir şeker bayramı dileklerini sunuyor. ( Sevdikleriniz ile  bir araya gelemeseniz bile ; bağlılığın ve esinliğin sürekli daim olucağı nice Ramazanlara ... şeklinde güzel dileklerini sunuyor  )  Kral, Geçen yıl bir iftar'a da katılmış  , oradaki bir Türk ise Kral ile tanışmasını  ( iftar'da ) cidden acayip bulduğunu söylüyor.



Tatil Paraları


Geçen haftalarda da bunu söylemiştim ( paragöz bilinmeyeceğim umarım ) Malum nedir bu haydan huydan gelen bir para mı, kesintisi vs var mıdır ...

Bu para'nın tutarı ise Yıllık maaşınızın %8 'dir.

örnek Asgari ücretli çalışan : 1560 € ( asgari ücret ) X 12  =18.720 €

18.720 € x8% =  1497,6 €   şeklinde bir tatil parası almaya hak kazanıyorsunuz.

Not :  Bazı işletmeciler size bu parayı aylara bölerek de ödeyebilirler. Genelde Mayıs ayında ödenir. Bir işi bırakma durumu söz konusu olur isede içerideki tatil paralarınız iş çıkışında alırsınız. O para yanmaz birşey olmaz sonuçta her ay  sizin maaşınızdan  %8 olarak bir fon'da tutulan bir para ve yasal hakkınız.  Diğer süreç yine Haziranda başlar ve diğer yıl mayıs ayında maaşınız ile beraber bu para ödenir. 





Vergi -  öde babam öde :) 

Yine 1560 euro Asgari ücretle haftada 40 saat çalışan bir işçi'nin ödeyeceği aylık vergi nedir.

Mayıs ayı için Maaşınızdan ( Tatil parası ile beraber ) ortalama 950- 1100 €  vergi kesilicektir.

Diğer aylarda yine Asgari ücretli için :  300 € civarı maaşınızdan vergi kesintisi olucaktır  ama nihayetinde bir asgari ücretli saati 9.5 euro civarı çalışan ( brüt ) bir işçi pazar ve tatil günleri çalışma saymazsak eline 1560- 1600 euro civarı para geçer ve Tatil parası ile beraber elinize ortalama net 2700 euro ( sadece mayıs ayı ) geçicektir. 




Asgari ücretli diyip duruyorum ama Genelde  Hollanda'ya gelenler daha önceki yazılarımda da yazdığım  gibi Expatlar, Yetenekli işgücü sahipleri 30% vergi kesintisine sahip olmadıkları için maaşları net 2500 ile 4000 euro arası değişir. Fakat aile birleşimi yapıp MVV vizesi ile benim gibi  normal bi iş bulursanız diğer Hollandalılar gibi ücretlendirilir ve Emeklilik payını da ödersiniz. o yüzden diğer mesleklerle veya expatlarla kıyaslandığında ( benim gibilere Göçmen deyin vs ne derseniz deyin ) daha az bir paradır.

Geçen Haberlerde  konuşuluyor, iddia :   Hollanda Çift vatandaşlık sahiplerinin vergi defterlerini 4-5 defa kontrol ediyormuş. Hollanda Mevzu bahis PARA ( GELD)  ise , kılı kırk yarıp parasını sizden almaya çalışıp takibini yapar. Yaklaşık 18 aylık yaşantımda bunu gözlemledim. Bunu da normal buluyorum. X ülkeyi ayakta ve güçlü tutacak şeylerden en önemli kalemlerden biri de   ödemesi hiç hoş gelmese de Vergi'dir.  ( belasting ) 




Hastasonları ve Tatil günleri 


Cumartesi günleri :  Normal tarife maaş

Pazar günleri  :  Çift maaş.

Tatil günleri ( Hollanda Dini )   ise biraz karmaşık...

Bir tatil gününe denk gelen haftanın  gününde  ( Örnek : her Pazartesi çalışıyorsunuz ve Dini Tatil günü Pazartesi gününe denk geldi  )  eğer  planda iseniz ve çalıştıysanız 3 maaş yevmiye alırsınız.


Eğer Sonradan çalışmadığınız  bir güne denk geldi ve plana dahil oldu iseniz   ( Dini tatil günü Pazartesi ama siz normalde Pazartesi hariç günlerde çalışıyordunuz fakat çalışma planına ( rooster )   eklendiniz )  o halde çift maaş olarak maaşını bordrolanır.

Tatil günü çalışmıyorsanız : çalışır sayılır ve tatilini yaparsınız.

Bu kısım kafanızı karıştırdıya eğer, Hollanda'da pazartesi'den Cumaya kadar 5 gün yada pazartesi'den cumartesi'ye kadar 6 gün ( cumartesi yarım gün vs gibi ) bir çalışma düzeni olmayabilir. bunu siz iş görüşmenizde konuşur da halledebilir dilerseniz 0  kontrat , dilerseniz 24-32-40  saatler gibi işveren'in de onayı ile düzenleyebilir, çalışma günlernizi sadece hafta içleri, yada haftada 2 gün 7-5  , 8-6 gibi tek gün yada  gün seçmeli oluşturabilirsiniz. Bu karmaşıklık oradan geliyor.  


Hollanda'da tatil : 

Hollandalılar Yılda en az 25 gün tatil yaparlar, haftada 5 iş günü olduğundanbu toplamda 5 haftadır. buda gayet güzel bir rakam. Türkiye'de belli yaş ve çalışma yıllarına göre 18 ile 30 gün arasında olduğunu hatırlıyorum. Pekala Andaç 1 yılda kaç gün çalıştın diye sorarsanız

haftada 4 gün işe gidiyor diğer 3 gün izinliyim. ( 4*9 = 36 saat ) 

4 haftada 16 gün  / 576 Saat 

1 yılda 13 defa 4 hafta çalışma ve Maaş bordrosu düzenlendiğinden   :  16 X13 =  208 Gün /  7488 Saat  

Çalışdığımı söylemem yanlış olmaz.  Hollanda'nın güzel yanlarından birisi de Flex çalışma günleri ve saatleridir.




Hatalı olduğumu düşdüğünüz veya eklemeleriniz olursa bana yazmaktan çekinmeyin.


Tekrardan Mutlu bir haftasonu ve Mutlu Bayramlar dilerim. Kral'ın da dediği gibi Güçlü bağlılığımız ve Ramazan esenliği ile daha güzel ve Sevdiklerimizle beraber geçireceğimiz nice Ramazanlara ve günlere.



Bir dahaki blog'ta görüşmek üzere. Hoşça kalın.



Andaç.





 
©Görseller telif hakkına tabi olabilir.


Yorumlar