Yeni bir sayfa açma zamanı - Enerji Tasarrufu Dönemi - Avrupa artık dondurmasız bir külah


copyright


Merhabalar.


Umarım herşey sizin için yolunda gidiyordur. Herkese  İyi Ramazanlar.


Öncelikle Andaç artık 40  Yaşına bastı. soranlara 39 gibi hissediyorum, bir fark yok eskiden diyorum ki öyle... 


2008*2018 arası dönemsel , 2019 ile şu ana dek tam zamanlı çalışıyorum. daha evvelde part time ve dönemsel işler yaptım. çoğunlukla öğrencilik dönemi geçirdim. E-devlet'e göre Türkiye'de 17 yıl sonra emekli olacakmışım. Hollanda Emeklilik yaşı işine hiç  girmeyeceğim.


Tıraşı kesip sadede gelelim.

İnanılmaz zor  bir dönemden geçiyoruz. Şuan kimsenin ne olacağını kestiremediği dönemdeyiz. Pandemi diye alınan evler insanların ellerine patlayabilir.  Geçenlerde bir söz okumuştum, Zenginler yatırım, fakirler evine eşya alır diye... Artık 2 defa düşünün bir şey alırken.


 Dönem Tasarruf Devri...

Evde nasıl Dizel yakıt yapılır videolarının paylaşıldığı şu dönemde  hemde ne tasarrruf dönemidir anlatamam..


Şimdi, Avrupa Türkiye kıyaslamasını bitirin.  Nerede olursanız olun   yapılacaklar aynı..

Zaten aslında sizin de bildiğiniz ama  bazen pek umursamadığımız maddeler yazacağım... Bunlar ekonomik olarak yılda belirli miktarlarda size tasarruf yaptıracaktır. Enerji ve Yakıt fiyatları tavan yaptığı , Market alışverişinizin daha pahalı tuttuğu şu dönemde olmaz ise olmazlar.  


Peki neler bunlar.


İzolasyon

Evinizin iyi bir izolasyonu olduğuna emin olun. Kapı pencerece araları boşluklarına dek izole etmeye çalışın.

Enerji Tasarruflu ürünler

A ) Led lambalar alın. pahalılar ama belki 1 yılda para iadesi sağlayacaklardır. Hollandalı bir marka  olan CALEX adlı firma 1 watt enerji ile çalışan led yapmıştı ve o gün  ben gelecek budur dedim.  hareket sensörlü bi ürün için  o markanın 4 watt enerji ile çalışan lambalarını almıştım. iyi de yapmışım. Watt , 1-4 ne anlamıyorum diyenler için : Evlerdeki yuvarlak yada uzun sopa gibi olan Floresant lambalar 10-36 watt arası yakıyor, Eski tip ampüllerde en düşüğü 40 watt ile 100 Watt arası olurdu... işte düşük watt , düşük lümen oluyor ( lümen ise ışık akısı  birimi )  düşük watt  tasarruf demektir.

B) Kettle veya Elektrikli Şofbenleri gerekmedikçe kullanmayın. İngiliz banyosuna ( küvet ) sahipseniz artık onu ayda yılda bir kullanın. Devir kovaya su doldurup banyo yapma vakti. kendinize 3-5 dakika arası alarm yaptıktan sonra uyaracak alarmlar kurun. Daha evvelde yazmıştım bir şofben en çok duşta olduğunuz sürece çok yakıyor ( Elektrik yada Gaz  ) 

C) Standby modunda duran her şeyi kapatın. Türkiye'de hangi marka var bilmiyorum ama Klik-aan Klik-uit diye evdeki prizlerin tek tek yada tamamen enerjisini kesecek  elektronik aletler var.  Onlardan kullanarak enerji tasarrufu yaparsınız.

D) Kullandığınız ürünleri yenileme vakti mümkün mertebe AAA+  Beyaz eşyalar satın alın. Fiyatları elbette bir kublecik daha pahalı olsa da emin olun para iadelerini size bir veya bir kaç yıla amorti edeceklerdir.

E) Çamaşır  Kurutma makinesi Türkiye'de pek kullanılmasa da kullanmamaya çalışın. Zaten çamaşırlarınızı da yıpratıyor ,solduruyor ve çekmelerine yardımcı oluyor size ekstra  masraf çıkarıyor. belki 1-2 saatte kupkuru sevdiğiniz bir elbiseye kavuşuyorsunuz ama her gülün dikeni vardır modundalar...

