Bir Hollandalı ile Beraber Yaşamak / Evlenmek ve Dez Avantajları ? Gerekli Evraklar Karmaşası ? Sinir Harbine Hoş Geldiniz.

©

©

Merhabalar

                 13 Temmuz 2019 C.tesi , Öncelikle herkese Mutlu bir hafta sonu dilerim. 80 milyonluk bir ülke'de yaşıyoruz ama yeri geliyor kendimize koca ülkeden bir partner( eş ) bul(a)muyor fakat uzak illerden bir yar ediniyoruz. ilk zamanlar Özlem kelimesi lügatınızda ilk 5'e giren bir kelime oluyor.

Hollanda'lı bir Partnere sahip olmanın Avantajları olduğu gibi Dezavantajları da olacaktır. 
Önemli not : Hollanda'da beraber yaşamak normaldir ( MVV) vizeniz evlenmeseniz de size haklar sağlayacaktır. Evlenme taraftarı değilseniz Evlenmeyin ( size kalmış ) fakat yine de aynı zorlukları çekeceksinizdir.

Peki ne olabilir bunlar:


Öncelikle Birbirinizi Anlama ( Anlaşma)


ikisizinde ana dili Hollandaca yada Türkçe yada ingilizce ( veya herhangi bir dil ) değildir. o halde yeri geldi birbirinizi gereksiz yanlış anlayabilirsiniz buda istenmeyen , nahoş tartışmalara neden olacaktır.


Kağıt Kürek işleri ( Gerekli Evraklar )

Aile Birleşimi mi yapacaksın, Şirket mi kuracaksın ( ki şirket açmak daha kolay olsa gerek )

          Farklı 2 ülkenin vatandaşı beraber yaşamak yada evlenme niyetinde ve bir sürü Evrak ,
gidilecek ülkenin (  örneğin Türkiye yada Hollanda , Ben Hollanda'dan bahsedicim)  diline yada Gidilecek ülkede kabul edilen bir başka dile ( Hollanda için  Hollandaca, İngilizce, Fransızca yada Almanca ) önemli evrakların çevirilmesi ve gerekli yer ve noterlere onaylatılması , gerek sinir harbi gerek maddi kayıp ve zaman kaybı gibi gelecektir.  ikematgah, Nufüs kayıt örneği, Sabıka kaydı ,  vs gibi evraklara kulağınız aşinadır fakat Bir çok duymadığınız kağıt işlerini ( örneğin Formül A yani  uluslarası doğum belgeniz  ,   örneğin Formül B:  uluslarası evlenme belgeniz  (bu iki belge de Nufüs Memurluğundan ücretsiz alınıyor.  yine bu belgeleriniz  , Nufüs kayıt örneğiniz ,  Sabıka kaydınız ile   beraber Apostil'e gideceğini belirtiniz, bu konuyu farklı bi başlıkta ele alabilirim   ) 

Önemli not 2  : Nufüs Kayıt Örneğimi Hollanda'da 100 Euro'ya çevirtmiştim. ind sitesinde kabul edilen tercümanlara ulaşabilirsiniz. o halde TR'De hem ingilizce çeviri hemde noter onayına gerek kalmayacaktır. Tabi hangi seçenek bütçenize iyi geliyorsa onu yapın derim )

Karşı tarafın ( Hollanda'dan gerekli evrakları tahsis etmesi, Gerekli maaşı ve en az başvuru tarihinden itibaren 1 senelik kontratı yada bizde Belirsiz Süreli kontrat dediğimiz  ucu açık tarihe kadar bir kontratı olması ve belirli bir miktar para kazanması gerekmektedir. Detaylar için Resmi site ind.nl


iki taraf başvuru yaklaşırken, çekildiği resimleri konuşmalar, hediyelerin fişlerinin toplanması mı dersiniz, beraber yapılmış tatiller, birbirlerine atılmış kartlar, var ise  görüşmeleri kanıtlayan telefon faturaları yenilmiş yemekler ve aile ile tanışmalara kadar fotoğraf ve yazılı belgeleri toplama harbine girer. Siz birisini seviyorsunuz ama bunu mutlaka ve mutlaka ispat etmek zorundasınızdır. ( Buradan  lafım ona : Eskiden anlaşmalı, para ile hikayeden evlilik yapmış Hollanda Vatandaşı çoğu Türk veya başkası kim varsa onlar yüzünden bu sıkıntıları çektiğimizi düşünmekteyim. Kendi fikrim Türk marka ve imajını sarsmışlar diyebilirim yine buna ilaven AB vatandaşı olmamak da diğer sorun ayrıca Kötü politikalar da cabası. Sözüm ona kimseyi rencide etmek değil ama Çuvaldızı bi yere batırmak lazım.)

