Normalleşme Süreci - Anneler günü - Hayat Devam ediyor





Herkese Tekrar Merhabalar.

Öncelikle Annemin ve özellikle Şehit ve Gazi Anneleri olmak üzere Tüm Annelerin '' Anneler Gününü '' kutlarım. Uzun zamandır size yazamadığımı biliyorum ama daha önce de dediğim gibi Corona süreci herkesi hayal kırıklığına uğrattı ama güzel haberler artık Normalleşme sürecine geçiyor  Türkiye gibi Hollanda ve birçok ülkede normalleşme sürecine istese de istemese de geçmek zorunda. Gün itibari ikle 65 yaş üstü kişiler 2 aydan sonra sokaklara çıkmışlar. Onlar adına çok sevindim. Yanılmıyorsam 1 Haziran sonrası Türkiye'de sokağa çıkma yasakları son verilicek.

Hollanda'da bilen biliyor süreç öyle katı değildi. sadece sosyal mesafe ve  bazı işletmelerin geçici kapanması ile oldu. Sokağa çıkma yasağı gibi  şeyler de olmadı. ( Telefonumu bir gün bisiklete takip size etrafı göstermek istiyorum ) . Elbette ki bu süreç te ekonomiyi ve yaşamı etkiledi.  Hollanda hükümeti birçok işinden zorunlu işsiz  kalanların maaşının 90% nını ödedi geri kalanı da işveren ödüyordu. kimi kendi işini yapan ( Serbest meslek çalışanı- Zelfstanding ) onlarada asgari ücret ödenmesi başvuru ile tanımlanmıştı. Ama hükümet buna ne kadar dayanabilirdiki...  Hollanda'da bir çok ürüne zam geldi. özellikle gıda alanında. bir çok pişirme ürünü , örnek : maya ( gist ) , kabartma tozu, ( baking poeder )  un ( meel ) , hazır hamur ( deeg )  , beyaz un ( patent bloem )  bulunamaz oldu, bulduğum yerlerde de kilosu 40 cent euro olan un 50cent'e çıkmıştı. 

Özel günler evlerde geçirildiğinden pasta gibi fırın ürünleri acaip  çok satılıyordu. Paskalya, Kral Günü , Sonra bugün Anneler günü gibi.

 Neler oluyor bu Normalleşme Sürecinde


Restoranlar geri açılıcak ( Randevulu ve belirli düzenlemelere tabiler )
Sosyal mesafeye devam
Berberler açılacak ( Belirli kurallar uygulanarak ve randevulu )
Toplu Taşımada maske zorunluluğu ( 1 haziran itibari ile ) 
Tiyatro ve Sinemalar açılacak, belirli sayıda kişi ile sosyal mesafe korunacak. 1 temmuz itibari ile 30 kişi olan max sayı 100 kişiye çıkarılacak.

1 Temmuz itibari ile Hollandalıların çoğunun tatil yaptığı kamp alanları açılacak. Fakat orada şöyle bi konu var, paylaşımlı tuvaletler kapalı olucak onun yerine herkesin Kasetli bir tuvalet getirmesi ve bulundurması zorunluluğu geliyor. Şuan büyük yapı marketlerde kasetli tuvalet satışları patlamış durumda. Karavancılar ve kampçılar bilir. şöyle birşey




Geçen mevzusu geçmişti biz Süpermarket'lerde çalışıyoruz şükürler olsun içimizden kimse  şükür ki Corona'yı ölümcül  yada zorlu bir şekilde yaşamadı. Bu Corona ilk çıktığında hastalık geçirmiştim ama dediğim gibi ne olduğumu bile bilemedim benden önce de hanım olmuştu ama kontrol ve test olmadığı için bilmiyoruz, bir iş arkadaşım ile konuşurken biz artık bayağı bağışıklık kazandık gibi bir mevzu oldu, Süpermarketler ve Hastaneler hastalık kapmak için maalesef kolay yerler.  Umarım bu yazıdan sonra ne ben ve ailemden biri nede başkaları Corona olur. Not yeri gelmişken dün öğlen Kayınpederin bir arkadaşı hasta olmuş ama Corona olmadığı sonuçlandı bu adamı Hastaneye Ambulans bile götürmedi, arkadaşlarına rica ettiler ama kimse ne olduğunu bilmediği için hastaneye bile götürmek istemedi ve götürmediler. özel bi şirket ile anlaşıldı ve hastaneye götürüldü. O yüzden Türkiye gibi ülkelerin sağlık sistemine şapka çıkarıyorum. insan bunları duyunca demoralize oluyor. Ciddi ciddi sağlık sistemi boktan olan bir ülke. 


