Start up - Hollanda'da iş Kurmak - Girişimciler için Hollanda

 




©  Görseller Telif Hakkına Sahip olabilir.


Merhabalar.  


Andaç Abi , Bi Sen Eksiktin Abi sonrası Nedir Bu Nederland  Abi adlı blog ile devam ediyoruz.

 Dünya Trump mı ? Biden mi ? diye tartışa dursun biz let's get  down to  the business diyelim ve konuya geçelim. 


öncelikle :  ingilizce Devam etmek isteyenler buradan devam edebilirler. Başarılar  Yeni Yatırımcı .


Hollanda ile ilgili Tüm Vize Masrafları ( CTRL F : Start up )  - 333 Euro (  Söylemesi çok seksi ) 



Bu Blogta ise Girişimciler için Hollanda adlı blog'u işlemeye çalışacağız.    Daha önceden böyle bir girişiminiz yok ise size biraz  Türkçe Rehber olacak start-up ile alakalı bilgiler. Verdiğim rehber linki google amca'dan buldum. 

Kimseden de Maddi bir Beklenti içinde olmadığımı ve Profesyonel yardım etmediğimi , Verilen linklerden doğacak sorumlulukların size ait olduğunu belirtmek isterim. 

Start-up Ekibi kurmak için ayrı bir Rehber

Aslen Aklınızda eğer Hollanda'ya şunu yapsak olur mu yada Hollanda'ya gidicem orada bi iş kursak ne gibi  bir bürokrasi , evrak ıvır zıvır bizi bekliyor gibi  sorulara yanıt bulmaya çalışalım. 


Bir Start-up için Oturum Belgesine ihtiyacınız var. EU , EEA  ( Avrupa Ekonomik Topluluğu ) Ve İsviçre Vatandaşları otomatik oturuma sahip oluyor.  Onlar için işler daha kolay.

ind Start-up Formu  / ind : Hollanda Göçmenlik ve Vatandaşlık Dairesi



Yine en önemli kaynak olan ind websitesinden  Resmi ve açıklayıcı  bilgiler.  

Hollanda Kaynaklı takip edilesi  / incelenesi start-up'lar için Eu-start-ups


Öncelikle Neden Hollanda ? Niye Hollanda'yı seçmeliyim. ?

Hollanda  AB içinde Küresel İnovasyon Endeksine ( Global innovation index )  göre 3. sıradadır. Tüm Kültürlere açık , Güçlü  ve Rekabetçi bir ekonomi (  Dünya Sıralamasında 5. ) ,  Hızlı internet ağları ile çevrili  , iyi / Kaliteli yaşam şartları vb bir sürü nedenden dolayı bu ülke Bir Girişimci Cennetidir. ind'nin dediği gibi, Tüm Yolların kesiştiği muhteşem bir Lokasyonda,  Demiryolu, Havayolu mükemmel seviyede ve   AB'nin en büyük Limanına sahip  ( Rotterdam )  yine Dijital altyapı olarak  Dünya'da en hızlı ve en güvenilir  olduğunu söylüyor.


Gelelim  '' Dananın Kuyruğu'nun Koptuğu Yere. '' 

AB V, AET  ülkelerinden biri yada İsviçre Vatandaşı hiç  değilim , o halde Ne yapmalıyım ?

iamexpat.nl - Konu ile alakalı makalesi  / ingilizce Bilenler için bir çok açıklayıcı makale ve yol haritaları mevcut.  

Önemli Not : Pandemi nedeni ile  bir haftada kayıt olunan Ticaret odası'na Ajanda'dan gün seçmeniz faydanıza. işler Pandemi nedeni ile biraz yavaşladığı bir gerçek. Ama bu Anlaşılabilir birşey.

Yine bir Start-up yapıp Ekonomik sorunlar yaşadınız ve Belediye'den yardım başvurusu yapabilirsiniz fakat bu başvuru sizin Oturumunuzu bitirtebilir, ve iş hayatınıza Doei Doei ( güle güle ) diyebilirsiniz. ind-kaynak

Şartlar Nelerdir? 

