Hollanda'da Araba Satın Almak, Araba seçimi Nasıl Yapılır ? BMW mi ? Mercedes mi yada Ekonomik bir araç mı?

© 




Merhabalar

uzun bir aradan sonra tekrar sizinleyim.

3. kez de olsa girdiğim  CBR teori sınavını  2 hafta evvelden geçtim. ( Teori sınavı ile ilgili önemli bilgilendirmeleri başka bir başlıkta paylaşacağım )

 çok yakında  pratik sınava girip  Hollanda Sürücü Ehliyetini almaya hak kazanacağım.

Öncelikle Nitelikli iş gücü ile gelmiş kişiler birebir Ehliyet değişimi ( 5 yıl geçerli diye biliyorum ) yapıyorlar. Ehliyet sınavı ile bir alakaları yok onu belirtmek isterim.

Ehliyeti Almama az kaldı ve Şuan şehir içi vergisi sigortası  yüksek ve benzini içen bir arabaya sahip olduğumuz için yeni bir araç bakıyoruz ve aklıma böyle bir başlık açmak geldi. Hayalleri BMW - Mercedes süslerken   ( ki ulaşması da çok kolay ) , VW  UP! modeli daha mantıklı gelmeye başladı.



Şuana dek incelemediğimiz marka model kalmadı diyebilirim. 2 tane de VW  yeni polo ve vw up' denilen modelin test sürüşünü bile yaptık ama şuan için henüz yeni bir araba almadık. Ayrıca bir petrol içicisi olan güzelim  yaklaşık 20 yaşına Beetle highline arabamızı da 1500 euro'ya dahi satamamak üzüyor.

Hollanda güzel bir ülke ve aynı zamanda bir vergi cenneti. ( Herşeyin bir bedeli var)  En çok araç vergisini de ödeyen nadir ülkelerden biri. Eu Haber şeysi Hollanda'da 2000 cc ve üzeri  araç kullanmak demek devlete çalışmak demek ile aynı şey diyebilirim. Özellikle Hollanda gibi gelişmiş ülkelerde co2 emisyon değerleri, bulunduğunuz muhite göre aracınızın vergilendirmesi gibi  değişkenlere sahip . aynı zamanda sigortanızda yeni bir sürücü olmanız yada tecrübeli bir sürücü olmanıza göre de ücretlendiriliyor.

Hollanda'da  6 -12  aylık bir asgari ücret ile iyi bir BMW veya iyi bir MERCEDES'e binebilirsiniz fakat  aracın co2 emisyon oranına göre de ayda en az 50 euro'dan az vergi ödemezsiniz. Bu Hollanda için yüksek bir değer.  o yüzdendir ki  Hollanda'da  yeni üretilen araçlar  900 cc ( 0.9 litre motor hacmi )  yada 1000 cc araçlar ve bunlar yine en çok tutulan araçlardır. Hollanda'ya yıllar evvel ilk geldiğimde o Dünyanın en uzun adamlarının minicik araçlara binmesini yadırgamıştım. Ama şuan onları çok iyi anlıyorum. Araç vergisi ve sigortası belimi bükmeye başladı ( açıkçası birikim oranımı düşürüyor desem dahada doğru olur )

öncelikle Hollanda'da benzin fiyatı 1.62 cent  ile 1.75 arasında değişiyor. belli günlerde belirli istasyonlar hafta içi 12-15 cent arası indirimler yapabiliyor. ortalama lpg - dizel ve benzin litre fiyatları

Kendi kullandığımız araç 100 km de  ortalama 12 litre civarı yakarak ( 1 litre ile ortalama 9 km gidebiliyoruz )   G  yakıt tüketim etiketine sahip,  yani en son sırada olduğu için  vergi ve benzin harcamada zirveye oynuyor. ideali ise Aile b yada  arası olmadı max C sınıfı Enerji etikete sahip bir araç olması idealdir. Yine Hanım 4  yıldır şoför . ( fakat 2 yıldır bu araç kendi üzerine )  daha önce ucuz diye aracı annesi üzerine araba almıştı ve o sürdüğü yıllar tecrübesi dahilinde sayılmıyor. örnek 18 yaşında bir kişi yeni ehliyet alıyor ve bu arabayı kendi üstüne kayıt ettirirse 5 yıl sonra tecrübeli bir sürücü oluyor. her kazasız geçen yıl ödediği sigorta oranı düşüyor.  buradan örnek olarak siz ilk yılınızda şaka değil ayda 70 ile  110 euro araç sigortası ödemeyi bekleyebilirsiniz. aldığınız araca göre bu ücret daha da artabilir. yani bu korkunç bi rakam.


