Peki ya Yurt dışında Ölmek ? Yurt dışından Cenaze Nakli, Cenaze Sigortası, Vakıf üyeliği - 129 Euroluk Tavsiye ! Cenaze Yardımlaşma Fonu ve Aidatı

Copyright ! ©

 

Merhabalar.

Dışarıda  sa 43 Km hızda esen bir rüzgar / fırtına var ve hortumlar oluşuyor. 

Andaç Abi sonrası  '' Bir sen eksiktin Abi ''  Nedir Bu Nederland Abi ( Nedir lan bu Nederland ) adlı bloglarda  geçenlerde  bir şeyler karaladım.. Özellikle Blogger  kendi  güncellemesi sonrası imla hata bulucu araç yardımcısı da gidince baktım ki bi sürü imla hataları oluyor. bu tabiki kabul edilir bir şey değil. Bunun için sizden özür dilerim. Bu şekilde okuyucu kaybı da yaşamış olabilirim. Bundan sonra  Blog'u yayınlamadan evvel daha dikkatli olup ,  redakte edeceğime emin olabilirsiniz.  Bu kadar kötü bir hava durumu içerisinde bu kadar soğuk  ve karamsar  bi blog  ile de geri dönmek istemezdim. Kusura bakmayın .



Öncelikle Hollanda veya Yurt dışında yaşamıyorsanız bu yazı  belki hiçbir işinize yaramayabilir. Şimdiden çok vaktiniz yoksa yazıyı es geçebilirsiniz. Hep Yurtdışı'nda yaşamak, Okumak , Yerleşmek diyoruz ama hayatın içinde olan acı bir şey o yüzden bu sefer  Yurt dışında ölmek ve nakil ile alakalı bi yazı olucak. Direkt En uygun yöntem için en altta bulunan  Bunun kolayı yok muymuş dediğim başlığa geçiş yapın.  


Hollanda'ya geleli nerdeyse 2 yıl oldu. Ehliyet aldık. adapte oluyoruz,  Hollanda'da yaklaşık 2 yıldır da resmi olarak emekliliğimizi ödediğimiz bir işimiz de oldu, artık gözüken o ki biz burada bi şekilde kalıcı gibiyiz. ( 3 yıl - 5 yıl  daha artık ne kadar kalabilirsek kalırız  ) Pekala Arada   bunun mevzusu vs geçerdi ''  Sen ölürsen nasıl olucak?  '' gibi. ( Allah korusun ) Şaka ile karışık  Konsolosluk önüne atın uğraşmayın ya gibisinden eğleniyorduk. Yakında nasipse  Baba da olucağız  ( ( Bkz : Andaç Baba ) ,Pandemi,  ayrıca Hollanda'nın  seni Cenazeni de şimdiden planlaman gereken bi ülke olması nedeni ve hanımında ısrarı ile bu konuyu bi araştırmak ve bilgi almak  istedik.


Açıkcası  internet'ten pek detaylı bir araştırma yapmamıştım.  Yani kardeşim  Kim Cenazesini planlar ki  hatta işin içinde Allah korusun Ölümlü bi hastalık mevzusu da yoktu ama irdelenmeli idi  yani bi fikir edinmeli idi . Corona var kaza vs var...  Bu fikir ve tavsiye bana 129 euro'ya ( 24 ay  taksitle ödeyeceğim ) patladı. Size bedavadan bu tavsiyeyi paylaşayım ki sizin de bir fikriniz olsun. 


Hollandalılar Cenaze sigortası öder!


Hollanda'da hala devam eden kiralık mezarlar ve Cenaze  ( çoğunlukta Yakılma / Kremate edilme ) defin, Cenaze töreni  işlemi pahalı ve meşakatlı süreç olduğu için kendilerini sigortalarlar.


Daha evvelden Hollandalı Cenazesine katıldım. Fakat henüz umarım nasip olmaz bir Türk Cenazesine yada Müslüman Cenazesine şükür denk gelmedim fakat biraz araştırdım.


uitvaartverzekering


Hollanda'da  Ölüm ( EX ) halinde kısaca özetlemek istersek ; 

Hastane de ölüm sonrası Hastane Taziye odası ve Mevta yakınlarına Otel odası gibi bir oda tahsis eder. ( iyi bir sigortanız olduğunu varsayıyoruz ) 

Daha sonra Siz / yakınınız artık kim varsa kalan  Cenaze şirketleri ile görüşür ve anlaşır.

organ nakli formu doldurmuşsa hastane da biraz daha bekletilir. Sanırım her ne kadar Dönor olmak istediyseniz Ailenize de bir soruyorlar onay alıyorlar diye biliyorum.

