Hollanda'da iş bulma Yöntemleri ? Hollanda'da Kariyer imkanları? Hollanda'da çalışmanın zorlukları nelerdir ?




©
Merhabalar

Blog'uma tekrar hoş geldiniz.  Hollanda'ya geldiniz , Mvv kartınızı size en yakın  ind ofisinden aldınız , bağlı bulunduğunuz belediye'ye ( gemeente ) ikematgah işlemi yapıp ortalama 1 hafta sonra evinize Yeşil bir  A4 kağıda basılmış ikematgah ve içinde bir BSN ( vatandaşlık numaranız , bu numara ile  sadece yerel seçimlerde oy verme hakkınız  var )  numaranız var ama maalesef Henüz bir işiniz yok.


Üzülmeye , kara kara düşünmeye hiç gerek yok. Hollanda'da işsiz kalmanız nerdeyse imkansız.


Holanda Hükümeti resmii websitesi tavsiyeleri için buyrun burdan yakın


Hollanda'da çalışmak tempolu ama bir o kadarda flex'dir. Rooster Denilen haftalık çalışma düzenleriniz 1 -2 bilemediniz 3 haftalık oluşturulur size email ile yollanır. Yani Türkiye'deki gibi ptesi'den cumaya yada ptesi'den cumaya tam hafta bununla beraber c.tesi öğlene kadar  gibi düzenlenen bir mesai sistemi değildir.


bunu siz ve çalıştığınız yer sizin ile iş görüşmesinde ( solicititatie ) yada iş ilanında kaç saatlik bir kontrat'ın sizi beklediğini bilirsiniz. açıkcası yeni iseniz  Haftalık 24 veya 32 saatlik bir çalışma fırsatı yada 0 kontrat  ( nul-uren kontrat ) dediğimiz işçi lazım olunca çağırılan sisteme de dahil ederler.  çalışmayı seviyorum ben non-stop çalışırım demeyin,  Çalışma hep tempolu ve sizi hiç boş bırakmamaya yönelik  bir sistem var. ( tam zamanlı bir iş haftalık 36 , 38 yada 40 saat'tan oluşur ) 


Henüz iş bulacağımız web sitelere değinmeden önce  asgari ücret ile alakalı bilmeniz gerekenleri belirtiyorum.


Hollanda'da 16- 21 yaşına kadar pek birşey kazanamazsınız. 



Hollanda'da yaşa göre değişen asgari ücret uygulaması vardır. 23' yaşından gün aldığınızdan itibaren  tam asgari ücreti alırsınız ( yada konuşulan saatlik ücreti bu da min. asgari ücretten daha düşük olamaz. )
23 yaş'dan itibaren bu para yaklaşık ( saatlik )  brüt  9  Euro'dan fazladır.  Hollanda'da iş gücü pahalı olduğundan Hollanda'nın pahalı bir ülke olduğunu söylemek yanlış olmaz.



konumuzu dağıtmadan Yaş'a göre asgari ücretlere şöyle bir bakınalım.*

Resmii kaynak

 ( *1 temmuz 2019  itibari ile Asgari ücret ) 


  not: TR'deki gibi 6 ayda bir maaş değişiyor 1. ay ve 7. ay maaşları farklı  yani temmuz'da zam gelmiş oluyor)
Maaş Brüt  maaştır.



YaşAylıkHaftalıkGünlük
21 yaş ve daha yukarı€ 1635,60€ 377,45€ 75,49
20€ 1308,50€ 301,95€ 60,39
19€ 981,35€ 226,45€ 45,29
18€ 817,80€ 188,75€ 37,75
17€ 646,05€ 149,10€ 29,82
16€ 564,30€ 130,20€ 26,04
15€ 490,70€ 113,25€ 22,65


Şimdi gelelim nasıl iş bulacağız.


