Het is heel warm ! Çok sıcak ! Daha da sıcak olucak... Hollandalı kadınlar. Yüzeysel..




weerkaart : Hava durumu şeması (  9 Ağustos 2020 )


Merhabalar


Sizi aşırı bir sıcak  Pazar gününden selamlıyorum.. Sadece Hollanda değil Tüm Avrupa Kavruluyor...


Tropikal bir sıcaklık.  Uzmanlara göre son 3 yüzyılın en sıcak yazı 2018 imiş,  ( 26 temmuz 2018 , ölçülen değer 38,2 derece. Yer  : Arcen . ) ben o sırada Hollanda'da da yaşamıyordum ve bilmiyorum ama bu benim 2. yaz sezonum ve bana göre  çok sıcak.


 Geçen yaz, bi yaz gibi değildi ve bir hayal kırıklığı idi. Evet evet, izmir , Antalya nasılsa burası da  şimdi o kadar sıcak. insanlar sahillerde, nehir kenarlarında yada tatilde ( Geneli Yunanistan ve adalarında ) ya kamp yapıyor  yada botları ile haftalar boyunca Hollanda civarında Turluyorlar yada günü birlik bot turu ( VAREN ) yapıyorlar.  


Az evvel bot turundan geldim. açıkcası 4 saat dayanabildim.  Şu aralar bot bulmak bile imkansız. evet Hollanda her tarafı nehir ve her yerde  irili ufaklı botlar  ama kiralayacak bir  Bot  ( tekne ) lazım ve  neredeyse hepsi rezerveli imiş.  Tekne kiralama Fiyatları / ingilizce  Sadece örnek bi site ekledim, Siz Dilediğiniz yerden kiralayın. 

Tekne Sürmek için 7 deniz miline kadar ehliyetsiz kullanabiliyorsunuz. Hızlı sürat motoru ve diğerleri için ehliyet gerektiriyor.  Hollanda'da yenisiniz ve Tekne sürmek istiyorsanız bilginiz olsun her taraf Köprüler ile dolu kimisi uzaktan ( afstandbedining ) açıp kapanıyorken , kimisi de başında , civarında bekleyen  görevli ile açılıp kapatılıyorlar.   Bu külübelerde corona da olsa Tuvalet ihtiyacı şanslı iseniz giderebilirsiniz. 

geçtiğimiz  şirin bir köprüde öülen 12:00 olmuştu ve adam bizi geçirdikten sonraki gelenlere benim mesaim bitti gidiyorum. biri gelir ama ne zaman bilmiyorum size köprüyü açar dedi . Hollandalılar herşeyi kabullenen insanlardır, Kural o ise o. Yani bizde olsa mesela, 1abi etme tutma gözünü seveyim, teknede de çocuk var, hastamız var, cenazemiz var bizi geçirde öyle bırak mesaini..


 -usta bunun bi oluru yok mu diye üstüne gidebilir burada direkt bekliyorsunuz. açılınca devam edersiniz...  Ne düşünüyorsunuz, yanılıyor muyum?



Neyse , Tekne Turu dedik , yapıp ne edip çok rağbet gösterilmeyen bir tane edinmiş Kayınpeder.  Bunun içinde Kaag köyüne gittik ( Kaag Limanı ) ( Kagereiland da bir ada köy ). Evet Hollanda  Krallığı karayiplerdeki adalar hariç Adalara sahip. bazısı büyük bazıları da ufak mesela Kaag bildiğiniz ufak bir ada , Adaya'da kişi başı 1 euro ödeyerek sizi bir bot götürüyor. bu bot yolculuğu ise yaklaşık 30-40 saniye sürüyor. Araba başı gidiş dönüş ise 5 euro ödüyorsunuz. Zaten dönüş almamak saçma olur deme :) Hollanda'da bu tarz adalarda evler var minicik bir ada adam  ana kara'ya bağlanmak için  taşıyıcı bir gemi kullanıyor. bunlar genelde 30-40 metre max geçişler. 1 dk sürüyor. Yine hollanda da her tarafı minik ufak sularla nehirlerle çevrili olduğu için bazı kestirme yollardan geçmeniz için 1 euro vermeniz gerekiyor. ( paralı köprü  ve yol ) 

Ada demişken araya sıkıştıralım şu konuyu. 