Cenazedeki Tabut'dan çiçeklere ve takip edilmesi istenen araç sayısı vs kadar ( Cesedin yakılması sonrası yapılacak  işlemler ve konulacak vazo yada kül tablası vs ) her şey planlanır. Motivarium dedikleri içinde morg olan yerde haftanın belirli günleri Mevta yakınları belirli saatlerde kahve, çay  , kurabiye servisi dahilinde ( Bu Corona öncesi idi şimdi işlemler daha farklı ) hizmetler vs eklenir. Yani Hollanda'da bir Hollandalının ölmesi de  mevta Sigorta yaptırmadı ise Ailesine çok pahalıya patlar. Bizde nasıl cami hocası var ise Hollanda da Cenazeyi yöneten  biri vardır. kadın veya erkek olabilir. Her yaşanılan belediye civarında tanınır bu kişiler. Bu kişi de kiralanır yada pakete dahildir.  Hollanda'da Allah Rızası için iş yoktur, Herşey paralıdır.

Bu dediğim detaylara girdiğinizde çok  10-15 bin euroluk olmuştur mevta ailesi. Fakat Hollandalılar Abi, kardeş vs bakmaksızın olay para olunca çok soğurlar ve o yüzden herkes kendi Cenaze Sigortasını ayda ufak ufak öder.  Bu konuda da aşağıda size fiyatlar ile ilgili bilgi vericeğim.


Bizde, Türkiye'de Nasıl ? 


Bizde mesela biri  Kimsesiz ise bi şekilde bi yere gömülür hatta namazı da kılınır islami usüllere uygun ücretsiz gömülür. Kimse bu tarz bi plan yapmak istemez. Hani ne olur Eşini kaybedersin Allah korusun sende onun yanına gömülmek istersen 3-5 m2 yere Aile  yada karı koca için yeterli mezar satın alırsınız. Yada sevdiğin bi yer vardır ölmek gömülmek onun planını yaparsın, yer satın alırsınız.  Türkiye'de en son hatırladığım planlanmayınca çok uygun ama planlanınca  normalden 5-10 kat pahalı olan anlaşılır bi sistem .



Tekrar Hollanda'ya dönersek eğer , Hollanda da işler daha kötü. Hem pahalı hem de kiralık.  Daha önce bunu bir kaç kez konuşmuştuk . Hollandalılar çoğunlukta yakıldıkları için onlar için pek sorun yok fakat Hollanda'da bi sürü Müslüman yaşıyor ve Yurt dışına , ülkesine gömülmek isteyen Mevtanın nakli ise bi sürü kağıt evrak işi , kargo , islami koşullarda  nakil  , raporlar , izinler , Konsololuktan belge ıvır zıvır  vs bunlar çetrefelli işler.  Bu arada Hollanda'da kalıcı olan  ve buraya gömülmek isteyen Müslümanlar da var.  Onlarda buraya  Ebedi  defin  işlemi istiyorlar.

Hollanda'da içinde  belirli bir kaç belediye hariç Ebedi Defin işlemi  yoktu. Rotterdam Belediyesi  en son uğraşlar sonrası  bu sene içinde Ebedi defin işlemini kabullendiler. Hatta açıklanan fiyatlar da çok gelince 25% indirim yapmışlar. Bir cenaze ( başında taş olmayan   600 eurodan 4500 euro'ya  ) başında taş olan ise yanılmıyorsam 9000 eurodan  6750 euro'ya indirmişler. 


Öncelikle Hollandalıların Cenaze Sigortası 

( ilginize çekmiyorsa konuyu  atlayın ) 


Bugün Randevu ile Bir Sigorta  şirketi ile görüştük. Açıkçası bu şirket'den fikir almak ( advies ) ücretli. Size 10 gün içinde kabul edip etmeyeceğiniz bir tablo çıkarılıyor. Bu şirketin reklam olmasın ismini vermeyeceğim.


Sistem  şöyle çalışıyor .  tam olarak Randevu saatinde aranıyorsunuz. Bir bilgisayar başında olup bir siteye giriyorsunuz. ondan sonra verilen kod ile bilgisayarınıza bağlanılıyor.  Call Center görevli sigortacı sizinle beraber istenilen sigortayı ( prim-Ödenek  )  yaratıyor. Bu arada  Oturum kartınız, BSN numaranız  gerekli  ( MVV kartında değil,  bu sadece Ehliyette yada ikamet belgenizde yazar )  yada Hollandalı iseniz Hollanda kimlik belgeniz ( legitimatie card)  gerekli..


Tahmin edileceği gibi Yaş'a , hamileliğe, Hastalığa  ,  riske   göre Sigorta priminiz değişiyor.

Yine Sigorta priminiz  her bir kalem eklendiğinde takdir edeceğiniz gibi aylık olarak yükseliyor.