 Araç kategorilerine bakarsak :  A sınıfı yani sınıfının en ufak araçları :  örnek vw up ! , skoda citigo, seat mii, opel adam, audi a1 , renault twingo , kia picanto ,  ford ka yada ford ka+ gibi araçlar.  bunların co2 emisyon değerleri 90 ile 120 gr diyebilirim bunlar  A ile max B sınıfı etikete sahip. bu araçların vergileri yeni bir sürücü için 70 euro civarı ve Yol vergisi ise aylık 19 ile 25 euro arasıdır. yani çok güzel değerler.  bu araçlar 1 litre benzin ile 18 ile 22 km ( ortalama - şehir içi ve şehir dışı ortalaması ) gitmektedir.  Önemli hatırlatma bu sınıftaki araçların hemen hemen hepsinde 4 kişilik emniyet kemerleri mevcuttur yani araca sürücü dahil maksimum 4 kişi oturabilir. Yine bu araçların bagaj hacimleri var ile yok arasındadır.

B sınıfında corsa, clio, polo , fabia, ibiza vb. yeni üretilen araçlarda 1000 cc motor'a sahipler bunlarda ortalama 60hp ile 80 hp arası güce sahip ve yine A ile B yakıt tüketimi etiketlerine sahipler.  bunlarında aylık yol vegilleri 35 euro civarı yine sigortaları  aylık 65 ile 80 euro arasıdır  ( bu değer yine sürücü olunan yıla göre değişmektedir )  bu araçlarda ortalama 1 litre benzin ( yakıt )  ile 20 km ortalama yol yapabilmektedir.
Sigorta değerlerini aracın plakası ve ile sigorta şirketini arayarak öğrenebilirsiniz.


Elektrikli araçlar var bunlarda co2  emisyon değeri 0 olduğu için  bijbetaling denilen ek ödemeler genelde olmuyor. bu konuda daha detaylı yazıcam. çünkü bir çok elektrikli araçta baktım ama satın alma değerleri yüksek ve pil kiraları vs derken Hollanda için en ideal aracın şimdilik kendi bütçemiz için Benzinli bir araç olduğuna karar aldık.

Benzinli mi Dizel mi diye de araştırma yaptım.. şehir içi işten eve evden işe yapılıyorsa, ki Hollanda da minicik bir ülke , Türkiye sehayatleri de uçakla yapıldığı için Benzinli  ( manuel vitesli ) ekonomik ( Zuinig ) bir araç en mantıklısı.
Dizel araçta masraflı ve bakımı zor olduğundan yine Hollanda'da tamirat işleri saatlik bir ücrete bağlı olduğundan , çok aşırı kilometreler yapılmadığı için her ne kadar daha ekonomik görünseler de dizel araç almak  hiç mantıklı değil.
yine Markplaats yada diğer 2. el sitelerde en çok bulunan araçlar dizel araçlar. yine ikinci el değerleri düşük araçlar Otomatik vitesli ve Station Wagon araçlar yada yıllar evvel business / iş adamı araçları olan yüksek motor gücüne sahip araçlar çok uygun fiyatlarda. dezavantajlarını yukarıda belirttiğimden dolayı ücretleri

Hollanda da en çok satan araç markaları ve modelleri için buraya tıklayın. bu istatistikler 2018 yılına ait ama genel anlamda 2019'da da bir şey değişmemiştir.  Bu VW Polo, Kia Picanto ve VW UP ! gibi araçları her yerde görüyorsunuz.  Bilindiği üzere aracın ikinci değer yüksekliği buna göre belirleniyor.  örnek VW Polo comfortline 2017 model araç 2018 model yeni kasa bir Polo Trendline ile aynı satış değerine sahip olabiliyor.


