Hollanda'da Ev Kiralamak

 


Copyright ! Görseller telif hakkına sahip olabilir.

Hollandaca  Emlakçı  = Makelaar



Hollanda'da nerdeyse en zor şey bir EV kiralamak... Peki nasıl ev tutarız?


Geçenlerde AB vatandaşı dostlardan e-mail aldım. Bu dostlar lojmanda kalıyorlarmış ve bir eve çıkmak istiyorlar.

Sizde Hollanda'ya geldiniz geçici kalacak yer buldunuz ve bir eve yerleşmek istiyorsanız şu adımları uygulamanız gerek. 

Öncelikle hepinize bol şanslar.


- Bir BSN numarası edinmek. Hollanda'da  oturum ve çalışma izniniz var. Bir kontratınız var ( aylık düzenli bir gelir )  En yakın yerel belediyeye kayıt olup  bir   BSN numarası elde edin. 1 hafta sürebilir.

- Sonra yaşadığınız çevredeki  Emlakçılara, online sitelere ( Hollanda'da evlerin sahipleri genelde şirketlerdir  Tüzel kişi ) yada özel kişiler kiralıyorsa onlar ile iletişime geçiyorsunuz.

Kaydınızı yapıyorsunuz ve  bir sıra elde ediyorsunuz. Şanslı olduğunuzu varsayıyorum ve şirket sizi ve gelirinizi inceliyor... Şirket sizi uygun bulursa size 1 yıllık kontrat yapar. Kontrat ile beraber 2 ay kira geliri depozito ( BORG ) isteyebilir.

Bravo artık taşınacağınız ve Temizlik şu bu çöp vs vergisi ödeyebileceğiniz kiralık bir eviniz var...

Gelirimiz dar!!! Kira yardımı / huurtoeslag  tıklayarak en yakın Vergi dairesine kira yardımı isteyebilirsiniz.. Şartları taşıyorsanız ( siz ve eviniz ) 40% civarı bi kira yardımı elde edersiniz...


Eviniz eşyalarını sizin için sorun yoksa facebook marketplace, 2.el dükkanlar ( kringloop ) Markplaats vb gibi ikinci el sitelerden ücretsiz yada uygun fiyata kurabilirsiniz.  


en önemli ev bulma şirketleri 


NVM ( çoğunlukta evlerin sahibi olan Kooperatif ) 

Yerel Gazetelerdeki ilanlar ( şanslı iseniz ) Genelde eş dost şurda ev boşalıyor deyince zıpkın gibi atlamanız lazım o zaman şans kapıyı çalışıyor işte...

Gereksiz bilgi


Türkiye'deki gibi kiranıza zırt pırt zam gelmez... 26 aydır bi evdeyim ve 1 euro kirama zam gelmedi ve umarım da gelmez ( Corona nedeni ile beklemiyor değilim )


Hollanda'da eşyalarınız var ve Ev taşıma işi pahalı bi olay. Eş dost arkadaşlarınız ile bir araç  kiralama şirketinden kapalı bir kamyon kiralar ve eşyanızı kendiniz taşırsınız... Araba içinde günlük yüklü miktar depozito istenebilir.. Genelde saatlik  kamyon kiralarsınız ... Hollanda'da insanlar taşınırken  genelde eşyalarını bu yüzden bedavaya dağıtırlar yada çok ucuza elden çıkarmaya çalışırlar. faydalanın derim ( win win )  taşıma vs zahmeti daha pahalı oluyor...

Otel odası kiralama
Corona süreci ile alakasız bir sürü şehir dışında olan oteller odalarını Doğu Avrupa ülkelerinden gelenler yada ailesi ile sorunlar yaşayan Hollandalı gençler tarafından aylık kiralanır.. Corona nedeni ile şimdi çoğu otel Karantina için veya bu sebeplerden ötürü kiralanıyor... Otellerin yükü ve çalıştırdığı eleman sayısı da azalınca iki taraf için kazançlı sayılıyor...  Expat odalar  yada kamernet.nl gibi sitelerden oda da kiralayabilirsiniz..  ( Kamer  = TR. ODA ) 

Genelde bu tarz işler için orta seviye ingilizce hep şart oluyor. Sitelerin ingilizce versiyonları olabiliyor ve oradan yararlanıyorsunuz... 

Neyse kafa şişirmeden hepinize sağlıklı mutlu yeni bir yıl dilerim.. Hollandacası Fijne jaar wisseling ( Beste wensen ) 


Saygılar

Andaç...



Not : Yukarıda bahsi geçen özel yada resmi siteler ile hiçbir işbirliğim yoktur...


Yorumlar