Hollanda Krallığının Adaları

Wadden Adaları ( Wadden Denizi içindeki adalar )

  • Texel
  • Vlieland
  • Terschelling
  • Ameland
  • Schiermonnikoog
Issız adaları ise

  • Rottumerplaat
  • Rottumeroog
  • Simonszand
  • Engelsmansplaat
  • Het Rif


Karayiplerdeki Adalar


  • Aruba
  • Bonaire
  • Curacao
  • Saba
  • Eustasias
  • Sint Maarten


Neyse Kaag'dan ufak botumuzu aldık ve Güney Hollanda'da turladık, Evim nehir kıyısına çok yakın olduğu için ben evime 100 metre bi yerde indim diğerleri devam etti. Aşırı sıcak ve minik bir şemsiye ile yolculuk ızdırap geçiyor zaten oldum olası bot gemi ve deniz yollarını sevmediğim için  Güzel Hollanda manzaralarını resimleyip hevesimi aldım diyebilirim. Yine Kaag üzerinden uçak inişlerini izlemek güzel oluyor. 





Geçen haftadan beri süren bu sıcak haftaya çarşamba'ya kadar devam edicek daha sonra da 25 derecelere inicek . 


Bu Arada Yaşadığım bölgedeki insanlar pek tatile çıkmıyor evlerinde , bahçelerinde vb tatil yapıyorlar, neyse bu sene Covid 19  nedeni ile maalesef daha çok evlerindeler. 

 Süpermarkette de de nerdeyse bi çok elemanımız tatilde o yüzden eksik elemanlar ile çalışıyoruz ama  iş yeri aşırı yoğun. bazı kalem ürünler çabucak bitiyor ve aşırı yoğunluk oluyor. özellikle mangal ve türevleri ,  içecek ve dondurma  tarzı ürünler  çok satıyor . bu nedenle süpermarkette  aşırır yoğun çalışıyoruz. bu tabi bizi iki kez yoruyor. eksik eleman ile çok iş. Adam lazım hava güzel olduğu için kimse ekstraya veya  işe gelmiyor bununla beraber sözde hasta  iş arkadaşları da oluyor.  bu arada Patron  işlerden mutlu tabi.



Hollandalı Kadınlar..


Aslen başka bir başlıkta yazmak istiyordum ama aklımdayken yazayım...

Hollandalı kadınlar Cidden Erkekler ile eşit olmak için savaştıklarını söylüyorlar ama Türkiye'ye göre kıyaslarsak daha eşit ( çok çok )  ve   modern   , doğal  ve  özgür, kendi ayakları üstünde durmak için küçük yaşlardan beri çalışabiliyor  bununla beraber de Yemek yapmasından pek de anlamayan ağırlık sarışın  / kumral ( melezleri saymazsak ) ve orta - uzun boylular. ( çok  kısa boyluları da var  ) Genelde Hollandalı kadınları sırık gibi  uzun sanabilirsiniz ama  yanılıyorsunuz, ortalama boyları 1.70 ve 175 cm civarı (  inanmıyorsan google yaz )   Bu tabi Dünyadaki averajların üstünde olduğu için siz hepsini uzun sanıyorsunuz. 


Her ne kadar eşit ve  modern desek te Hollandalı bi çok işyeri Erkek egemen yönetici kadrosu seçmektedirler.  Bunu da  ciddi ciddi araştırmışlar ve böyle çıkmış.  

Aşağıdaki kısmı vaktiniz dar  ve çok değerli  ise okumayın. öylesine yazmışım bir şeyler. Sonra arkamdan konuşmayın Andaç dolmuşsun, sallamışsın demeyin. 

Güzel Hollanda / Tablo gibi ülke...