F) Çamaşırları biriktirme vakti.. Evet artık kısa program da olsa Çamaşır hatta Bulaşıkları doldurarak atın... eski rutininiz her gün 2 defa ise 1'e indirin. Çamaşırları ucuz saatlerde  yıkayın. Bu arada Elektrik sayaçlarınız duyumlara göre bu Kış saatine ayarlı fakat Türkiye bunu bir kaç yıldır kullanmıyor. Mesela kış saatinde saat 22 ise siz 23:00 de yıkamaya başlayın ki sayacınız ( Türkiye için bu lafım ) sizi 22:00 de çamaşır veya bulaşık makinesi çalıştırdığınızı düşünüyor.

G ) İdeal Oda sıcaklıkları belirleyin...  Aslında Vaillant adlı İtalyan firma bunu sizin için ayarlamış.

Oturma odası : 20 - 22 °C

Yatak odası : 16 -19 °C

Çocuk odası 16 - 20 °C

Ofis / Çalışma odası 20 - 22

Koridor / Hol : 15-18 

Banyo :  22 - 24

Mutfak : 18-20

Yani Kombiniz varsa her odanın derecelerini ( yanılmıyorsam 1-5 arası seçenekler var vanada ) ona göre ayarlayın. 

Araç Kullanımı : 

Evdeki otomobilinizi de artık her kafanıza estiğinizde kullanmaktan vazgeçin.  Yakıt fiyatları çılgın seviyede ve  iyileşecek gibi durmuyor. Dilerseniz online siparişler vererek  onu da çözebilirsiniz. Hollanda'da 30 Avro üstü , Türkiye'de de sanırım şuan  300 TL üzeri ücretsiz teslimatlar yapılıyor. illa Süpermarket alış-veriş zevkinizden ödün vermeyecekseniz haftalık belirli indirimli  olan günler veya  bir kerede hepsini halletmeye çalışın.  Marketler yakın ise elbette yürüyerek yada mümkünse bisiklete binin. Hem sağlıklı hem ekonomik.  Yine  Türkiye için Semt pazarları akşamları bildiğiniz gibi daha ucuzlar dilerseniz üç-beş  daha ucuza satın alabilirsiniz.  Yurt dışında işinize gelen indirimlerin yazdığı kataloglara abone olup sürekli takipte olun. 

Aracınızın yıllık bakımlarını yapmayı öğrenin... Gerekmiyorsa garanti dışı kalmayacaksa ve kendinize güveniyorsanız yine bir bilenle beraber aracınızın yağını, soğutma sıvısını , filtre vb değiştirmeyi de öğrenin... 

Su Tüketimi 


Bir Sifon ortalama 9 litre su alıyor ve günde 3 defa sifon çekseniz  ortalama  27 litre su harcıyorsunuz. Hem azalan kaynaklar hem çevre koruma adına Sifonunuzun içine yapabiliyorsanız litrelik şişeler koyun. Yada çift butonlu sifon -rezervuar sistemi tercih edin. Evinize yapacağanız  tüm enerji tasaruflarının para iadelerini alıp hemde çevreyi daha az kirleterek hem maddi hem manevi mutlu olacaksınız.

Pilav yapmak için yada sebze yıkamak için artık dakikalarca su altında yıkama yapmayın. Bizde o pirincin nişastası çıkana  kadar yıkama işine deliriyorum. içim gidiyor pilav yapılış videoları izlerken. canım gidiyor.  bizi boş verin gelecek nesillere  yaşanılır bi Doğa bırakmalıyız. Bırakın pilavınız daha gösterişsiz olsun... Pilavın tane tane oluşuna takan tek milletiz belkide...  Sebzeleri de bi kaba koyun onun için özel yapılmış kaplar var onlarda ya Sirkeli su  içinde eğer sirke sevmiyorsanız o taddan hazlanmıyorsanz pazardan  yada marketten daha az çamurlu ürünler alınız. Biz Hollanda'da buna pek rast gelmiyoruz çünkü maruldan tutun herşeye  nerdeyse hiç çamursuz pırıl pırıl oluyor ürünler. 

Açık musluk  bırakmayın, Damlatan bataryaları  5 liralık conta ile yenileyip değiştirin. Durumunuz varsa enerji tasaruflu bataryalar alın. Bazı bataryalar gür akar ama aslen diğer basit bataryalardan belkide 50% daha az akmaktadır.  Birde  ben kullanmadım ama Perlatör denilen cihaz var, o cihaz  aynı miktardaki suyu  akış miktarını ve ıslanma etkisini arttıran bir cihaz duyumlarıma göre en az 20% tasarruf yaratıyor.  küsürat gibi dursa da yıllık miktarlarda size inanılmaz avantajlar sağlayacak fikirler diyebilirim. 

