Hollanda'da Aylık Masraflarımız neler? Ev tutmak , Ev kiraları, Elektrik, Su, İnternet, vergiler , Sigorta derken Ay sonu'na ne kalıyor?

 ©

Merhabalar. Yeni bir blog ile karşınızdayım. Biliyorum burayı boşlamak istemiyorum ama hali hazırda beni bekleyen zor mu zor bir Ehliyet Teori sınavım, Direksiyon derslerim ve haftada 40 saat çalıştığım bir işim ve ilgilenmekte olduğum bir ev ve ailem var.

Ev demişken, Daha önce internette merak edenler için paylaşmıştım, nedir bu  Hollanda'da masraflarımız ? Hollanda Pahalı mı? , Elektrik , Su , İnternet ve Sigorta giderlerimiz için ne ödüyoruz. Hollanda'da bir çok gider kalemi var ve bununla beraber pahalı bir ülke fakat  gözünüzü korkutmak istemem 2 kişi çalışınca yine de 3-5 biriktirebilirsiniz  ayrıca senede 2 kez kısa şehir tatili ve 1 uzun yurtdışı ( Türkiye ) tatilini rahatça yapabilirsiniz. Şimdi sırtınızı geriye yaslayın ve yazımın tadını çıkarın.




Öncelikle çalıştığım yere 7-8 km ötede bir 1+1 ev'de oturuyoruz. Bu evde ben işsizken hanımın maaşı belirli bir limitin altında kaldığı için  belasting ( vergi dairesi)  evin belli bir kısım kirasını bize ödüyordu Kaynak) ki 50 gün normalde hakkımız varken 30 günlük ödeme yaptı. onunda nedeni devlet  ay başını ödeme tarihi olarak kaale alıyor.  örnek  not : biz evin anahtarını 1 kasım 2018 'de almamıza rağmen evde 10  kasımda yaşamaya başlamıştım ve bu yetkililere dürüstce bu tarihleri verdim. onlarda bize biz 20 günlük sürece ödeme yapamayız ayın 1inden 1'ine ödeme yapıyoruz dediler. ordan bi 360-400 euro  kaybım oldu biz tecrübe ettik siz etmeyin ) ama güzel yanı en azından size ödeme yapıyorlar. bu konu ile alakalı  vergi dairesine bizzat ulaşabilir, ingilizce hollandaca konuşma ve bilgi alma şansınız var. haklarınızı arayın yoksa size sunmazlar.

Evimizin kirası 680 euro , 2. oturan kişiyim 2 yıllık tertemiz ( sıfır masraflı ) bir  bungalo yada mesken diyeyim. yaklaşık 12  m² 'lik  ''  schuur  '' diye tabir edilen hayat kurtarıcı bir depom var. orada çamaşır kurutma makinemden  tutunda ekstra dip-friz , masa sandalya ve bisikletlirimiz ve yeterli depolama alanımız var. ev 45 m² 1+1   ama 2+1 sayılır.  Ayrıca sokak kenarına ücretsiz koymalık park yerimiz ayrıca en önemlisi ücretsiz attığımız bir çöp tenekemiz var ( yan belediyede çöp atma ücreti poşet başına 1,25 euro )  evden büyük bir bahçem  ve oyun alanı var.  ( henüz bir çocuk yok )

Hollanda'ya  2016 yılı sonunda ilk defa gelmiştim ve bu kadar pahalı değildi ama şuan özellikle sene başında enflasyon ve genel ekonomik kriz burayı da vurdu. Halk bunu az hissetsin diye devlet  maaşlar ile ilgili hafif bir düzenleme ve halkın sırtından vergileri indirme ile alakalı birşeyler yapıyor yada çabalıyor diyebilirim. 