Konuyu dağıtmayalım, Geleim diğer dez avantajlarımıza:

Vedalaşmak : 

Bu Aile Birleşimi yapmadan Evvel bir çok defa vedalaşılmış olsa gerek. Ve bu Vedalaşmalar cidden Moral bozukluğuna ve ilişki yıpranmasına sebep olur. 


Yemekler :

Neden Yemekler, Her iki farklı ülke Vatandaşı kendi ülkelerinin yemeklerine alışmıştır. Belki Siz ne olsa yiyen insan olabilirsiniz ama burada Eğer dini açıdan belki de Partnerinizin yediğini siz yemeyeceksinizdir. Ayrı  Tavaları yeri geldi Ayrı dolapları bile kullanmak isteyebilir, yeri geldi onu ( domuz eti , Varken ) yeme gibi sorunlara girebilirsiniz. Ayrıca O da sizin deli gibi kaşıkladığınız Tarhana çorbasına  yada böyle sıcacık bol biber salçalı sulu etli patatesli yemeklerinize burun kıvırabilecektir.  Ayrıca Hollanda yemeklerini bi Türk'ün sevmesi için ya fast food yemesi yada lezzetsiz ot ve  haşlanmış patatesleri yine domuz veya şanslı iseniz inek sığırı sosisi ile beraber ezip yemesi .. ( derken bile midem kalktı !. Nimet ile şaka olmaz biliyorum ) 
Siz marketlerde Helal et telaşındayken o da domuz etli pizzasını seçiyor olabilir ( Bu bir öz eleştiri değil, Aksine bir Genelleme'dir. Belki bunları hiç yaşamazsınız derim ama  yaşayabilirsiniz de.

Hollanda Kahvaltısı. ( Ekmek + Hagelslag belki de bir kruvasan, Peynir ekmek ( tost ekmeği arası ve bu sizin artık yoldaşınız, Görmek istemeyeceksiniz...   Kahve , Meyve çayı  veya meyve suyu ) Masa da iki ayrı kahvaltı oluşur, Ayrıca Akşam yemekleri de iki farklı menüden oluşabilir. Bizde ne derler  '' aynı çorbaya kaşık atmak ''  deyimi burada uçup gidiyor...

Yine Yemekler. Bu Sefer gidilen mekanların Sadece müslümanlar tarafından işletilirse Helal yeme şansınız çoktur ama değilse emin olun orada Tavuk eti bile helal kesim değildir. Kesimi helal  olsa belki aynı bıçak ile Domuz eti de kullanmış olabilirler. psikolojik olarak yediğinizden emin olamazsınız. ( Vican rahatlılığı ) Bunun ilişki ile alakası yok belki ama Bunun Yaşadığınız ülke Hollanda ve bu olayların yaşanıldığı örn. ülke Hollanda olduğu için belki de sizi Sevdiğinizin memleketinden soğutup aranızı açabilir. Bu diğer müslüman olmayan ülkeler için de aynı olacaktır.

Kültürel Farklıklar

Hollandalı bir Partneriniz var, Erkek veya Kadın. Onun çevresinin çoğunluğu da Hollandalı. Selamlaşmasından , Şakalarına ve tavırlarına dek Türkiye'ye göre farklılık ve Size kıskançlık getirecek durumlar oluşabilir.. Ama gerek yoktur tabii ki de ( large olmaktan bahsetmiyorum ) Bir çok Türk kızın evlenince , Facebook'taki Erkek ahbap dost vs silmesi buradaki Partnerinizin tüm erkek arkadaşlarını silmesini isterseniz, ilişkiniz çatırdamaya başlayabilir.  Bu sadece bir örnek bunun ucu açıktır. Hollanda'dasınız ve Kültür farklılıkları baş gösterebilir.Ya da göstermeyebilir. Bu nihayetinde karşılıklı konuşulup çözülebilecek , anlaşılabilecek bir şeydir.  


Planlar Ülkesi Hollanda ( Ayrı bir blog başlığı )

Youtube'u açın ve expat'ların Hollanda hakkında dile getirdikleri bir ortak nokta'dır Her şeyin plan üzerine olduğu bir ülke : Hollanda.

