Bi Sen Eksiktin ! Hollanda'ya gelicem, Gelmeden acaba neler getirsem, Ne getirmesem ve ne yapsam iyidir? Hollanda'ya Hoş Geldiniz!

 

 


                                                ( copyright whatever traver bla bla )



Merhabalar.

Blog'umun yeni bölümü olan Bi Sen eksiktin bölümüne hoş geldiniz . Bir önceki kısım ise bilindiği gibi Andaç Abi idi.  o blog peak yapmıştı...  1 bucuk senede 5 takipçi zor yapmıştık.. google daha yeni reklam vs gösteriyor blogta.. ağlıyasım geldi. Bu arada o blog'tan hiç birşey kazanmadım...  hedefim de maddiyat olmadı.

Pandemi Sonrası  Hem Hollanda hemde diğer Ab ülkelerine ilgi alaka arttı. Bir çok mevki makam sahibi insan geleceklerine Türkiye'de devam etmek istemiyorlar. Bunu daha evvelden  Andaç Abi bölümünde belirtmiştim. Asya'dan Orta Amerika'ya kadar   her yerden bir sürü iyi eğitimli  , nitelikli göçmenler, bu tarafkara gelmek için can atıyor. Bunda da haklılar pek tabii ki.

Kısa kesicem fakat Yazının Ana fikri şuradan geldi onu belirtmek isterim.. Şuan Yola çıkmak üzere olan  bir sürü dost var.. Bu sadece  Hollanda'ya olmayabilir , ingiltere ,  Almanya atıyorum Kanada da olabilir. Bazı sorulara genel yanıt da olur..



© ( Aixam  Scouty s marka mobilet olarak ruhsata geçen bir 45 km araba )  

Araba Getirmek ! 


Geçen bir mail aldım, arabam ile geliceğini belirtti vatandaş. Güzel abim, Araba burada 300 euro'dan başlıyor. arabanı değerinde hafif altında Tr'de sat , nakit ile gel... kayıt vs uğraşmaya gerek yok...  ayrıca Türkiyedeki 1600 motor ve üstü araçlara bi ton vergi çıkıyor... bi kere milyoner değilsen, arabanın sende manevi değeri yoksa  o işi unut... Araba getirmeyin buraya... Heryer araba dolu.. 

Ahanda website ,  bi tane daha yada yaşayacağınız yere yakın bi galeri'ye git beğen bak al... araba işi en kolay iş. almadın mı, lease et geç...  Selam olsun bu soruyu soran güzel insana... 


Yabancı Dil.. 


iyi eğitim alan nitelikli adayları harici herkes Hızlandırılmış ingilizce dersi alsın. atıyorum ben 3 ay sonra kesin  geliyorum diyorsan Türkiye'de özel ders çok çok ucuz. Pandemi'yi de iyice değerlendir ve ingilizcenizi geliştirin... zaten eliniz altında bir sürü ingilizce bilgi...  Hollandaca çalışayım mı derseniz ise, çalışsanız da pekiştiremeyeceksiniz onu gelince burada başlayabilirsiniz. O halde Biraz çalışın o zaman

. Boş vaktiniz çok ise ona da çalışın. ama öncelikle ingiliççe şart.

Ehliyet...


 Sürüşünüzü , Direksiyonunuzu geliştirin.

Ehliyetiniz var ve sürekli araba sürüyorsanız sorun yok ama aldım kenarda dursun diyorsanız o sürüşünüzü iyice geliştirin... ( ben öyle bi hata yaptım çünkü... Ehliyet  Cüzdan araba sürmedi.. ) 

Ayrıca  Hollanda'da saati ( en kötü kurs 30-35 euro  50 dk ) ile 55 euro arası ders alırsınız...  kurs saati arttıkça ücret artar... 500 euro bile kar etseniz kar o paraya dev ekran tv alınır.. ( yada öküz alırsınız ) 


Ego


Bu Ego, Ankaradaki otobüs kartı olan değil tabiiki. varsa tüm ego'ları evde bırakalım... Özellikle Nitelikli olarak gelmeyen Göçmenler için bu lafım...  Aslında diğerlerin ide ilgilendirir tabii..

Evlenerek, yada beraber yaşıyarak, yada Ab vatandaşlığı ile vizesiz gelip Çalışma iznine başvuranlar için...  Makamlar, mevkilere bay bay... Ahmet mehmet dönemi... Ne iş verirlerse size gösterirler onu yapma dönemine geçiceksiniz..





Direkt olmak!


