Hollanda Ve Çocuk - Dünyadan Gelişmeler - Hollanda'da Hamile olmak - Kraampakket - Babyshower



 Copyright : Görseller telif hakkına tabi olabilir.


Merhaba Millet.

Uzun zaman oldu diyebilirim görüşmeyeli. Yine yazmaya niyetlendim ve  Yine ortalık karıştı. Öncelikle Tüm Beyrut'a Baş sağlığı diliyorum. 

Ekonomimiz de hiç iç açıcı değil. Corona ve diğer etmenler, Amerika'da seçimler   ve dünyadaki durgunluk  Oxfam'a göre dünyada 4 milyar insan yoksul, 1 milyar insan ise aşırı yoksul  ( yarısından çoğu ) ve bu kadar teknoloji, edinilmiş bilgiler ve tecrübelere rağmen  dünyanın hiç de iyi bi yere gittiğini söyleyemem. 

Güneşli bir Hollanda haftası hatta aşırı sıcak. Türkiye'yi aratmıyor. 30 derece civarı.  

Almanya  dün itibari ile Türkiye'deki  sadece belli sahil şeritlerine ziyaretleri açtı.  Hollanda'da geçen hafta'dan itibaren zorunlu 14 günlük karantinayı kaldırdı. işi işveren'in üstüne attı. işveren istediği kararı alsın yani. Ben Türkiye'ye tatile ailemi ziyarete gidiceğim ve Hollandaya dönüşte iş veren sen gelme 2 hafta ne olur ne olmaz diyecek. Halbuki geçen hafta bir iş arkadaşım 3-4 günlüğüne araba ile ispanyaya gitti iş dönüşü çalıştı şuan da hasta olduğunu iddia ediyor. Ellere varda bize yok mi...  çifte standardlar. 

Bu sene çok önemi değil ama 5 ayrı tatilim vardı ve hepsi iptal oldu. kimisi ödeme yaptı kimisi salladı . kimisi kupon ödemesi yapıcak. iade aldıklarım Pegasus ve Lufhthansa. Beklemedekiler Corendon ve Transavia ve birde Kanarya adalarındaki bir otel.  Otelin sitesinden direkt rez yapmıştık adamlar işler açılsın öderiz dediler.  Borcumuz borç yani.

Hollanda ve çocuk demişken, Yaklaşık 5 milyon kişi hollanda da 0-25 yaş arası Hollanda nufüsü da yeni 18 milyon oldu diyebiliriz. ona göre hesap edin.

Bir Hollandalı Çocuk sahibi olmak isterse eğer, Önce Ev alıyor, Evini ayarlıyor, Evleniyor yada çocuk yapıp öyle evleniyor.

Hollanda da çocuk parası da içler acısı. En azından bir pamper parası ödüyorlar ama Aklınız Almanya'daki gibi olmasın. almanya'da çocuk paraları tatmin edici iken Hollanda da değildir.

SVB / çocuk parası bu siteden detaylara ulaşabilirsiniz. Türkiye'de yaşayan çocuklarınıza para alamazsınız. Eskiden Almanya ve Gurbetteki Türkler  ve Yabancılar bunu kötüye kullandığından bu uygulama gelmiş. Haklılar tabi. 

Hollanda çocuk parasını 3 ayda bir veriyor. Yeni doan bir çocuk için 2 yaşına kadar 3 ayda  221,49 euro gibi bir ödeme alabilirsiniz. 222 euro diyelim. Detaylar SVB

Bu paraya güvenip çocuk yapmıyoruz tabi. Çünkü çocuk ve ihtiyaçları aşırı pahalı.  Hollanda da sadece ev hanımlığı  yapmak da kolay değil. Hep çalışmanız lazım. pahalı bi ülke ve haftada 24 saat te olsa çalışılmalı. o arada Ananeler Babaneler devreye giriyor çocuk yetiştirmede. Emekli olanlar torunlara belirli günler bakıyorlar. aksi halde 2 yaş sonrası başlayan kreş/ okul olayları var. Türkiye'den çok daha erken eğitime başlanıyor.


