Hollanda'da Doğum Tescili, Babalık Tanıma senedi - Yurt dışında Evli yada Evlilik dışı çocuk kaydı ve Tescili nasıl yapılır? Rotterdam Türkiye Konsolosluk tecrübelerimiz

 

Copyright


Tekrar merhabalar. Andaç Abi Şuan Andaç baba formuna kavuştu.  Öncelikle tüm anne baba olmak isteyenlere nasip olsun. 


Hollanda'da sürekli Corona önlemleri artıyor. Gözüken o ki Mart yada Nisan'a kadar  Lockdown'lar devam edicek.  Herkesin bu dönemi sağlıklı atlatmasını diliyorum.

Neyse kısaca Hollanda'ya Doğum Tescili , Kimlik Kartı Başvurusu  ve  sonrada Konsoloslukta geçen Türkiye'ye kaydından bahsedeceğim.

Hollanda'da doğan çocuğun Hollanda makamlarına kaydı ve Kimlik Kartı çıkartılması :

Hollanda'da doğan çocuk kaydınız için Hastaneden verilen ( yada Evde doğum yapıldıysa  Doğum yaptıran kişinin hazırladığı doğum belgesi ) belgeyi alıp ailenizden biri bağlı bulunduğunuz belediyeye kaydettirmesi gerekiyor. Çocuğun ananesi dedesi bile yapabilir bu kısmı. 


Doğum belediyeye bildirdikten sonra Kimlik belgesi çıkarmak için  Online randevu  ile  Anne ve baba çocuk ile  yine bağlı bulunan belediyeye gidiliyor.  Dikkat : Randevuya Gitmeden evvel  Fotoğrafçıdan  kimlik kartı için çektirdiğiniz  bebeğinizin  iki resmi ile beraber gitmeniz gerek. 

Hollanda'da bebek için çıkarılacak kimlik kartı için foto ve bebeğin  boy uzunluğu vs soruluyor ( Türkiye'de kimlik belgesi için foto vs gerek değil ) 

Kimlik Belgesi  için yaklaşık 40 Euro bir miktar ödüyorsunuz.  Evinize postalayabiliyorlar yada siz gidip alabiliyorsunuz. Hollanda makamından kimliğinizi teslim almanız için de yeni doğan bebeğinizi  yanınızda götürmeniz şart. Türk  Konsolosluğunda bu  gerek değil . 

Hollanda'da kimlik kartı işi bitti daha sonra çocuğunuz için Digid ( Hollanda e-devlet şeysi )  vs şifreleriniz v gelir sonrada Kindertoeslag ( çocuk yardımı vs başvurularınızı yapabilirsiniz)


Gelelim Türkiye kısmına :

Hollanda'da Yeni doğan çocuğun Türki makamlarına kaydı ve Kimlik Kartı çıkartılması :


Yeni doğan bebeğimizi kaydettirmek için şöyle bir konsolosluk sitesine göz attım. orada bi sürü ıvır zıvırdan bahsediliyordu. yok çeviri noter tasdik vs. Bunlara bakmayın. Ben konsolosluğa durumumu bildirdim ve onlarda bana gerekli evrakları  olduğu e-mail ile  doğumu tebrik ettiler. Sağ olsunlar. 


Evli yada Evli olmayın fark etmez. ( evli olmayanlar Tanıma senedi konsoloslukta  ücreti ile aynı banko'da yapılıyor )


Önce Konsolosluk'tan randevu almanız faydanıza. çok yoğunlar  bu yüzden randevuyu 2-3 hafta sonrasına verebiliyor  ve o yüzden erkenden randevunuzu alın. 

Konsoloslukta ücretli ( 50 cent fotokopi ) ve Vesikalık Foto servisi var. 

Kimlik Belgesş için Vesikalık foto lazım değil. Eğer pasaport içinse Vesikalık resimler ( pasaport  fotosu )  gerekli. Bu fotoğrafı Konsolosluk alt katında çektirebiliyorsunuz  tabi Siz hazırlıklı gidin. 


Pasaportunuz varsa onu da alın ama en önemlisi TC kimlik kartınız gerekli. Eşiniz / partneriniz / Kız arkadaşınız Yabancı yada Türk  ( Evli olmadığınızı var sayalım ) onunda pasaportu varsa onu da yoksa Hollanda Kimlik kartı yeterli. 

Çocuğa ait Uluslararası doğum kayıt örneği, ( çocuğun doğduğu belediyeden online isteyebilirsiniz 14 euro gibi bir ücreti var ve evinize postalayabiliyorlar  ) 

Çocuğun annesi yabancı ise aynı şekilde onun da Uluslararası doğum kayıt örneği, ( 14 euro gibi bir ücreti var  - Bu belgede 4-5 dil birden var o yüzden çeviri lazım değil ) 

Annenin medeni durumunu gösteren belge, (Boşanma durumunda, boşanma tarihinin de mutlaka belgeye yazdırılması gerekmektedir.) ( bağlı belediyeden 10 Euro gibi bir ücrete alınıyor )  

 

Pasaport ve nüfus cüzdanlarınız. 