Hollanda için bahsedersem, Hollanda'da mesela iş  ihtarı da yüzüne karşı yapılır,  birde o konuda yazı alırsın. hatta savunma da yazmanı bekleyebilirler... Hollanda da birçok insan direktir.. evelemez gevelemez.. o gün müsait değilse değildir.. planlıdır... Türkiye'deki gibi kafasına göre telefon açmak  yada kafası esince yapılmaz işler..  Direkt olarak cevap alırsınız. bu cevap beklemediğiniz bir cevap ise kırılmayın çünkü bu çok doğal birşey...   direkt olalım.. yanınıza bolca direkt  ve doğru olma getirin. ben zaten öyleyim diyen okurlara değil bu yazım... onlar şöyle kenarda dursunlar... onların işi daha kolaylaşıcak...  Bi işi sevmiyorsanız ben sevmiyorum, yapamam. hayır olmaz...  Hayır demeyi bilir o kişiler.  sizde deyin yoksa elalemin işlerinin yükünü de, evraklarını da size yığmasınlar..


Arkadaş Getirin...


Evet... yanlış duymadınız.. Arkadaş edinecemeyeceğiniz için bol bol getirin getirebiliyorsanız. benim elimd edeğnek olsa 4 -5 iyi arkadaşımı getirirdim ve acaip eğlenceli olurdu Hollanda. şimdi de eğlenceli , Eşim var Allahtan ve yakında heyecanla beklediğimiz kız çocuğumuz olacak...  ( nasipse )
Dularınız, iyi dilekleriniz / Pozitif enerjiniz ricadır. ehe ehe ( hanınım beybi şavır günü idi bugün sevindirik oldum bak ) 



Sizde çantanıza, valizinize oluyorsa arkadaş doldurun... Birde  Sakın ha onları defterlerinizden  silmeyin ,Hollanda'ya Amerikaya vs gittim diye.. Size tekrar  lazım olurlar onu da diyeyim...  çünkü Hollanda böyle bir yer.. 2 sene  işyerinde çalış sadece 1 genç arkadaşım evime o da bahçesine geldi.. eski iş arkadaşım komşum artık selamı bile kestik diyebiliriz.. çok mesafeli ve çok soğuklar.. Eğer buraya MVV nitelikli göçmen yapmak isteyenler varsa nişanslısı sevgilisi yada muhabbetinden hoşlandığı , güvenebileceği  birini de getirsin beraber yollarına devam etsinler... Yoksa eenzamheid diyorum..  Yalnızlık  Türkçe meali...




Hollandaca Duymaya alışın /  Yada Yaşanılacak Ülke dili ...

Artık alışın... insanlar oto kontrol ile sürekli Hollandaca konuşmak istiyor ve Hollandaca harici konuşulan dillere garip garip bakıyorlar ( ingilizce hariç ) gırtlarğınızı ve kulapınızı yırtıcak bi dil için kulaklarınıza ve Ses Tellerinize iyi bakın...  Bol şans diliyorum !





Tamamen Duygusal!!! 

Para Para PAra ... Tabi Nakit getirin.. Hollanda'da her şeyin bir bedeli ve karşılığı var... Akraban bile sana  bedava iş yapmaz.. ( gerçi Türkiye de şimdi hemen hemen aynı oldu )  Para getirin. Bi kısmını dilersneiz orada bırakın belki geri dönersiniz  lazım olur...



Sigara'yı bırakın .


50 gram tütüne 13 -15 euro ödemek istiyorsanız yada bi paket sigaraya 6-10 euro arası ödemek istiyorsanız için yada Sağlığınız için Bırakın. yanınıza getireceğiniz 2 karton sigara   anca 1 ay yeter yada sizi kurtarmayacak !

Tatil ile Öğrenciliği yada Yaşamayı karıştırmayın.. Hepsi Ayrı hadiseler


Bir başka ülke'ye tatile gitmek, Turist olmak ayrı, Öğrenci olmak ayrı, Yaşamak  ise bambaşka birşeydir.

Tatile gidince insanlar size Turist muamelesi yapar, Merhaba, Teşekkürler diye cevabp verebilir,  istanbul yada Galatasaray Diye cevaplar alırsınız.. Siz para harcar, Turistik gezi yapar, Yer içer onlar için bir Turistsiniz.. 

Öğrenci olmanız başka bir durumdur. Eğitim alıyor , ve o arada belirli saatlerde çalışıyor  olabilir yada ailenizin birikimleri ile geleceğinize yatırım yapıyorken yer içer yatar gezersiniz...