Hollanda'ya geldik ve yerleştik kağıt işleri de tamam. ufakta bir dinlenme tatili yaptık hazırız ( wij zijn klaar )

hali hazırda varsa bir tane ingilizce CV ( resume - özgeçmiş )  hazırlayın. Hali hazırda kariyercilerin facebook'u olan bir tane de linked'in hesabı açmak isteyebilirsiniz.

google üzerinden iş bulmak için vacatures yazmanız yeterli. oraya Artık ingilizce bilen ( English speaking - Turkish Speaking ) diye filtremeler kullanabilirsiniz.

Ama bu şekilde şansınız daralıyor nerdeyse iş kalmıyor.  Burda en çok hizmet sektöründe elemanlar lazım oluyor ve Siz buradan çok yenisiniz, e hollandaca öğrenmesi de zor gelebilir o  halde  hem ileride Emeklilik şansı getirecek , hem tatil izni hakkı elde edicek hemde güzel haber size yılda 1 maaş oranında tatil parasını getirecek o işi bulmamız faydanıza. Buralarda Elden ödeme ( cash on hand )   işi bulabilirsiniz ama onlara ''   Kara para  '' diyorlar. Vergisiz kazanç olduğu içinde sıkıntılı.
 o işlerde ne tatil paranızı, ne pazarınız ( 2x maaş ) nede Hollanda'daki resmii tatillerde gelen 3X günlük maaş haklarınızı unutun derim.

Hollanda'da  bir çok iş bulacabileceğiniz diğer önemli website ise indeed.nl


Bu site'den bir çok iş bulabilirsiniz.

Erkek adaylar burada Türkler genellikle ( Elektrikçi , Pizza Döner, Taksici , Berber  , Domates yada çicek bahçelerinde yada Bezorger denilen teslimatçılık yapıyor ( yemek yada kargo ) tabii burada doğmuş büyümüş beyaz yakalı da vardır. Bu tarz işlerde de çalışabilirsiniz. Özellilke Domates işinde ( the hague / Den haag çevresinde ) Servisleri olan ( ki Hollanda da genelde bu tarz servis seçenekleri olmaz ) kalacak yer veren işlerde var. Bilimum Facebook sayfalarında özelllikle Facebook üzerinden Hollanda'daki türkler yada Turkse markplaats gibi sitelerde iş bulabilirsiniz (  önemli not : bu siteler ne kadar  iyidir bilemem ayrıca size iş için para isterlerse vermeyin , iş ararken tüm sorumlulukların sizde olduğunu kibarca hatırlatırım )

Bir çok Hollandalı firma kendi websitesinden de ( vacatures ) kısmında iş ilanlarına ulaşabiliyorsunuz .

Bir çok ilanı sizin Ehliyetinizin 6 ay geçerli olması nedeni ile kaçırabilirsiniz ( o halde Hollanda'da yaşamak istiyorsanız Ehliyet işini çözmeniz faydanıza )

Fakat Türkiye'de olduğu gibi en iyi iş bulma çevre araştırması ile yapılıyor. ordan biri duyum alıyor siz iş görüşmesi için randevu alıyorsunuz. Hollanda genelde sizi sonra ararız ülkesi değil, sizi 90% işe alıyor. yani bir iş görüşmesinde sizden biraz ışık almaları yeterli olucaktır.

Hollanda'ya geldim ilk Mutfak işi yapmaya çalışmıştım ama benlik bir iş değildi. 7-3 çalışıyordum belli bir yaştan sonra herkes herşeyi öğrenemiyor, eliniz matkap tornovidaya yatkın değilse ( bir erkek için konuşuyorum tabi ) zorla da çalışmak istemiyorsunuz.
Bir başka Elektrik işi ( fiber optik kablo döşeme vs işi ) Orda da Sağlık güvenlik sertifikaları işe giriyor ama bunlar para ile kurs ile edinilebilen belge ismi VAC. ( 2 çeşidi var) Ordan iş teklifi aldım ( bunlar hep tanıdık aracılığı ile üst-üste  bulduğum  işler idi. Hollanda da  ortalama  max 3 hafta  işsiz kaldım )