Ev işi , evi nasıl tutduk,   Oturduğumuz ev'de hanım'ın bir arkadaşı yaşıyordu ki bu sahip olduğunuz çevre ( network ) hem iş bulurken hem ev  bulurken faydalı oluyor.
Daha evvel'den yeni yapılan evler var onlara ufak bir ücret ödeyip ( temsili 30 euro mesela ) kura'ya girebiliyorsun hatta yeni bir yerleşim yeri ise bu, istediğin daire için kura'ya girebiliyorsun: kimi ırmak manzaralısını kimi güney cepheye bakanı vs seçiyor. şanslı olmanız yanı sıra onların belirlediği şartları da taşımanız lazım. Mesela 2 kişinin belirli bir geliri yada 1 kişinin süresiz bir kontratı vs olması şartı gibi. şartlar uyarsa 1 yıl kontrat yapıyorsunuz. Burada önemli not  yeni bir evi parkeli vs alamayabilirsiniz. evin içini yeni bir parke ile döşemeniz, evden çıkarken bu parkeleri yeni gelene uygun fiyata satar yada kendiniz ile götürebilirsiniz. Yada eski bir evi hafif tadilata sokarlar ama yine de size 500-1000 euroluk masraf ile bir eve taşınma durumunuzda söz konusu. Hollanda'da evler genelde şirketlerin elinde. şirketler kiralıyor , burada faiz ile para kazanma söz konusu olmadığı için en büyük yatırım aracı ev almak ve kiralamak yada ticaret yapmak diyebilirim.  ( not : diyelim  Hollanda'da bir ev aldınız   ve o evde oturmazsanız  eğer zorunlu kiraya vermelisiniz ki   aksi halde bi ton vergi  veya para ödettirebilirler. )

Neyse konuyu dağıtmadan , Biz bu evin duyumunu aldık hemen kendimizi sıraya eklettik yani 1 numaralı ev bakmaya gelecek kişi bizdik ve hanım ve ailesi ben yokken gelip inceleyip beğenip başvurusunu yaptılar. başvurumuz da kabul oldu.  Siz ve aileniz 3 numara da olabilirsiniz ilk 2 aile yada bekar kişi evi beğenmezse size şans geliyor. 

Buraya tek kişi gelecekseniz,  Ortama alışana kadar bir oda kiralamanız süper olur. baktınız alışamadınız bir valizinizi alır gider yada beğendiniz sonra kendinize yetecek bir stüdyo daire bulabilirsiniz.   Eklemeden  edemeyeceğim  ama hollanda'da en önemsiz yer tuvalet, hayatımda gördüğüm en ufak tuvaletler  ve lavabolar ( ev içerisinde ) Hollanda'da idi.  adamın 300m2 evi var ve 1 metre kare yerde  tuvalet ihtiyacını gidermeye çalışması   komik gelmiyor değil Ayrıca mutfakların neredeyse hepsi Amerikan mutfaktır. Çoğu yine Gazlı değil, Elektrikli  fırın / ocaklıdır.  Türk dostlar mutfaklarını böldürüyor yada bi paravan ile ayırabiliyorlar. Gazlı ocak bağlatıyorlar. 

Gelelim ev giderlerimize : 


Elektrik + Gaz :


 ayda 55 euro veriyoruz.  Biz hem yenilebilir  enerji olması ( çevreci yanım )  hemde ucuz olması nedeni  ile Oxxio'yu seçtik. Sene sonu az kullanırsanız para iadesi yada çok ise sizden ekstra para isteyebiliyorlar. 

Diğer şirketler : 

  • Essent 
  • Nuon.
  • Green Choice 
  • Oxxio.
  • Energiedirect.nl.
  • Budget Energie.


Su Gideri    

Aylık  22 euro .  