Yaşamak... Yerleşmek, Göçmek, Taşınmak.. Artık ne derseniz bambaşka bir olay.. Orada evinize gelen faturalar size Güç vericektir.  Vermelidir.. Verginin vergisi.. ( Hollanda'ya Hoş geldiniz..  Tax  Office Loves you ,   Nl. Belasting Dienst Houd van jou ... ) 



Elalem ne der getirmeyin....  Kime hesap vericeksiniz ki =??

Kimseye vericek hesabınız yok... Türkiye'deki gibi aman elalem ne der ? gibi Hüsnü kuruntulara girmeyiniz... ne olucak  ise olucak. Tası tarağı satup geliyorsanız biraz orada kalsın ki B planınızda işe yarar...  Gelirsiniz, yaparsınız yada yapamazsınız... Burada herkese yeticek iş , aş ve hobby var. Siz yeterki çalışkan olun... Elalemi boş verin !!! bi uçak bileti pandemi nedeni ile şimdi 50- 100 euro. bi bilete bakar eve dönmeniz yada tatile çıkmanız (  Pandemi nedeni ile kısıtlanmaz ise... ) 







Was mich nicht umbringt, macht mich stärker !


En Kötüye Hazır olmayı getirin !!! Sizi öldürmeyen acı güçlendirir... 

Evet evet, varsa öyle birşey onu getirin.. 



Tempo Tempo Tempo !

Eğer uzun zamandır Fiziksel bir işte çalışmadıysanız ( Nitelikli işgücü ile çalışanları saymıyorum ) diğer adaylar için kendilerini sürekli zihinde tutun ve Ham kalmayın... Fiziksel ( emek yoğun ) ağırlıklı bir dünya sizi bekliyebilir.


Ajanda ama 2021...


Herşey Planlı programlı. Gerçi Pandemi nedeni ile bazı planlarınız  iptal olabilir.. Ajandanız sizin en yakın dostunuz olucaktır. 2020 pekte iyi bir yıl değil o yüzden 2021 getirin.


Türkçe Klavyeli bir Diz üstü bilgisayar

Evet, ister Q ister F kullanıyorsanız kendinize Türkçe Klavyeli bi laptop getirin.. Yoksa Türkçe karakter eksikliğinden klavyenize stickerlar vs yapıştırırsınız... 

Diş ve Sağlık ile ilgili sorunlarınızı çözüp gelin !

Evet şaka değil, çalışıyorken üşenerek yaptırmadığım bir diş kaplamamı yaptırmadım diye çok pişmanım. vaktimde vardı.. Bi sürür sigorta vs ödeyerek doğru düzgün ne dişçi ne doktor gördüm. Bu tarz şeyleri ertelemeyim yaptırın gelin...  hem randevu hem pandemi hem bilmem ne.. Geçen TR'de tanesi 300 tl ye özelde dolgu yaptırdım.  buralara geri dönünce bunlar sembolik rakamlar size ucuz gelicek o yüzden  o işleri görün... 

şu aralar Yüzme kursundayım ( şu yaşa geldim hala köpekleme tabir edilen ( Doggy shuffles ) yüzmek koyuyor ) o işleri vs hep Türkiye'de görün gelin. Yoksa işten çık kursa git... 

Yabancı / Kendi dilinizde Gidiceğiniz Ülke medyasını takip etmek !


Gelişmeleri ,  düzenlemeleri ve yeni kuralları ( yasa vs ) öğrenmek için gittiğiniz ülkenin anladığınız bir dilde ingilizce, yaşanan ülke anadili yada Türkçe olan güvenilir medya'ları takip etmeli... Ya ben ev kirası yardımı neydi, cocuk yardımı neydi bilmiyordum haberim olsa bak gitti ayda 300 euro  demeyin !

Gittiğiniz ülkenin bağlı bulunduğunuz belediyelerde ( En. city hall  yada NL Gemeente huis ) oralardan evrak form bilgilendirme formları alabilirsiniz. Tabi Websiteleri ni de inceleyebilirsiniz.  Hanımınız yad abeyiniz benimki gibi Hollandalı değil ise Sürekli  Göçmenlik bürosu ( IND ) yada e-devlet tarzı bi site sürekl ielinizin altında olsun. o Sayfalar şurada https://www.government.nl/binaries/government/documents/publications/2014/07/09/new-in-the-netherlands-turkish/HR_92777_Brochure_Nieuw_in_Nederland_Niet+EU_Turks_v2.pdf



Hazırlıklı Olun ! 

Bambaşka bir dünya, dil ve coğrafya ( her taraf ırmaklar ile dolu ) Yeni kurallar.. Yeni insanlar... Bu tarz bir dünyaya hazırlıklı olun...