Hollanda civarları yazın görülmeye değer. Nereye baksanız bir resimlik ev çıkıyor. Her yer grup grup , çift yada solo bisikletliler, surf bordları  , kano / kayak ile saatlerce nehirde  kürek çekenler, Balıkçılar ve kamp yapanlar. Herkes birbirine saygılı ve birçok şeye çabuk ulaşmanın  ve alım gücü yüksekliği ile  Zengin fakir arasındaki seviyenin  de daha az oluşu , Herkesin kendini belirli birşeyler ile oyalaması, hobi vb.  insanlar kendini ve evlerini seviyorlar. Bizde 30 yıldır oturduğu evi boyamayan insanlar var. Boyatamayan demiyorum o ayrı (ama evini, balkonunu bi boya deme )  Evini ve bahçesini güzelleştiriyorlar. Bu bolluk ve bereket atıyorum adamın bahçesinde herşey gelişi güzel  günlerce orada bekleyebiliyor , Türkiye'de onu kapıda bırakma aman çalarlar diye endişeleniyoruz. Halbuki bizim Dinimize göre bu olacaklarını düşündüklerimizin haram ve yasaklanmış.  Yine Tekneyi evime yakın bi yere  yanaştırdık ( eğer yanaşmanızın yasak olduğunu söyleyen bir tabela yoksa yanaşıyorsunuz, ( Niet  Verboden te meren ) neyse orada birileri var mesela oturmuş dergi  kitap okuyorlar, adamlar sana iyi günler vs diyor, Bizde olsa  elinde sopa ile birileri sizi karşılayabilir, yada hayırdır birine mi baktınız gibi bir çıkış olabilir. tabi bu değil herkes Türkiye'de böyle ama çoğunluk böyle ... 

Bazen Aklım hep Türkiye'deki tepkilere gidiyor ve bazen arada kalıyordum.  Bir Türk vatandaşı tepkisi ile Hollandalıların ve burada yaşayanların tepkileri farklı oluyor. Şimdi Olaylara daha geniş bakıyorum ... Birde Buradaki Türkler var... Vatandaşlarımız ama hala ısınamadım hala kaynaşamadım. Kaynaşamıyoruz..  bir iki Türk müşterim ile Türkçe konuşuyorum. Genelde bu Hollanda'da beklenilmiyor. Kanı şu, Burası Holllanda hep Hollandaca konuluşmalı.  oto kontrol gibi.  Fakat bir ingiliz ,Amerikalı var ise ingilizce konuşmak aşırı normal. ingilizce anladıkları dil tabii. Yine Türkler ve birbirimize mesafeli olmak. Akrabam tanıdığım değil ise çok içli dışlı olmuyorsun. Mesafe iyidir. 


Corona Riyakarlığı...  Blame Corona! Blame System!


Böyle birşey var şimdi. Türkiye'yi ve diğer ülkeler ne alemde bilmiyorum. Şu yasak bu yasak ama iş yapalım ,  yan yana duralım ama Tuvalet yasak Corona geçer, Atıyorum  işte corona yüzünden, işte Corona. Artık  işimize gelen şeylere Corona yüzünden deyip bir haklılık tavrıdır gidiyor. Bunu genelde iş verenler - işletmeciler  yapıyor. Adam geçen bi yerde yemeğe gittim, aynasına el yıkama şeması eklemiş ama kim öyle elini yıkıyor. başka bir şey ise , sosyal mesafe tutuyoruz ama bi anda bazen o mesafe kalmıyor dib dibeyiz, yanyanasınız. Yine Corona nedeni ile işyeri yemeği eğlencesi iptal oluyor. Geçen Restorandaydık adam menü kartına Corona kuralları yazmış güzel ama elemanların hiçbiri uymuyor, sana da  menü kartına Tuvalete gitmemeye çalış, yerinden kalkma, şunu bunu yapma yazmış. Hepsi Corona nedeni ile...  Zaten  parası ile mi yiyoruz yoksa zorla mı anlamıyorsun.

işte karapara kalksın diye dijital para kullanımı. Evet güzel kullanılıyor, Corona sayesinde herşey  kart ile ödeniyor ne güzel , devletlerde zaten onu istiyor ama tabiiki de  Sorumlusu Corona. Bir süpermarket yazmış , Corona olduğu için bu sene aşırı yaptığımız indirimler yok...  Alakası yok, Enflasyon var. Herşey pahalandı. Zaten indirim yapmasanda hijyen olsun , yeme içme günlük gıdaları satın alıcaz.
Nedeni Corona... 




Sürçü lisan ettiysek affola.

Hatalı isem aşağıya  yorum bırak.  Ekleme yapmak isterseniz de hayhay.

çok sıcaaakkk...

Selamlar

Andaç

( Editlenicek ) 








Yorumlar