Tatil Parası


Evet, en güzel kısımi Hollanda da herkes bu ay ( 1 aylık maaşlarını Tatil parası olarak alır ) Hollanda'nın en sevdiğim kısımı bu. Yanılmıyorsam bu ay maaşlarımıza geçicek. Tatil mi? 4 tatilim şuan iptal oldu bir Eylül ayında Türkiye Seyahat planım var iptal olmayan. Gerçekleşir mi bilmem ama Ailem ve Arkadaşlarım gözümde tütmüyor değil. Aslında çokta aramazdım ama Bu Corona ile beraber Sevdiklerim  ve dost bildiklerim ( şarkı sözü gibi oldu ) daha bi önem kazandı.


Lombardiyalı Dost.


Corona sürecinde sözlükten tanıştığım bir dost.  Aslen Mersinli ve bildiğin coronanın merkezi olan italya'nın Lombardiya eyaletinde yaşayan ve işletmecilik yapan Türk bir dost. Corona ile beraber sosyal mecradan tanıştığım nadir kişilerden.  Erkek muhabbeti dediğimiz sohbetleri whatsapp'tan yapıyoruz ona da selam olsun.  Ailesine ve sevdiklerine sağlık ve sıhhat diliyorum. Andaç abi , Arabalar, Motorlar, Kamp araçları , Teknoloji ile  Müzik ve Sinema ile yakından ilgilenir. Şimdide Bahçecilik'e sardım. ( tişkir idirim corona )


Benzin Fiyatı Sabit 1.40 euro cent


Brent petrolde benzin fiyatı düştükçe pompaya yansıması lazımken bu fiyat 1.4 'ün altına hiç inmedi. Sabit bir değer gibi orada bekliyor. ulan zamlanınca da sabit dursun o zaman diye çıkışmıyor değilim.






Ekonomi 

Hollanda için konuşursam , Resesyon ( Durgunluk )  söz konusu ve bu yıl % 1.2 ile 7.7 arasında bir ekonomik gerileme bekleniyor.  işsizlikte %4 civarı seyredicekmiş, corona süreci bitmezse bu değer % 4.5 'e çıkması bekleniyor. Corona'nın etkileyemeyceği bir ülke veya birleşim yok. AB'de nasibini alıcak bundan ve alıyor. Yine Dünyanın her yerinde kriz ve resesyon var. 

Türkiye için konuşmayacağım sanırım onun hakkında geçen hafta itibari ile yeni düzenlemleer ve kanunlar gelmiş. TL , Dolar, Euro vs gibi konuşmalar ve gaz vermeler size parmaklıklar olarak geri dönme şansı mümkün. 


Bu yazımı böyle bitirmek istemezsim ama En azından Siz ve  Aileniz sağlıklı ise para da kazanılıyor ve bekleyebilir. Açlık ve Kıtlık olmadıktan sonra  çokta sorun değil hele hele Türkiye'de doğmuş büyümüşler Ekonomik krizlere, Develuasyonlara alışkınlar. Bence AB ve diğer gelişmekte olan ülkeler düşünsün. Ülkeme ve insanlarına Sağlık ve sıhhat diliyor, Siz değerli okurlar mutlu bir pazar günü ve geleceğe umutla bakmanızı diliyorum. 




Sağlıklı Günler.

Andaç


© Görseller Telif hakkına Sahip olabilir.




Yorumlar