Şurada  Su Şirketleri mevcut   Bu bilgiler google'da mevcut. . Kaynak :  expat center  
Bu arada içe suyum içilebiliyor ama yaptığım çay , Damacana suyu ile yaptığımdan Türkiye'deki çaydan daha kötü, Sürahi arıtma kullanıyorum, onunla içerken tadı en azından iyi oluyor.   19 lt damacana olsa  ondan alırdım ve  o çay keyfi paha biçilemez  , Tr'de bir tek ve tek  ailemi ve adam gibi çay içmeyi özlüyorum )


EvidesZeeland and southern part of Zuid-Holland
DuneaThe Hague/Leiden
OasenEastern part of Zuid-Holland
VitensUtrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland and Friesland
WMDDrenthe
WBGGroningen
WaternetAmsterdam
PWNNoord-Holland
WMLLimburg
Brabant WaterNorthern part of Brabant


İnternet + TV içinde Hollanda ( Eredevisie)  ligi olmayan  bir spor paketi ile beraber Ziggo adlı (KPNyada başka firma da seçebilirsiniz ) şirketten 48.5 euroya 40mbit download 4mbit upload  olan bir pakete bu parayı ödüyoruz gereksiz bir bilgi içinde Trt Türk adlı  1 adet Türk tv kanalımız var. ( artık internet çağında çok mühim değil )


Sağlık Sigortası 

  ( Zorg ) sigortayı içinde yurt içi yurt dışı sağlık +  ( Max  550 euroya kadar  limitli dişçi paketi )  +  11seans fizyo ( fizyoterapi )  + dahiliye diye tabir edebileceğim genel , dahil her şey dahil paket olan 155 euro'luk kişi başı sigorta ödüyoruz bu sigorta ücreti yaşa göre vs değişmiyor sanırım.  90 küsür euro'ya da sadece içinde dahiliye olan bir paket alabilirsiniz ve bu sigorta için bellirli bir gelirin altında kalıyorsanız çoğu kısmını  devlet karşılayacaktır. biz  ayda 90 euro iade alıyoruz. Unutmayın ucuz bir sigorta paketine sahipsiniz ama bir çok defa doktor veya fizyo almanız gerekti (  Allah korusun )  sene sonu evinize Sigorta şirketiniz sizden Ekstra para isteyecektir. o parayı sildiremezsiniz ama size taksit yapabilirler . Hanım'ın yaşadığı tecrübelerden biliyoruz.  Yine sigortanızı daha önce paylaştığım Bu blog'ta bulabilirsiniz: ( Asgari ücret ve hanım asgari ücret biraz üstü alıyor asgari ücreti zaten başka yazıda yazmıştık. 23 yaş üzeri haftada 40 saat ve üzeri çalışmada net elinize 1550 euro'dan aşağı olmayacaktır. haftada 1-2 Gece çalışırsanız eğer bu ücret 250-300 euro net olarak artar ) 


Araba ve Vergisi  ve Benzin - Dizel Fiyatları  :     

Arabamız    2002 model VW Beetle ( araç maliyeti 1500 euro idi  neden ucuz açıklayayım )   yaklaşık 2000 cc  motor hacmine sahip olduğu için vergisi ayda 51 euro. Vergiyi silindir hacmi, kilo ve çevreye verdiği zarar ( co2 emiyonu ) bulunduğu muhit ile ölçüyorlar.   Kaynak Genelde büyük silindirli araçları çok ucuz görebilirsiniz ama Hollanda'da aylık ödene motorlu taşıt vergisi olduğu için pek ideal değildir.  o yüzdendir ki Dünya'nın en uzun 2. ırkı olan Hollandalıları küçücük Kia picanto'ları sürerken görebilirsiniz. ( 1. ırk için Bkz: Google  swh. ) 
   Türk ve Faslı  kankaları VW', merso ve BMW'ler ve station wagon araçlar , Polonyalıları minibüs ve station wagon ve C- D ve E sınıfı araçlar  ile görmek olasıdır. Hollandadılar genelde yakıt cimrisi araç snoerfiets ( 25-50cc lik motorlar )  , moped ,   sakat arabası  45 km arabası yada Bisiklete biner (  Paralısı da Porsche'ye biner ve  ' istisnalar kaideyi bozmaz  ' )

Avrupa geneli Benzin ve dizel fiyaları için Buyrun buradan yakın

Benzin 1.72 civarı dizel 1.43 civarı ( kaliteye göre değişiyor ve sürekli arttıyor )Kaynak mylpg ayda aracı 70 -100 euroya  bi ay işten eve evdten işe bazende alışverile  sürüyoruz diyebilirim ( aracın çok yaktığını da hatırlatmak isterim ) aracın sigortası da maalesef aylık 90 euro. Hollanda ve Arabalar ile alakalı sizi şuraya alayım.