Hollanda'da bir çok pisuvar artık susuz çalışıyor. bizdeki gibi sürekli şırıl şırıl  akan sular yok. 

Bu yazdıklarım masal gelebilir yada gülüp geçebilirsiniz. inanın Birimsel olarak değil enerji miktarı olarak bir senelik dönemi kıyaslayın. Eski faturalarınızdaki  Watt veya Ton Değerlerine bakın ve karşılaştırmayı görün.

Su kullanımı ile ilgili bir ekleme. Üniversiteden hocam özellikle banyo yapmadan evvel ısınana kadar giden suyu başka bi kova veya kapta ayırdığını ve onları değerlendirdiğini söyledi. bende bunu değerlendiricem hatta kova ile ayırıp soguduktan sonra ektiğim yeşillikler oluyor onlara vermek istiyorum. Birde vaktiniz  ve yeriniz varsa tohumlardan çok uygun fiyata kendi yeşilliklerinizi yetiştirebilirsiniz.  

Gelecek Tasarruf dönemi... artık ne veya ne alıyorsanız geleceğe yatırım yapın.


Elektrikli araba, Elektrik enerjili akıllı evler, Solar paneller ( Gün ısı ) Yine Solar elektrik enerjili evler...  AAA enerji sınıfı ürünler ve az yakan ampüller..

Hem daha temiz bir Çevre ve Doğa için  hem de  Para tasarrufu için...


Bununla beraber umarım Türkiye'de enerji tasarrufu adına özel görseller ve içerikler hazırlanıp acil yayınlanır bununla beraber Atıklar da ayrıştırılır. Plastik kağıt vb... inş 2022 olmasa da en kısa zamanda bu sistemlere geçilir.

2.el Kullanımı ve satımı

Dostlar, 2. el kullanmak utanılacak bir şey değildir. hatta satışını da yapın. evdeki kullanmadığınız , fazla ,size küçük gelen yada beğenmediğiniz giysi ve eşyayı satın gitsin... 

enerji tasarrufu daha da yazılabilir.  aklıam gelen ve araştırmalarımdan edindiğim bilgilere göre en önemli maddelerin altını çizmek istedim.



son olarak peki Avrupa artık dondurmasız bir Külah demişsin...

korkutma yada abartma yok , Artık dondurma eriyor , elimizden kayacak diyebilirim... düşüyor...

Nedir bu Andaç, Avrupa Bizi kıskanıyor mu ? Hayır, katiyen kıskanmıyor!!!.

ama Artık Avrupa'nın dondurmasının kaymağı eridi... Enflasyon rakamları çift hanelerde ... Gelecek belirsiz...

3%'lerden 12% lere gelen bir enflasyon ama hissedilen enflasyonu size anlatamam...


Size masal anlatmıyorum size istatistiksel değerler vermek istiyorum.  Dileyene gerekli bilgileri  önceki bloglarımda yazdım. buyrun  


. Bizden yıllar önce gelenler Avrupa'nın kaymağını çoktan yediler bize de anca Boş Külahı geldi. Kendim şahsen Pandemi öncesi en güzel bir yılımı yaşadım sonra Pandemi, Bozulan lojistik zincir, Çip krizi ve şuan Ukrayna-Rusya Savaşı ve bilinmeyen bir durum söz konusu. Bu bilinmeyen durum dünyadaki dengeleri değiştirecektir. Mülteci krizi vb konulara grip konuyu değiştirmeyeceğim.. çünkü ucu açık meseleler.


Ay çicek yağın litresi 3.6 Euro  olduğu , Evlik unun karne gibi abartmıyorum müşteri başına varsa eğer rafta 1 kg kişi başı verildiği, her şeye zam geldiği bir Avrupa.


 10 euro'ya gidiş dönüş uçak biletleri bitti. bir pcr testin 80 Avro olduğu dönem. Saçma sapan Corona kuralları olabilen bir dönemde... 

5 Euroya  yada 1 pound'a otobüs biletleri dönemi çoktan bitti...

Her ne kadar 50 euro'ya çantanız doluyorsa artık daha az doluyor. Giderler arttı gelirler çok ama çok az arttı. Bu lafım  özellikle işçi sınıfı içindir.

Fiyatlara bakılmadan alınan ürünler dönemi çoktan bitti..