Leasing

Hollanda'ya belirli bir süre için geliyorsunuz ve  suya sabuna ben vergisi sigortasına  karışmam diyorsanız leasing yapmak isteyebilirsiniz.

Yine Leasing için A sınıfı o ufak otomobiller aylık size ( belirli bir km limiti var ) 190 ile 225 euro arasına denk geliyor. Bu araçlarda çok az yaktığı için aylık max bi  50 euro yakıt işinizi rahatça görecektir. yani sigortası vergisi her yıl  APK'sı ( Apk yeni  bir dizel araçta 3 yıldan sonra her yıl ,benzinli bir araçta ise 4 yıl sonra daha sonra 2 - 2 ve her yıl yapılmak zorunda )  APK bizim aracı Vize'ye sokmamız gibi bir rapor.

Leasing'in  Eksileri :  aracı 2 kişi üzerine kayıt ettirebilir bir 3. kişiye ödünç verememeniz ve 2 yıl yada anlaşmanıza göre 3 sonrası aracı aldığınız yere teslim etmeniz . yine söz verdiğiniz yıllara göre leasing aylık ücretleri değişir. örnek 1 yıl da aylık ödemesi 200 euro olan araç 250 euro civarına çıkar ve belirtilen km değerini aşacaksanız o aşılan ücretleri ödersiniz yada aylık paketinize kredi gibi ekletebilirsiniz buda aracın aylık ödeme değerini yükselticek. örnek site

Artıları  : Bu Araca  sadece benzin ,su ,ve yağ eklemeniz yeterli. kaza yaptım, araç tamirdeyken başka bir araç sağlanır, aracın değeri düştü aman efendim sigortası vergisi  ve vizesi ( APK) onlar ile kafanızı yormazsınız

Hollanda'da Aracınızın değeri Türkiye gibi değil tam tersi her yıl fiyatının altına düşücektir.


Örnek 16000 euroluk sıfır bir araç
1 yaşında 14500
2 yaşında 13000
3 yaşında 11500 ( bunlar kaza ve km değerlerine göre daha da düşebilir yada fiyat bu civardadır )

Burada gözüken ve aldığım bir çok öneriye göre sıfır bir araç almak çok mantıklı gözükmüyor. Sevdiğiniz bir aracın az kilometreli  , bir kaç yaşında olan ve özellikleri size hitap eden ( cruise control - park sensörü - elektrikli yan aynalar - çelik jant ( licht metal )- geri görüş kamerası vb.)  seçim yapmak daha mantıklı gibi geliyor.

2. El oto arama ( Occasion )


2. el oto aramak için, ister çevrenizdeki galerilere ister beğendiğiniz aracın kendi sitesinde bulunan  '' Occasion '' bölümüne ( bu bölüm her marka'nın kendi web sitesinde mevcuttur ) yada 2. el yada  araç satan web sitelere  de bakabilirsiniz. 

örnek : 

Tüm marka ve modeller için Hollanda'nın sahibinden.com'u sayılan :Markplaats

 yada VW için yada bu grup için ( skoda - Seat - VW  - Audi )  das weltauto / Maas Auto


 OPEL NL  Gibi.




Araç alır veya satarken nasıl bir prosedür izlemelisiniz bunu iyi araştırın. Hollanda herkesin iyi ve dürüst olduğu bir ülke ne yazıkki de değil, paranızı dolandırıcılara kaptırmamaya bakın. Aracı beğendiniz bazı büyük firmalar sizin için plakasına göre aracın tüm şeceresini ( secere ) dökebilir yada  bu yazıda belirtiğim gibi bazı ücretli siteler size bunu raporlarlar.

Genelde insanlar galerilerden ve büyük firmalara araçlarını veriyorlar ( Ruilen* yani takas*  yapıp, üzerine para verip değişim  )  yani kafamız ağrımasın diye. Yine aracınızı kendiniz istediğiniz bir platform'dan satabilir, sattığınız aracınızın tek telefon ile yol vergisi ve sigortasını  günlük durdurabilirsiniz.

Araç Sigortanız bir zorunluluktur. Aracınızı aldığınızda kendiniz gibi onu da sigortalattırın ki başınıza hem bir çevirme de hemde aksilik veya kazada başınıza daha büyük dertler açmayın derim.