örnek bir büyük işletme bam Bu işletme yerine göre yılda 45 gün izin hakkı verebiliyor.
örnek Dünya çapında işletme philips

Türkiye'den iyi bir mevkii'den  Göçmen olarak ( Nitelikli işçi olarak değilde ) geliyorsanız pek seçim hakkınız yok. Diploma denklikleri işin içine girerken 35 yaş üstü bir kişi için  konuşursam işletmeler genç ve dinamik kişileri arıyorlar. Hollanda'da bir çok departman menajeri ve genel müdürler  23 ile 30 arasında olması sizi şaşırtmamalı.  ( istisnalar kaideyi bozmaz  deme ama :) )


Hollanda'da Temizlik işi
:   Temizlik işçileri Hollanda da iyi para kazanırlar. çünkü herkes o işi yapmak istemez. Maaşlar saatlik 11 euro üzerinde gelebilir.  


Görülen o ki ağdan soldan duyumlarla ve birinin tavsiyesi ile iş bulmanız, internetten iş bulma oranınızdan daha yüksek olabilmektedir. Dilerseniz Hollanda'da size en yakın Süpermarket'e  ( kozmetik , ıvır zıvır satan ) işyerine gidip iş aradığınızı söyleyin. form doldurmasanız bile iş görüşmesi yaparlar. işi alırsanız genelde Size 1 yıllık kontrat ( bu arada 1 yada 2 ay max Deneme süresi koyarlar. bu deneme süresi içinde ilk iş gününüzden deneme süresinin son gününe kadar işi nedensiz bırakabilirsiniz yada iş yeri size direkt olarak sizin bu işe uymadığını söylerler

Hollanda'ya geldiniz , Elinize fırsat gelmişken yapabileceğiniz olan ilk işi deneyin. Bu size güven getiricek. Farklı bir ülkede farklı bir dil konuşulan bir ülkede atıcağınız en büyük adım bura ile kaynaşmanız olucak. Aynı zamanda Pahalı Hollanda'da giderleriniz için size destek olucaktır. TR'deki işinizi de yapmak isteyebilirsiniz. Terzi, fırıncı, Garson, farketmez. Özellikle Turizm ağırlıklı Amsterdam - Volendam gibi yerlerde Sadece ingilizce konuşmanız bile yetecektir. Buralarda 2 senedir çalışıp ( yada bir çok yıl çalışıp )  iyi hollandaca bilmeyen bir çok kişi var ve bir şekilde hayatlarını idame ettiriyorlar.

Burada alacağınız maaş ülke veya dininiz ile pek alakalı olmayacaktır. En çok çalışan en çok sevilir.  Genelleme :  kimse kimseye sen kaç alıyorsun vs gibi sorular sormaz. üzerinize oynayan pek iş arkadaşı da göremezsiniz. Siz iyi çalışıyorsanız sizin gibi başka kişiler var mı diye soracaklardır.


' Hollanda'da Çalışma Zorlukları  ' gibi bir başlık attım,

Aslında Zorluk değil ama Türkiye ile kıyaslarsak;

 - Hollanda'da  Öğle yemeği vermezler. Belki yediğiniz yer size veya arkadaşlarınıza indirim sağlayabilir. ( sadece, çay , su ,kahve veya varsa hazır çorba veren işverenler gördüm )
- Hollanda'da çalıştığınız yer genelde ulaşım ile alakalı pek yardımcı olmayabilir. Kendi aracınız yada Bisiklet yağmur çamur demeden sizin yoldaşınız olur.  Ulaşım yardımı Olursa km başı benzin parası verirler. ( kontratta ve iş görüşmesinde belirtilir )c
-Hollanda'da çalıştığınız iş yerinde genelde klok dediğimiz parmak izi yada kart ( akbil tarzı çip de olabilir) giriş çıkış ve paydoslarınızı hesaplarlar. Bunda bir sorun yok ama buna da alışmanız gerekecektir.
- Ayda ciddi ciddi  bir ton vergi ödersiniz. fakat güzel haber Yıl sonu vergi ( jaaropgave ) 