40 Yaşındayım 40 aydan fazla Süpermarkette fırıncı, ekmekçi, Müşteri hizmetleri elçisi vb oldum. Çalıştığım şirket organizasyon değişikliğine gidip tüm menajerleri devre dışı bıraktı. yani koskoca 100 yıllık aile şirketinden  devşirme  şirket pazarın 22% elinde tutuyor , senede 2% büyüyor  ve hep kar açıklıyor  senede Hollanda ve Belçika toplam 20 mağaza açıyor ama şirket organizasyon ağacını değiştiriyor. bu sayede şirkette masa başı kağıt işi yapılmasını engelliyor ve tüm çalışanların mağaza içi yani  work floor  diye tabir edilen  yerde yani sahada olmasını istiyor...  Şirket 2021 yılını 9.91 Milyar  Euro Ciro ile kapatıyor... Siz şimdi ne düşünüyorsunuz ? 


Avrupa'ya gelecek dostlar hiç beklemesinler  gelsinler tabi... Ama ne  idüğü belirsiz bir durum içerisindeyiz. Özgürlük ise daha özgür ve daha çevreci bi Avrupa ama artık ekonomik değil. Kurulu düzenim bile pek yok ama Savaş Polonya ve tüm Nato'ya sıçrarsa açıkçası Andaç abiniz  belkide inine geri dönecek...( doğru Türkiye'de Nato ülkesi fakat olaylara tarafsız yaklaşması sevindirici )  ama geri geldiğimde burada öğrendiğim donanımları kullanacak bir çevre içinde girişime başlamak hayali ile. Savaş biter ortalık durulursa da sittin sene dönmem  tabi... Savaş büyürse Türkiye  seçimi öncesi savaşa uzak kalan bir başka ülke'ye de geçmeyi düşünebilirim bu o zamanki şartlara göre değerlendirilebilir.

Gereksiz bi not : Şuan olduğum yerde gelebilecek en üst seviyedeyim,   ben ve eşimin belirsiz süreli bi sözleşmem var, daha fazla iş yükü , daha az çalışan ve olmayan departman sorumluları olan bir organizasyonda ilerleyeceğimi düşünmüyorum. işimi ve insanları sevdiğim için şuan daha iyi veya yükselebileceğim bir iş olursa seve seve değişiklik yapacağım. Bana bi fırsat tanıyan patronuma 40 aydan fazla sürede Teşekkür edebildiğimi düşünüyorum.


1 saat evvel oturdum ve hesap yaptım. Hollanda'da genelde 10 km üzeri ev-iş mesafesine  km başı ücret/maaş yardımı ödenir.

ben ve eşim ikimiz 41 ayda  ortalama 23.000 km yol yapmışız. Yaşadığımız ev ucuz ama  bu ödemenin gerçekleşmesinden eksik olan tek yön 2 -3 km  yol farkı ile benzin yardımı ( Yol yardımı - NL : Reiskostenvergoeding: ) al(a)mamışız. buda  bu dönemde 2 farklı aracın yakıt tüketimlerinin ortalaması  ve ortalama 1.5  Euro litre benzin fiyatı ile  ortalama 10 km  Litre  performans ile (  süre boyunca 2 arabanın yakıt harcama ortalaması ) bize Ekstra 3450 Euro gereksiz masraf olmuş... Aracın gereken aşınan  lastik bakımı  masrafı ve  bakım masrafı ve piyasa değeri düşmesini hiç hesaba  katmıyorum bile...  onları da katsam 3800 ile 4100 euro arası bi zarar bu. Size göre komik , 2 -3 aylık Asgari ücret diyebilirsiniz ama para kolay kazanılmıyor. Siz masraflarınızın hesabını sorun ve alın. Benim jetonum yeni düştü. Kendiniz ile yüzleşin ve hatanızı kabul edin.  1 sene kullanımdan sonra 2000 CC aracı elimizden çıkardığımız gün ayda 200 Euro kar yapmaya başlamıştık. 


Nacizane maddeler yazdım , bi çoğunu belki siz uyguluyorsunuzdur , burada ufak şeyler diye 1 yıl sonunda çok fark yaratıyor bunun altın ıçizmek istedim.  Buraya kadar sabredip okudu iseniz  çok teşekkür ederim.   Blogger okuyucuları gerçek kahve içenler gibi efsanedirler. 


imla hataları affola...


Saygılar


Andaç.






son güncelleme : 4 nisan 2022  Tsi 03:05



Yorumlar