Tanışalım !!!


Kendi insanınızın  yani  Özellikle 3 nesildir AB de yaşayan TC Vatandaşlarını tanımaya da hazırlıklı olun... Biz acaba aynı kişiler miyiz ? o konuda tecrübelerinizi aşağıya yazmayı da unutmayın...  Hepsine kokulu öpücükler...

Hobby


Varsa hobileriniz, Golf, ( Golf mu dediğinizi duyar gibiyim dersi 5-10 euro burada ) Futbol, Yüzme , Balık tutmak, Denizcilik vs  neyse işte burada devam ettirin. Unutmayın, burada herşeyin bir raconda ve prosedürde ilerlemesi ve gerekirse lisansını edinmeniz ( para ödemeniz ) gerekebilir.  örnek Otobüslerde kartınızı kendiniz okutursunuz kimse bakmaz diye basmazsanız bi kontrolde bi sürü ceza yersiniz.  yada 30 km yolda gidersiniz, kontrol yok dersiniz ama olur emin olun pazar mazar demezler barikat çevirirler... Cezanıza ek 10% da yönetim  gideri adında da haraç bindirirler...  yada balık tutarken  kontrolde lisansız yakalanabilme şansınız var..  ( size bi kıyak :  Bazı aamtör balıkçılar yanında misafir balıkçı götürme veya bulundurma yetkisi var, sene de bi iki kez balığa çıkmak için bi ton lisans parası vermeyin. ) 

Güneş !

Varsa en kralından bolca cömert güneş getirin. Akdeniz, Ege ne varsa.. Türkiye'de Bilecik'teki üniversite yıllarım ( ... )  hariç Ceket / Mont  giymemiştim şimdi 4 çeşit ceketim ve kışlık potinlerim var..  Geçen yaz iyi geçti ama  kışın  Türkiyedeki  o güzelim güneşi çok ama çok  özlüyorsunuz..


Skills !!!

tabii, kendinize bir sürü  Skills yükleyin maddi durumunuz çok iyi değilse .... 

Yetenek ciddi iyidir.. Youtube şunu nasıl yaparım ,tamir ederim ,çözerim hepsini öğrenin..  boya yapmayı, Tamiratı öğrenin.. . Saati 50 euro'ya tamirat, boya, badana, araba tamiri, tanesi 15 euro'ya lastik taktırmak gibi şeyler  sizi bozabilir.  Skills iyidir ... yoksa ciddi ciddi...

Güzel haberler...

Selamlama - 3 kez öpmek


Yaşasın !!! Pandemi sayesinde hala alışamadığım 3 kez öpme dönemi bitti... o konuda bi ingilizce makale



Evcil Hayvan Günü !!!    

Bugün ''   dieren dag  '' yada huisdirendag  ...  ( marketing diyorum başka birşey demiyorum ) 

yani Evcil hayvan günü.. unutmadan  Evde Köpek beslerim vs diyorsanız vergisini ödemeyi unutmayın. ( hazırlıklı olun demiştim ...  Bu vergi Bölge bölge değişir ortamala yılda 100 euro'cuktur ) demedi demeyin.




Bu konu ara ara ironiler içerir ki şu Pandeminin giderek arttığı günlerde belki biraz yüzünüzü güldürebilir.  Hollanda da 2. el eşya vs çok kolay işler... geçen gün gittim 6 şişe bira karşılığı ( 4 euro )  2.el 26 inch philips TV aldım..  hazır mutfak veren var yeterki al sök tak kendi evine... Bu konuda size özel ve anlamı olmayan manevi değer taşımayan ağır eşyalar getirmeyin.. Türkiye'den Sertifikalarınız vs varsa  onları getirin..  Diploma ingilizce Transcriptleriniz ( pek işe yaramayabilir de ) onları getirin.  Ekleme çıkarma yapmak için aşağıya anonim yorum atabilirsiniz.. 

Geleceklere, Yeni gelmişlere yada Gelecek Adaylara şimdiden kucak dolusu Hoş Geldiniz Diyorum.

Anonim Email, Soru ve küfür hattı ( gerçi  negatif - pozitif  yorum bile atmıyorsunuz   o ayrı da)  :  dj_sammy248@yahoo.co.uk


Selamlar Saygılar. 


© Görseller telif hakkı vs içerebilir Alim Allah...



Edit : 21:22 güncellendi... Hala Evcil Hayvan günü...





 Not : Aynı konu şahsıma ait Nedir bu nedirland abi adlı blogumda da vardır. https://nedirlanbunederland.blogspot.com/

Yorumlar