(  Her girişimci için Kolaylaştırıcı    ( Facilitator ) dediğimiz bir aracı şirket- Supervisor gerekli ) 


Herkes için geçerli Belirli koşullar var.


- En önemli koşullardan birisi ise :   Güvenilir ve deneyimli   Facilitator denilen  Supervisor ile çalışmak.  

Peki ? Nasıl Kolaylaştırıcı Bulurum ?? işte  ingilizce Kaynak- Kolaylaştırıcı Şirketler ... Bunlar Tarafsız şirketlerdir Sorun çözme odaklı çalışırlar.  Dilediğiniz şirketi kendiniz seçin.

-Yenilikçi bir  ürün yada hizmet vermek !

-Girişim sahibinin  Fikirden - işe yönelik Adım Adım bir Plana Sahip olması.

- Yeni Başlayan girişimci Ticaret odası Ticaret siciline kayıt olması gereklidir.  kayıt olmak için / ind.nl Bilgiler detaylar 

- Hollanda'da Yaşayabilmek ve İkamet edebilmek için yeterli Maddi Kaynaklara sahip olmak.  ind -Ye göre sizi en az 1 yıl idame ettirebilecek  bir maddiyat sözkonusu 


Başvuru 333 Euro. Size air Tüm yabancı Kaynaklı Belgeler ingilizce- Hollandaca - Almanca yada Fransızca'ya çevirilmiş ve noter tasdikli olmalılar. ind-Başvuru

Başvuru öncesi Check-list  aşağıdaki linkte : 


Türkçe :  Hollanda onayladığı belge veya belgeleriniz varsa bunlar çok eski de olabilir ama Hollanda'da daha önce yaşamadığınızı ( Turist olarak gelmenizi saymıyoruz ) düşünürsek Yeni ( son )  tarihli Belgeler önemlidir. 

Örnek  : Doğum Belgesi ( Formul A ) Bağlı Bulunduğunuz Belediyenin Nufüs Müdürlüğünden alıp, Apostilletmelisiniz. Bu işlem yarım gün yada tm gün sürebilir. o Belgenin Geçerli bir dile tercümesi ve noter tadiği gereklidir. Aşağıdaki Belgelere sahipseniz aynısı onlar içinde geçerlidir.

Evlilik Sertifikası ...

Boşanma Sertifikası vb. 

Tercüman mı lazım, Hollanda'da şu website   bulunan bir Tercüman olması işleri kolaylaştırır.. Fakat Bunlar pahalı tercümanlar, bi nufüs kayıt örneğini 80-100 euro'ya çevirtmiştim zamanında. Türkiye tabii ki de daha uygun olur. Buradaki tek sorun   çeviri ile beraber  noter kaydı olması gerek.

Yine yurtdışı çeviri ile alakalı bilgi burada / Resmi kaynak



Aşağıdan bir Facilitator seçiyoruz . 

Seç beğen al


Bir ürün veya Hizmeti  Yenilikçi Yapan nedir? 


- Ürün veya Hizmet Hollanda için yeni bir iş olmalı. Örnek :  online Kahve Falı bakma ( Geçen bir youtube videosunda gördüm , var böyle birşey , ama Yatırım tavsiyesi değildir )  önceden gelen edit : Hollanda'da yaşayan yaklaşık  400bin Türk olduğunu hatırlatmak isterim.

- Üretim ,Dağıtım ve PAzarlama için Yeni bir teknoloji içermeli.

- Yenilikçi bir Organizasyonel Method içermeli.


iş Örnekleri Şunu içermeli: 


En Üst Sektör Politikası  ( Top Sector Policy ) Bağlamında teşvik edilen faaliyetler.

Kişinin kendi geliştirdiği Yeni ürünler ve Hizmetler

Yeni ürün- Pazar Kombinasyonu

Sosyal Sorumluluk sahibi işletme

Enerji Tasarrufuna özgü yaklaşım. ( Tribüne oynayın ) Kişisel not : Hollanda ve AB Bu tarz , Geri Dönüşümü , yenilebilir enerji kullanımını vb destekleyici işleri çok  sever.

