Savaş... Ukrayna. Hollanda ... Yağ ve Un kıtlığı. Benzin fiyatları ve Savaş bitmezse oluşacak kötü senaryo

 

Copyright : No War



Öncelikle Umarım iyisinizdir diyeceğim ama Pandemi'yi de arayacağımızı düşünmemiştim.



Kaynak : maNga / Youtube

Aklıma sürekli Dünyanın sonuna doğmuşuz şarkısı geliyor... şuan yaşı 25 civarı olanlar ise nerdeyse gençliğini yaşayamadı. Darbeler, ekonomik kriz, pandemi, şimdide Rusya - Ukrayna savaşı... sıradaki ne ? 


Sizde benim gibi bazen kaygılanmıyor musunuz olabileceklere? Belki gençler işin bir Counter-Strike oyunu gibi olmadığını bilmiyorlardır ama bir iş veren, bir eve ekmek götürmek için çalışan işçi yada bir yeni anne baba yada adayı... yada 3 çocuklu bi ailenin ebeveynleri ne düşünüyor.


Zor zamanlardayız... Ab ve Amerika ve ileri gelenler ( Şimdilerde Türkiye üzerinden arabuluculuk peşindeler ) bu işi bitirmeliler.


ilk başlarda Petrol zamları, daha sonra tahıl  kıtlığı/ teslimat sorunu, sonra Ay çicek yağı sorunu...


Market raflarında Ay çicek yağları yoktu bugün ve biz Süpermarket çalışanı olarak kendimize yağ bile alamadık. Satılsa idi Müşteri başına 1 şişe satın alma istihakı vardı. Un rafları boş...  2 Yıl evvel  Pandemi ile  nasıl panik alışverişi yapıldı ise şimdide özellikle uzun süre saklanabilecek gıdalar ve teslimatında sorunlar olan ürünleri bi çok kişi stokladı .. kimisi al sat kar yapıcak kimisi evine stokladı. yeni üründe gelmediği için şuan raflar boş... Umarım bay Rutte  22 mart 2022 Türkiye ziyareti sonrası gelip açıklamalar yaparlar.


Pandemi ile ev sıkıntıları var. Geçen sözlükte expatları öpüyorlar kiralar dehşet pahalı diye yazmışlar. Ama cidden ev yok. Yok... taşınamıyorum.  Bu  sistem şöyle işliyordu


Bi şirketin evi varsa şirketin bi üyesi oluyorsunuz ve bi ev çıktığında eğer o evin bulunduğu köy veya belediyede iseniz önceliğiniz var. sıraya giriyorsunuz  sıra ile adaylar müsait eve bakar ve biri seçer. ilk kişi onaylarsa diğerleri avcunu yalar. Türkiye'deki gibi mal sahibi şahıs olmuyor genelde. Onlarda genelde şişirme fiyatlar uyguluyor. 


Tekrar savaşa dönelim. Acı şeyler oluyor bebekler, çocuklar ölüyor. insanlar vatanlarını terkediyor. Ukrayna vatandaşları için Suriyeliler gibi engeller ile değil, Peronlarda yada Schippol'daki havalimanlarında çay kahveler ile Hollanda misafirperverliği ile karşılanıyorlar. Hollanda hükümeti Mülteci başına haftalık 60 euro vermeyi garantiledi. Ayrıca onlara hayır kurumları ve organizasyonlar ile kıyafet de saglayacak. bununla beraber kalıcak bir çatı ve sağlık hizmeti verecek.


brent petrol fiyatlarında hafif iniş olsa da , Hollanda hükümeti Benzinden aldığı vergiden indirim yapsa da pompaya yansıyan pek birşey olmadı...  ortalama 2.24 euro litre benzin fiyatı...


Ukrayna ve Rusya savaşında Türkiye..


Türkiye inanılmaz derecede akıllıca hareket ediyor. Savaş bizim savaşımız değil, o yüzden Türkiye ekonomik açıdan güçsüz olduğu şu dönemde Hem AB hem Rusya ile ilgili arabulucu şekilde yada olaylara karışmadan devam ediyor... iyi de yapıyor. Bugün belkide istemeden de olsa Savaşa girmiş olabilirdik. Ki öyle bi durumda Türkiye'de yaşayanlar Referandum istemelidirler. Vatanını secven bunu yapar ve Savaşa hayır der. Kesinlikle bizim davamız değil. Ab ye yaranıcaz yada Rusya'dan cazip teklifler alıcak olmamız fikrimizi değiştirmemli. Pandemiyi değerlendiremedik ( kısıtlmalar dükkan kapamaları ve lockdownlar )  bu Savaşı fırsata çevirmeli .  Koskoca Konya için Türkiye'nin tahıl amarı diye bize okullarda öğretildi. Tahıl üretme zamanıdır. Ay çicek yada Günlük gerekli gıda adına adımlar atılmalı... onlarca çalışmak isteyen işçi var...



Ukraynalı Mülteciler..


Akıllı bi Ukraynalı bi mülteci bi beklentisi yoksa Türkiye değil daha evvelden Vize Serbestisi ile 90 gün gir çık yapabildiği Avrupa'yı seçer. Avrupa onlara kurs, meslek yada onların sahip oldukları mesleklerden faydalanmak isteyecektir. Ama Suriyeliker mevzusu var.


Suriye'de savaş bittiği için misafir gelenler artık gitmelidirler. Kurulu düzenleri olsa da onların geri döndürme yolunda adımlar atılmalıdır. çünkü bu mülteci akını bize  kısa dönemde enflasyon ve işsizlik olarak döndü... Maalesef Arz talep dengeleri değişti ve Ülkenin Demografik yapısının dengesi kaydı...


Ukraynalı mülteci çok gelmeyecektir ama gelirlerse de en azından ülkenin esmerleşen rengini seyreltirler.


Savaşa dur dedirtmeliyiz. Bugün Avrupa ve Rahat Avrupa ülkeleirnin popoları tutuştu.. bugün Ukrayna yarın Polonya diye korkuyorlar. Hepsinin kurulu düzeni var...  Biz de ekonomik zararları ve ailemizin zararı ve  hümanist yanımız ile Ukrayna Halkı için Savaşın bi yanı olmadan barış istemeliyiz. Aksi bi durumda ülkemizin yamyam komşularının  iştahı kabarık şekilde  beklediğini hatırlatmak isterim.  


18 Mart Çanakkale Zaferini Andığımız şu özel günde Şehidlerimizin ruhu şa olsun ve Büyük önder M.Kemal Atatürk'ün dediği gibi : Yurtta Sulh, Cihanda Sulh... 


Kendinize iyi bakın..


Andaç.

Yorumlar