Tamirat / Bakım

Hollanda'da yukarıda belirttiğim gibi araç tamiri saatlik ücret'e tabii. yada bazı eski usül sürekli gittiğiniz bir tamirci (  garaj ) var ise onlar size fix ücret söyleyebilir. ama ciddi ciddi pahalıdır. kendi lastiklerinizi bile benzincilerde 1 euroluk jeton ile kendiniz doldurursunuz. 


Kenteken check : plaka ile araç kontrolü

Belirli siteler : kenteken yani plaka ile kontroller sağlıyor. bir araç alıcaksınız ve bunun kazası vs var mı diye beklirli siteler size ücret ile raporlama veriyor. bu ücretler 5 euro ile 15 euro arası.

yine belirli siteler araç hakkında detaylı bilgiler veriyor.

herhangi satın alıcağınız yada ilgilendiğiniz bir Hollanda plakalı aracın  plakasını  şu kenteken check / autoverleden gibi sitelere eklerseniz, aracın Hollanda için yada başka  ülke için mi yapıldığını ( Almanya yada Ispanya'dan getirilmiş bir araç da olabilir bunlar genelde daha ucuzdur )  görebilirsiniz.


DOĞAL GAZ  ( AARDGAS ) yada LPG


Hollanda'da Aardgas'a uygun  fabrika  lpg ve Aardgas ( doğal gaz )  çıkışlı araçlar elektrikli araçlar fiyatında sayılır.  Aardgas ile Lpg arasında hem depolama hemde oluştukları kimyasal  ile alakalı farklılıklar vardır.


E-Araç : Elektrikli Otomobil


Güzeller ama pahalılar. Yukarıda da belirttiğim gibi 0 emisyon oldukları için avantajlılar ama pil kira ücretleri ve kendilerinin pahalı ve sistemin yeni oluşu düşündürüyor ama paranız varsa düşünebilirsiniz.

Yurtdışı ( Almanya'dan ) Araç Getirmek


Yeni bir araç için konuşursak, kargosu vergileri vs dahil bu araçlar özellikle 20.000 euro üzeri bir otomobil daha ucuza geldiğini duyumladım.  izlenilen bir dolu prosedür var ve yine bir sürü şirket aracılık yapıyor. hele alıcağınız araba 40.000 ile 100.000 euro üzerinde ise Almanya'dan araç getirtmek çok daha mantıklı.  ilgilenenler  için  şurada ingilizce  kaynak   kaynak 2 (NL) , Hollanda şöförler odası diye tabir edebileceğimiz ANWB ,

Test sürüşü ( Proefrit ) 

Beğendiğiniz yeni yada 2 .el bir aracı , bayii'den yada galeri'den diyeyim bir Ehliyet fotokopiniz ile ücretsiz deneyebilirsiniz. Sonuçta araba her gün alınan birşey değil.


Hollanda'da tamirci iseniz veya uyguna yaptırabileceğinizi düşünüyorsanız hasarlı 1-2 yaşında araçları sıfırının 3te biri fiyatına alma şansı edinirsiniz.  Ulu Google üzerinden onları Schade Auto - Schade Auto Verkopen olarak aratabilirsiniz . örnek Schade autos


Açıkcası bu kadar araştırıp, daha çok bilgi sahibi olmak daha kafa karıştırıcı olabilir. ama Bütçenizi  ve ne istediğiniz bilirseniz yeni veya ikinci el ( occasion ) araçları online filtreleme sistemi ile ( bir çok marka modelleride dış dörünüşüne göre elemek isteyeceksinizdir ) Kendinize göre bir araç bulabilirsiniz.


Aracımızı satıp yeni bir araç alırsam buradan en son kısma 2-3 punto da olsa yazarım.

Şu aralar Güneşin bol olduğu Hollanda'dan Selamlar ve Sevgiler.




Not : yukarıda siteler  sadece ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. websiteler kaynaklı Yaşayacağınız sorunlar olursa  eğer sorumlu kabul edilemeyeceğimi belirtmek isterim.



Kullanılan resimler telif hakkına sahip olabilir© 



Yorumlar