Konsolosluk Westblaak 2, 3012 KK Rotterdam adresinde. Bulmanız çok kolay. Yakınlarında Park yeri mevcut.  Biz 5 dakika yürüme mesafesinde olan  Apcoa Parking'i kullandık ve Yanılmıyorsam her 20 dakikası 1.5 Euro idi. 

Bina dışında Şanlı Türk Bayrağı var ve Giriş Kapısında Zil var.

Zil'e basıyoruz birisi Randevunuzu vs soruyor sonra giriş yapıyorsunuz. Giriş Solda elinde mikrofon olan bi bey var. Bütün yönlendirmeleri bu  Bey yapıyor. Oturma  yerleri var ama çoğu Korona nedeni ile bantlı... İçerisi Bakım isteyen yanılmıyorsam 2 katı Konsolosluğa ait  bir bina ve  Türk Kamu dairelerini aratmayacak şekilde.  Evlendirme, Askerlik, Doğum ,Pasaport işlemleri vs hepsini buradan yapabiliyorsunuz. işlem öncesi Konsolosluk ile iletişime geçip öyle hazırlıklı gidin.


Neyse Girişte Beyefendi size Randevunuzu soruyor ve bi form veriyor onu dolduruyorsunuz. Sonra  Sizin adınızı anons edince tekrar ona  gidiyorsunuz ve sizi bilmem kaçıncı kata ve Bankoya yolluyor. Acele etmenizi vs de öneriyor... Çabuk çabuk lütfen :D  ( Form doldurmak için bi Banko alanı ve kalemler mevcut. Duvarlar Corona ve Hijyen ile alakalı bilgilendirme afişleri ile süslü. En arkada Atatürk  Silüeti olan bie köşe mevcut. 


Bina'da bi Asansör yok. Yaşlı bi amcanın çıkarken  zorlandığını gördüm. çocuk arabalarınızı park edip elinize çocuğunuzu alıp üst kata işlem yaptırmaya çıkıyorsunuz.  Çocuklu aileler içinde zor olucak. Ne mutlu Merdiven altında bir Çocuk araba park edilicek bi köşe mevcut.

Çalışan görevliler prosedürlere hakimler ve  yardımcı olmaya çalışıyorlar.


Gerekli ödemeleri ise Kare kod ödeme yöntemi ( ideal ) vs bankacılık işlemlerinizden online yapabiliyorsunuz. Veznede Kredi kartı vs geçmiyor. yanınıza bozuk para vs de alın fotokopi vs lazım olursa diye... Gittiğiniz Bankoda Babalık tanıma senedi için 8.5 Euro birde kimlik için 3 Euro ödüyorsunuz. Bu kadar. 


Doğum kaydında E-Devlet şifresi ücretsiz veriliyor.

Çocuk  yardımı talep ederseniz siz doldurup veriyorsunuz ve 4 euro posta ödemesi var. Çocuk yardımı ( desteği bir kerelik ve ilk çocuk için 300 TL gibi bir para ) tenezzül ederseniz Türkiye'den de başvurabilirsiniz. Ben formy aldım çıktım posta vs gibi uğraşmadım. Bir gün Türkiye'ye gidersem hukuksal hakkım ,  istersem alırım . 

Gerekli bir sürü  belgeleri siz ve Partneriniz beraberce okuyup  imzalıyorsunuz.  Doğum tescilinizi onaylatmış oluyorsunuz. Bana göevli bay çekine çekine çocuğun din köşesine Islam yazıyorum  Yabancı eşin için sorun olur mu diye sordu  Kibar bir beyefendi idi.

Çalışanlar işlerini görecek kadar Hollandaca da biliyorlar ve cidden prosedürlere hakimler.


işin ilginç yanı  Yurt dışında yaşadığını düşündüğüm işlem yapan vatandaşlar çalışanlara abi abla diyorlardı. Bana tuhaf gelmedi değil.  Bir Hollanda devlet dairesinden uzak olduğumu çok net kestirebiliyordum içeride.


Kimlik belgesi için Ya siz yada Eşiniz partneriniz gidip alabiliyor. Yanınıza bebek yada çocuğunuzu almanıza gerek yok.  Email adresinize çocuğunuzun kimlik belgesi hazır diye e-mail geleceği söylendi. Bu işlemin 2 hafta sürdüğü iletildi. 


Pasaport isterseniz  10 yıllık bi pasaport 104 Euro gibi ücreti var. Konsolosluk sitesinden ücretlerine bakabilirsiniz


şimdilik bu kadar. 


Konsolosluktan bazı manzaralar



Merdiven Altı Bebek arabası park alanı

Vezneden verilen doldurulması gereken kart




Panolara bir bakınış



Form doldurma alanı. Bu alanın yanında Fotokopi ve Vesikalık Resim alanı var.  işini gören vatandaşlar olduğundan o kısmın resmini çekmedim. 




Doğum yardımı dilekçesi. Oradan da başvurabilir dilerseniz Türkiye'ye gittiğinizde de başvurabilirsiniz.  ilk ve 2. çocuğa göre yardım ücreti bir kerelik ve ödenek miktarı değişiyor.





Yazıma zamana ayırıp okudu iseniz teşekkür ederim. Hepinize Mutlu ve Sağlıklı günler dilerim.



Saygılarımla


Andaç .


Yorumlar