Bir Türkiye doğumlu Türk olarak konuşursam eğer, Bana Kimse 15 gün sonra ne yapmak istediğimi soramaz. O yüzdendir  '' Yarın Ola Hayrola ''  gibi deyişlerimiz vardır. ''  Türk insanı last minute insandır. '' ( güzel söz bunu tuttum bak. Bkz : Andaç Abi )  Son dakika tatile çıkar ,ertesi gün apar topar evine geri dönebilir.

Hollanda'da her şey planlıdır. Her şeyi Planlamanız lazımdır.
İş arama Blog'unda da belirtmiştim ya,  Rooster denilen çalışma saatleriniz bile her ayrı gün farklılık gösterebilir. ( Biz Türkler düz 7-3 , 3-11 - 11-7 yada 8-6 yada 7-5 yada 8-5 insanıyız  bunun gibi mesailer) ben yanlış biliyorsam lütfen düzeltin. 

10 gün sonra  salon futbolu maçınız var onu bilir,  60 gün sonra dişçinize uğramanız gerekirse onu da ajandanıza kaydedersiniz ( Bir ajandanız olur )  gelecek sene tatilinizi de bilir, Akıllılık yapıp erkenden uçak biletinizi , tren vs onu da bilirsiniz. 



Ortak Noktalar : 


Burdan kastım Aynı müzik türünü sevmeniz yada Aynı futbol takımını tutmanız ( ki bu çokta iyi bir örnek olmadı ) Aynı film türünü sevmenizden bahsetmiyorum. Aynı çevrede yetişmediniz, e hali hazırda aa şurada eskiden şu vardı hatırladın mı, şu filmde şundan bahsediyorlardı gibi ortak noktalarınız hiç olmayacak, Türkiye'de bu böyledir, Hollanda da biz bunu böyle yapıyoruz buna alış, Şu mahallede şu çocuk vardı ya işte o evlenmiş ama siz o çocuğu tanımıyorsunuz bile. gibi ortak noktalarınız olmayacak. Sizin Hikayeniz ve ortak noktanız sizin ilişkinizin başladığı tarih ve beraber bulunduğunuz çevrelerden ibarettir.

Bu konuyu editleme  şansım yüksek. Bu konu yaşadığım tecrübeler ve Youtube'da gördüğüm bazı kanallarda expat'ların da yaşadığı genel aksaklıklardır. Yine de ilişkiniz sağlam temellerde ise korkmamalısınız.  Hollanda Türkiye kadar olmasa da Güzel bir ülke. Yetenekli , Geleceğini Avrupa'da gören herkesin gelmesini isterim tabiiki de.


Feragat Etmek 

Yani, bu aslında iki Türk çiftin Türkiye'de yaşadığı birey gibi gözükse de değil. 
yeri gelince bazı şeylerden, hobilerinizden, alışkanlıklarınızdan, türkçe şakalaşmanızdan veya espriyi tam yerine denk getirmekten ve daha fazlasından feragat ediyorsunuz. Eski Türkiye'de edindiğiniz alışkanlıklarınızdan bahsediyorum. Sevdiğiniz için belki de artık bir  veya fazla çocuk sahibi olduğunuz için bu feragat artacaktır. Ayrıca Ülkenizi sevdiklerinizi Ailenizi de kankalarınızı da bırakıp ona gidiyorsunuz. Bu Türkiyedeki iki  Türk'ün  evliliğinden daha öte bir feragat.


 Genel bir sonsöz :  Bu kısmı atlayabilirsiniz. ,Şimdiden sürçü lisan ettiysem affola. Bazı genelleme ve konuşmalarım belli çevreleri  kırdıysa kusura bakmasın, Hepsi pozitif eleştiridir.  Hollanda'ya geldim ve Ülkem ve insanımı iyi tanıtmam gerek . Hollandalılar yada başka milletler de mükemmel insanlar değiller, Fakat bizim daha dikkat edip ülke insanımızın kültür ve eğitim seviyesinin yukarıda olduğunu gerek yabancı dillerimiz ile gerek ataklığımızla bunu göstermemiz, kurallara riayet edip daha örnek olmamızın bir ödev olduğu bilincindeyim ve Hollanda veya başka bir ülke farketmez bu belki bizim çokta göremeyecek olsak ta  Geleceğimiz Türk Gençliği faydasına olacaktır.   Bu tarz baba konuşmaları sevmiyorum ama içinden geldi )



Kullanılan resimler telif hakkına sahip olabilir© 

Güneşin bile bedava batmadığı güzel Hollanda'dan Selamlar. 


Saygılarımla



Andaç Abi.








Yorumlar