Cep telefonu ve Konuşma Paketleri    : 


Kendi paketim Tele2 ve  20 euro ayda 5 gb data 100 dk konuşma vs sms ( heryerde nerdeyse ücetsiz wifi edindiğim için yeterli ) + samsung s8 telefon
Hanım  : iphone 8 ayda 40 euro vodafone.nl  sınırsız konusma sms 10 gig yurtdışı yurt içi +  yine Türkiye ayda 100 dk arama.  Başka abonelikler geçici ve black friday kampanyalarını iyi değerlendirmek isteyebilirsiniz. ben mediamarkt'tan tele2 sayfasından daha iyi bir abonelik buldum ordan aldım. illa kendi sitesinden değil başka aracaı şirketten de alabilirsiniz.

Yeme İçme Market :


Hollandaca Kelimelerimiz : Aanbieding : yani   indirim yada Korting , Afgeprijsed yani  fiyatı indirilmiş  demek  ) 

Yeme içme  , hijyen  kosmetik ,  ıvır zıvır  vs. ayda  350 euro'yu geçmiyor. ''   Hollanda'da Market masrafları ve fiyatlar  '' adlı bir blog yazıcam. Vidyo çekmeyi de planlıyorum ama oldu da blog olayını kesersem bir gün şuradan web site yada cep telefonunuza uygulamayı indirip Hollanda'daki yiyecek içecek  , Teknoloji ve yaşam ile alakalı  Mağaza kataloglarını bulabilirsiniz. Bu Kataloglar Hollanda'da yaşayan kişilerin evine ücretsiz yollanır ( Bu katalogları istemezseniz posta kutunuza  Şunun gibi bir stiker yapıştırmanız yeterli ) 

    Hollanda'da  400 gram dilimlenmiş  ( 23 dilim ) Ekmekleri 1 euro'dan başlıyor,  yine bizim köy  ekmeği , Trabzon ekmeği gibi ( ekşi ekmek ) ekmeklerimiz ( Oerbrood ) bunlarda 2 euro , 2,5 euro civarı ( 600 gram. Plastik poşet ile dipfrizde taptaze tutabilirsiniz)  

Alkol bedava'ya yakın ( ama tabi  tavsiye değildir. swh.)  Et fiyatları normal hele Türkiye'miz 2019dan beri ciddi ciddi pahalanması ile çokta fark göremiyorum  ET ,tavuk ,değil ama ( Sebzeler ve Kola fanta gibi içecekler  TR'ye göre çok çok pahalı )    saçma bir benzetme olmasın ama küçük  Şişe su süpermarkette (  Aldi , Jumbo , Albert Heijn , Lidl  , Dirk )  16 ile 19 cent arası değişiyor (  bu su 500 ml lik normal belçika kaynak suyu, Su abartılacak kadar ne iyi ne kötü )  Türkiye'de de 1 tl altında bulmak nerdeyse zor.

Türkiye'den  canınız  birşeyler çeker diye düşünüyorsanız burada nerdeyse herşey var. En yakın Türk fırını / dönerci'ye giderseniz herşey bulabilirsiniz. ( alles voor geld )  Hollanda'da yaklaşık 380.000 Türk yaşıyor.  Sarma dolma içli köfte çay baklava herşey var. 

Market Alışverişleri : 

En ucuz  ıvır zıvır marketi Action, Kalite fiyat oranı yüksek.
Parfümeri Duty free'lerden ucuz olabilir, Douglas, ICL Paris gibi mağazalar var. ( her parfüm alışınızda 2 tane Tester ücretsiz alırsınız )
Blokker : ev araç gereç kalite iyi ama fiyat yüksek olabilir.