 başvurunuzu yapın, Eğer gerekenden çok verdi iseniz size yıl sonu vergi iadesi yaparlar, burada bir sorun var, eğer az ödediyseniz de sizden daha fazla isteyebilirler.
- Hollanda'da kendi sigortanızı kendiniz ödersiniz. Daha önce de belirtiğim gibi Hollanda'da en uygun sigorta 90 euro'dan başlar yaklaşık 165 euro ya en iyiye yakın bir sigortayı elde edebilirsiniz ( 165 euroluk sigorta da TR'yi mum ile aratır size, Hollanda Sağlık sistemi ve Aksaklıkları adlı başka bir ana başlıkta anlatmak isterim .

)






Önemli not : Hollanda'Da maalesef neredeyse tüm kontratlar Hollandaca yapılır, Anlamıyoranız bilene okutun, Sizi zora sokacak maddeler varsa onlara dikkat edin.

Kontratınızda iş yerinden verilen kostüme kadar detaylar ve iş alanınız yazılır. ( siz Bir departmana girerken ona genel bir isim verip sizden tabiri caiz ise bir taş ile iki  kuş yakalama  gibi örneklemem doğru olacak şekilde faydalanmak isteyeceklerdir. yani iş tanımınız geniş tutulabilir. Buda bir eksi. Türkiye'de Ben yapmam, o iş benim işim değil dediğiniz çok olmuştur, Burada bunu göremeyebilirsiniz. ( Yine istisnalar kaideyi bozmaz )

Diyelim ki  iş buldunuz , Hayırlısı olsun.
Önemli Not:  Hasta olma hakkınız ( olmasın ama ) var. Hasta iseniz hastasınız. işveren paranızı kesemez. Önemli bir rahatsızlıkta doktor raporunuzu ve kendi doktorları ile kontrol edip, Double Check yaparlar. Sorun değil, onlar bunun içinde kendini sigortalarlar. Sizin gitmediğiniz işin parasını da kendi sigortalarından alırlar. :) yada kötü haber kontrat'ta belirtildiyse örneğin hastalığın ilk günü maaş ödenmez yazıldıysa ödemezler ( buna ''  wachtdagen  '' deniyor. )



Umarım konuyu pek dağıtmadan, çok kendi tecrübelerimi de ekleyerek size bilgi amaçlı hazırladığım bu blog'u beğendiniz. Hollanda'yı merak eden arkadaşlarınıza paylaşmayı unutmayın. Sorularınızı Blog üzerinden sorabilirsiniz. Tekrar Teşekkür eder size mutlu günler dilerim.


Son olarak Hollanda'daki tek sorununuz iş bulmak olsun. Gerisi kolay.


Saygılarımla

Andaç Abi.



not : Kullanılan resimler telif hakkına sahip olabilir© 

Yorumlar

  1. Selam Andac Abi sana nasil ulasabilirim mail verirsen super olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. selam. dj_sammy248@yahoo.co.uk blog içinde email adresimi 2-3 defa paylaşmıştım. iyi günler

      Sil
  2. Andan Bey merhaba, yazı için emeğinize sağlık. Fakat anlamadığım konu, .hollanya gidip işi sonradan nasıl bulabiliyoruz onu anlayamadım kusura bakmayın lütfen. bilgilendirmenizi rica edeceğim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam Sümeyra hanım. Hollanda'da değilseniz online CV usulü başvuru yapabileceğiniz siteleri ekledim. Zaten Hollandada iseniz herşey daha kolay. umarım açıklama yeterli olmuştur sorunuz olursa çekinmeyin. Selamlar

      Sil

Yorum Gönder

Merhabalar. Bloga gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederim. En kısa zamanda size geri dönüş yapmaya çalışıcam.

Saygılarımla.

Andaç Abi.