Hollanda da bir çocuk sahibi olucaksanız eğer bir sürü şirket size tanıtım paketleri ve hediyeler veriyorlar. kimisi çocuk doğduktan hemen sonra kimisi ise önceden. önceden verenler genelde Bebek ve hamilelik zamanı ve doğum öncesi / sonrası ürünler satan mağazalar. ben size bir liste vereyim ordan bakın.

Bunlara kısaca BAbybox diyelim. Belçika da ise De Roze doos ( Pembe kutu ) 

o firmalar listesi Şurada 

Bu sitelere başvurarak hediyelerinizi gidip alabilirsiniz. Formu eşiniz sizin içinde yapabilir. kimisi indirim kartları vs veriyor. Jumbo gibi benim çalıştığım süpermarket  ise doğum sonrası  hediye veriyor. içinde işinize yarıyacak birşeyler ve tanıtımlıklar mevcut. Düşünmeleri bile hoş bence. 

Hollanda'da Doğum sonrası herkes birbirine  posta kart dağıtıyor doğum sonrasını sonra detaylı yazıcam ama ilgiç adetleri vardır. ( geboortekaardtje )  örnek kart

Sanırım Türkiye'de de yapılan doğum öncesi hanımlar tarafından hamile olan arkadaş için düzenlenen birde  Babyshower  var.. ( Bebek duşu ) kahve ,  çay vs ve minik kanepeler , tartlar ve pastalar ile düzenleniyor.  

Hollanda'da doğum öncesi herkes 1- 5 yada 5 -10 euro max arası hediyeler verirler.  kendi aileleride bebek arabası, bebek odası gibi hediyeler vermek isteyebilirler.  herkes şampuan, bez, mini bir pijama vs gibi hediyeler getirir. Bu çok ilginçtir Siz 16 haftalık hamilesiniz ama hediyeler duyulduktan itibaren başlar. Bu Türkiye'ye göre gariptir. Önce hayırlısı ile çocuk olmalı sonra hediye gelir ( bizde  değil mi )

Hollanda ve Hamilelik

Öncelikle Tebrikler, 

Hollanda'da sigortanız size 2 tane ücretsiz  ultrason sağlar. orada 20 haftalık iken cinsiyet öğrenebilirsiniz. başka taramalar vs de var. Hollanda da sigortanıza dahil ise doğum sonrası size 2 hafta evinize yardımcı gelir. evet evet yanlış duymadınız, tanımıdağınız birileri gelir  ve size doğum sonrası yardım eder ev işi olsun gerekli bilgileri verir. yani Hollanda der ki Anne babanız yok, sağdan soldan değil işin ehlinden bunu öğrenin. Bunu kabul eder ise kaynanız veya anneniz de yapabilir. Bununla ilgili detaylar var

Hollanda da doğum öncesi evinize kontrole gelinir. Doğum öncesi satış yapan firmalar size bir liste verir. o listeyi doldurmanız gerekir. o listede eksikler olmamalı. örnekler, bebek yatağı, bebek battaniyesi, bebek banyo seti, su sıcaklık ölçer, havlu, elbise, Bebek koltuğu  ( araba ) bebek arabası vb.  Bu listenin ismi ise Uitzetlijsten dir. https://www.24baby.nl/zwanger/wat-regelen/baby-uitzetlijst/   listeden bakabilirsin,iz bazı ürünlerden bir çok kez olmalı.  bazısı tavsiye bazısı zorunludur.



iyi de Andaç bize bunu niye anlatıyorsun diyorsanız Nasipse Aralıkta  Andaç Abiniz  artık bir  Baba olucak. 

Bitmesine 144 gün kalan 2020 için bizim için en iyi haber. Umarım Sağlıklı bi doğum gerçekleşir. Dualarınız ricadır.  Sürç-ü lisan ettiysek affola. Bilgi ve yorum atabilirsiniz.  Önceden adece Gmail sahipleri yazabiliyorken; şimdi Yorumları herkese açtım.


Hepinize mutlu ve güneşli günler. 

Sağlıkla kalın

Andaç



Görseller Telif hakkına sahip olabilir.







Yorumlar