Çevresel ve Sürdürülebilirlik konularına özgün yaklaşım ( Vallahi  Bilahi bbu şıkkıı görmeden aklıma geldi bu örnek ) 

Sektörler arası uygulamalar için akıllı ve yaratıcı uyarlamalar veya kombinasyonlar.  ( iki sektör arası köprü  görevi yababilecek ürün ve hizmet ) 

Yaratıcı veya Yenilikçi Pazar yaklaşımı

Sosyal Yenilik 

Daha fazla  bilgi için 


Adım Adım Planın ( Step by Step™ )  Hangi Koşulları Karşılaması gerekir?

Startupçı (  stand up'çı gibi oldu ) Girişimci  Konsepten işletmeye ilerlemek için belirli faaliyetleri üstlenmelidir.  Hükümet hangi faaliyetlerin gerçekleşeceğini önceden bilmek ister. Start-up Girşimcisi Adım Adım plan ile bunun bir açıklamasını sunar.

Step by Step plan Şunları sunar :

Organizasyon ile alakalı bilgiler. Start-up Girişimcisi organizasyonda Aktif bir rol oynamalıdır.  Buda onun sadece bir hissedar yada finansör olmadığı anlamına gelir.  Step by Step plan aşağıdaki gibi detaylandırılmalıdır.

- Organizasyonun Yapısı

-Atanmış Roller ve Görevler

-Şirketin Yasal Şekli

- Personel

-Şirketin Amacı

  * Önerilen Yenilikçi Ürün veya Hizmet'in açıklaması.  ( Kısaca Müşteri'nin hayatını Kolaylaştırıcak bir  ürün / hizmet ) Detaylı ingilizce Makale

* Şirketin kurulması ile alakalı Planlama ve Faaliyetlerin bir açıklaması

RVO - yani Hollanda Girşimci Ajansı bu Adım adım plan'a uygunluğu değerlendirmeyi başlatır.


Başvuru 

Buraya kadar okudu iseniz demek ki Holanda'da iş kurmak ve bruada yaşamak istiyorsunuz. Hepinize Başarılar dilerim.

Size Sadece bir Öneri :  Pandemi Döneminde de iş yapıcak bir Alan seçin. Malum Covid-19 salgını nedeni ile bir çok iş alanı iş yapmaz olduç Özellikle Turizm ve konaklama ile alakalı işleri unutun. Sosyal mesafenin gerektiği iş veya hizmetleri de unutun.  Bu sadece öneri.


Son olarak Ne yapabiliriz be Andaç ? diye soruyorsanız, verdiğim linkte Hollanda için önemli iş dalları var.. Hollanda'da çocuklar  için birşeyler yapabilirsiniz. Nerdeyse bi ton çocuk arabası markası ve gereçleri Hollanda malı'dır.  Yazılım ile alakalı işler, Uygulama,   Makale de de yazdığı gibi Burada Handegemaakt yada  El yapımı ürünler Katma değeri çok olduğu için iş yapabilir. Bunu da online satışlar ile bağlantı kurabilirsiniz. Seçim sizin. 

iş girişimlerinizden kaynaklanıcak zararlar tarafıma tazmin edillemez. işbu yazıyı okuyan Sevgili girişimci bu yazı sadece bir bilgi amaçlıdır . Tüm Bilgiler  Resmi  websitelerden alınmış olduğunu kabul etmektesiniz. ( Kısaca kendi riskiniz ile  girşim yapıyorsunuz kardeşim, Adamı hasta etmeyin. )

Tipokrafik hatalardan sorumluluk kabul etmemekteyim. Görüş , Öneri hattı için aşağıya anonim de olsa bir kaç şey yazın. Güzelim Pazar günümden zaman ayırıp sizin için Blog yazdım. Emeğe saygı ve REP vs eksik etmeyin :))

En önemlisi hepiniz güvende kalın.


Saygılarımla


Andaç.



©   görseller telif hakkına tabi olabilir


Not Aynı konu şahsıma ait Nedir bu nedirland abi blogunda da vardır.  https://nedirlanbunederland.blogspot.com/















 










Yorumlar