Kruidvat ve Trekpleister   yada op is op ( op is op   op=op anlamı :  bitmişse bitmiştir yada tükenmeden alın demek )  tuvalet kağıdı şampuan gibi hijyen ve parfüm yada abur cubur.

Teknoloji marketi olarak Mediamarkt  ( aşırı iyi Müşteri Hizmetlerine hakkına sahip )  ve daha uygun fiyatlar için defolu ürünler / Mediamarkt outlet be Bol.com adlı sayfaları yada online işime gelen herhangi bir google'da bulduğum sayfadan yapıyorum.

Dışarda yemek :  


Pahalı. çok pahalı...  bir restoranda 25-30 euro arası kişi başı yiyebilirsiniz. her şey dahil 2.5 saat yeme içmeli bir dünya mutfağı restoranı 32.5 euro hafta içi hafta sonu yoğun ve düşük saatlere göre fiyat değişmektedir.  

Bar ve Pub  içecek fiyatları : 

 TR ile aynı gelebilir. biralar 2.5 eurodan başlar Şaraplar 4-5 Bacardi cola 5-6 gibi. kola fantada 2.5 euro civarıdır. 

Giyim  :

Kıyafetler pahalı diyebilirim ama yeri geldi Türkiye ile aynı ve indirim zamanları Turkiye ile aynı. Ayakkabılar Türkiye'dekinden ( euro yu TL ye çevirsek bile ) daha ucuz.  iç giyim pahalı . Outlet mağazlar var şanslı iseniz indirimlere denk geliyorsunuz yada yıllık indirim dönemleri 1. indirim 2. indirim yada final indirimlerde alış veriş yaparsanız 1 -2 euro ya tişört 10 euroya kazak yada zara gömlekte alınabilir. ama yeni sezonda pahalı ürünler. özellikle  Denim Pantolonlar.

Park ücretleri : 


Şehir merkezlerinde tabiri caiz ise '' Kol '' gibidir. Gouda'da ortalama saati 2.5 euro civarı. Rotterdam ve Amsterdam'da dakikalıktır. 10 dakikası  yada 18 dakikası 1 euro gibi. saatlik dersem 4-6 euro arasıdır. günlükte 20-25 euro arasıdır. 

Bir çok Avm'nin de park yeri ücretlidir yani Hollanda Anan Baban para derler ya öyle bir yer işte. swh.


Yazıyı güncellemem mümkün. Aklıma geldikçe eklerim. Sorunuz olursa blog üzerinden sormanız ricadır






Sürpriz Ödeme :  Kral sağ olsun evime birde 2 taksitle ( termijn ) ödeyebileceğim  ( ayakbastı swh. ) bir  çöp vergisi ve suyu temizliyoruz vergisi  gibi bir ekstra borç belgesi   göndermişti  ve buda yaklaşık 200 euro  civarı idi. tek seferde ödeyip geçtim.



Hollanda'da musluğunu , lamba'nı  bisikletini  tamir etmeli ve yeri geldi arabanla ilgilenmeni eksik etmemlisiniz. Bu tarz kalemler ateş pahası. Kendi boyanı  ve tadilatını yapmasını öğrenmelisiniz ( DIY )  şu  Bouwemarket dedikleri şirketlerden gerekli tehcizatları  edinebilirsiniz Karwei , formido , Hornbach - yipiyayyayyipiyey ,  ( plus action.nl boya fırçası vs gibi ) 


işbu giderler şahsıma ait olup kişiden kişiye aileden aileye değişmektedir.  siz şimdi hesap yapın. sizin  kendi sigorta gideriniz, kazancınız ve harcamalarınıza göre birikim yapma durumunuz orantılıdır. 


Hollanda'da türkçe takip edilecek bir medyaBir başka önemli medya




Şu aralar Güneşin bizimle olduğu ( bedava batmadığı )  Güzel Hollanda'dan Selamlar

Saygılarımla

Andaç Abi


Not: blog'ta kullanılan görseller telif hakkına sahip olabilirler.





Yorumlar