Form'u doldururken Sigortacı Biliyorum Türkiye'de yakılma yok ama Gömülmek mi yoksa yakılmak mı istiyorsunuz diye sormuştu...  ( yakılmak isteyenler Türkiye'den şirketler ile  anlaşılarak Almanya'ya Gönderilip orada yakılıp geri kalan küllerin ülkeye geri geritirldiiğini  duydum )

Bir Göçmen olan ben için Havalimanına kaç araba  Cenaze arabasını takip etsin  diye sordu Sigortacı... 

Cenazen için gerekli Tabutun geri dönüşebilen bir malzemeden mi olsun ,ne olsun diye de soruyor.  ilginç ama Hollanda'ya göre normal sorular.. Bugün bu konuşmaları yapınca ciddi ciddi açıkçası ölümü düşündüm. Aklımı öpeyim demedim değil. 

Havalimanında kahve çay ikramı olsun mu diye sordu... ( hani ne zaman bizi terk edeceği belli olmayan bu Corona zamanı ne kahvesi canım, Sosyal mesafe ile Schippol çeşme suyu içsinler gelenler ) 

Cenazeye gidecek çiçek sayısı vs  soruldu.


Neyse  Hollanda zaten gittikçe pahalanıyor, ben tabi olabilir en ekonomik paket peşindeyim. Kardeşim beni Sarın sarmalayın , bi  Tabuta koyun ve Izmir'e ailemin yanına yollayın gerisi artık onlarda ( Allah gecinden versin ) 


Bana çıkarılan aylık prim ise 20 euro çıktı.  Bu telefon tavsiyesini bi kere de mi yoksa 2 sene boyunca  taksitle mi ödersiniz dedi. Bi kere de 129 euro 2 senede  de aylık da aynı para. Bu arada Eşim yaşca biraz daha ufak olduğu için ona 15 euro çıktı. daha az risk daha ucuz. Bundan sonra çocuğunuz vs içinde bizden ücretsiz tavsiye alacaksınız bi kere  Tavsiye parasını size söylemesi ayıp ''  şeettik  '' dediler. 



 Yukarıdaki 8500  Euro'luk pakete planlanan 65 yaşına kadar ayda 20,54 euro  yada 30 yıl boyunca 19,03   ödemem gerekecek.  ( hanım için gerekli idi danışmışken kendim içinde sordum, prosedür bu şekilde işliyor bilginiz olsun istedim  )  Ölüm durumunda Varislere  8500 euro ödenecek Cenazenin gelinen ülkeye yollanması yada isterseniz Rotterdam'da bi yere ebedi gömülün.


Peki Andaç , bunun bi  kolayı vs yok muymuş, bu çok meşakatlı imiş ? 


Yurt dışında bir Camiiye düzenli gidenler  bi şekilde duymuşlardır. Vakıflar, Dernekler söz konusu. 

Hollanda Diyanet Vakfı bir  FON yapmış. Almanya ve diğer ülkelerde de ulaşılabileceğinizi düşünüyorum.

Neyse  Her Sene başı bir aidat ödüyorsunuz. Yanılmıyorsam Ocak ayında senelik bir kere 100  Euroyu  bu vakıfa ödüyorsunuz.   Bu Dernek  geçtiğimiz sene 400 Cenaze töreni yapıp uğurlamış.  Yine  dediklerine göre Ticari kazancı önlemek için  Cenaze firması kurmuşlar. Eğer ben Vakıf  üyesi olmak istemem diyorsanız  Orada belirli numaralar var ve 7/24 ulaşılıyormuş. Bi işbirliğim vs yok web sitesinden numara ve iletişim yapılabilir.

Yine Cenaze nakli yapan başka kargo / ambulans / nakil şirketleri var.  Artık  google üzerinden  Yakınınız sizin  veya herhangi kişi  için ulaşılır ve fiyatlar anlaşılır. 


Yurt dışı'nda bir Türk Nakli için belirli Düzenlemeler Gerekli... 


 Kaynak :  http://amsterdam.bk.mfa.gov.tr/Mission/ShowInfoNote/355550 adresinde Konsolosluk gerekli Düzenlemleri yazmış. 


CENAZE NAKİL BELGESİ BAŞVURUSU(TÜRKİYE'DE DEFNEDİLECEK CENAZELER İÇİN)

(Cenaze firmasına kayıtlı olan vatandaşların, firma ile irtibata geçmeleri gerekir)

-Mevtanın nüfus cüzdanı ve pasaportu

-Uluslar arası Ölüm Kayıt Örneği (Formül C) (Belge örneği aşağıdadır)

-Hastane Raporu (“Medical Statement”)* (Belge örneği aşağıdadır)

-Yerel makamlardan alınan “Laissez- Passer”(Geçiş Belgesi)* (Belge örneği aşağıdadır)

*: Söz konusu belge cenaze firması tarafından temin edilebilmektedir.

ÖLÜM TESCİLİ

Hollanda’da Defnedilen Vatandaşlarımızın Türkiye’deki Nüfus Kayıtlarının Kapatılması için Gerekli Belgeler:

-Mevtanın nüfus cüzdanı ve pasaportu

-Uluslar arası Ölüm Kayıt Örneği (Formül C)



Repatriasyon  işi yapan Şirketler ise 


Ölüm evde ise Eve doktor gönderip Ölüm  raporu düzenliyorlar,

Anlaşmalı Morg'a nakil ediyorlar,

Gerekli Belediye işlemleri yapılıyor,

Nakil belgesi Alınması

Cenaze islami şekilde yıkama

Kefenleme

Tabutlama

Cenaze örtüsü örtme

Camiiye nakli

Mezarlığa defni


( Bu arada mevta'nın  Hollanda'da varlıkları varsa veraset ilamı vs  çıkarılıyor ) 

Şuan Türkiye'de yaşıyor olsam bu tarz işlerle hiç uğraşmıyor olucak akşamki Şampiyonlar Ligi maçlarına odaklanıcaktım. Yurt dışında Yaşamanın Meşakatları'ndan biri de budur bence . Güzellikleri de az değil tabi.




Sizinde başınızdan Yurt dışında Cenaze törenine katılmak  veya başka tecrübeler vs gibi şeyler geçti ise aşağıya tecrübelerinizi yazınız.  Hatalarım eksiklerim var ise düzeltiniz. Hepinize şimdiden uzun  , sağlıklı ve mutlu  uzun ömür diliyorum. Yazımı buraya kadar okuduysanız da sabrınız için teşekkürler.


Saygılarımla



Andaç.





©Copyright : Görseller telif hakkına sahip olabilir.



25 ekim editi :  Donör bilgisi eklendi.


Edit : Bana eleştiri olarak ,Ölü cesedime ne olacağı ipimde olmaz ,  popomu Amsterdam'a atayım da gerisine iptir et diyen arkadaş, bu yazı Sorumluluk sahibi kişiler için. Bu Ülkede çöp atmanın bile raconu var. 

Eşim Hollandalı. Senin Hanımın yada beyin Hollandalı olabilir, Bu onlar için önemli. Yine Hollanda'ya veya Yurt dışına gittiğinizde hayatın her türlü hali var. Ne olacağını kestiremezsiniz ve Gurbettesiniz!  Biraz sorumluluk taşıyan birisi bunu umursayacaktır.


4 kasım editi :  Diyanet Vakfından  başvuru sonucu email aldım.

 Bana senede 100 euro ödemem gerektiğini söylediler.  yazdıkları emaili aşağıda paylaşıcam.  Ben açıkcası Sigorta şirkletinin teklif ettiği ayda 20 euro teklifini aldım. Bu teklifin avantajı 5-10 sene sonra Ülkeme kesin dönüş yaparsam bana toplu para ödemesi yapacaklar. Aksi halde  istediğim zaman durdurabilirim ve Allah korusun  Ölüm halinde varislere  para ödenecek. Diğer Türlü 10 sene bağış ödeyip ne para alabileceksin ne bir şey. Bana cazip gelmedi Size geliyorsa siz öyle yapın. 



HDV Cenaze formu : 

Sayin BAY-BAYAN,

 

Kaydiniz icin gerekli formlar 1 hafta icerisinde belirttiginiz adrese gonderilecektir.

 

Doldurdugunuz formu gondermeden once tarafiniza iletilen ceki odemeniz gerektigini unutmayiniz.

 

FONA ÜYE OLMA SARTLARI VE YETKI:

- Cenaze Nakli Yardimlasma Fonu Üyelik Formunu doldurarak HDV’ye müracaat etmek.

- Müslüman olmak.

- Hollanda'da oturum sahibi olmak

- Hollanda Diyanet Vakfina kayit sirasinda;

49 yasina kadar (50 yasindan gün almayanlar)  100,- euro,

49-69 yas arasinda olanlar (70 yasindan gün almayan) 250,- euro,

70 yas ve üzerindekiler ise, 500-, euro,  bagista bulunmak, bagis da iade edilmez.

 

Not: Odemenin fonun ilgili banka hesabina yatirildikdan 60 gün sonra fon yardimlarindan faydalanirlar.

 

Genis bilgi icin:070-346 02 91

 

Konuyu bilgilerinize sunar, saglik ve afiyette olmanizi dileriz.

 

 

Hollanda Diyanet Vakfi

Cenaze Yardimlasma Fonu



Yorumlar