Sadece Ekonomi değil; Psikolojimizi de bozan virüs, Covid-19 - #covid19günlükleri- # Paskalya



Merhabalar

Öncelikle umarım herkes sağlıklı ve afiyettedir.  yeni yıl gibi sözde daha güzel bloglar, Hollanda, Avrupa gibi Blog'lar atmayı düşünürken , Hiç hesapta olmayan bu ölümcül virüs yüzünden şimdi Blog yazasım bile gelmiyor. Bugün Paskalyanın ikinci günü ( Pasen  / Easter )

Bugün size internette bulabileceğiniz istatistiksel rakamları yazmaya gelmedim. Bugün size Netflix Top 10 film önerileri sunmaya da gelmedim. Politik konuşmalar yapmayı hiç ama hiç istemem çünkü şuan sadece ülkece değil dünyaca  aynı gemideyiz.  İnternet bulunan onlarca  kirli bilgiye dahasını da eklemek istemem. Bir dost'a konuşur gibi izlenimlerim, yaptıklarımız, Hollanda'da alınan  / alınmayan önlemler, günlük hayat, Türkiye'ye dış pencereden bakış, Aile özlemim ve sürekli dua edip sağlık dilediğim Vatanımda  şahsıma göre yanlış yapılanlar , A planları akabinde yapılmış yapılmamış ( şahsen ve ülkelerin olmayan B ve C planları'ndan bahsetmek,  Corona'nın şahsımıza getirdiği yeni hobiler, arayışlar, Sporsal aktiveteler, Ekonomik gidişat ile kaygılar vb şeyler yazmaya çalışacağım. Buraya kimseyi umutsuzluğa sürüklemeye de gelmedim. Aksine her zaman neşeli tavrımla, Her yeni güne ayrı heyecanla başlayan ve çalıştığım ve bulunduğum ortamlarda bu Allah vergisi enerjimi dağıtmaya çalışan bir  kişiyim.


Çin'in dürüstlüğü ve şeffaflığı


Ülkeler, Devletler  adı farketmez, dürüstlük ve şefafflık deyince bir devlet her zaman hem ekonomik ve dış imaj olarak kendini hatalı  göstermeyi yeğlemezler. Bir Virüs ortaya çıkıyor veya eski bir virüs değişime uğruyor ve sonra belirli rakamlar piyasaya çıkıyor yine kontrole alındığı savunuluyor,  bugün 13 nisan 2020 itibari ile aynı virüs'ün ortaya çıktığı iddia edilen koskoc aülkede 2. salgının başladığı söyleniyor.  Yine böyle bir virüs varken diğer ülkeler Acil servisleri dolup taşmadan önlemler almak istemiyor yada hastalık ile pek bir bilgileri olmayışı ve kit'leri olmayışından ötürü Virüs'ü test bile edemiyorlardı. 

Bu aralar kutu kutu maske yolla, Yine aynu Çin daha geçen  80.000 kusurlu maske yolluyor Hollanda'ya, onlar iade ediliyor... Sonra yenileri geliyor. akabinde 50 bin çift eldiven vs... Sen imamı öldür sonra camii yaptır tavırları...

Hollanda Sosyal Mesafe Politikası

Sanırım İsveç ile beraber bu politikayı izleyen nadir ülkelerden. İsveç Hollanda'ya göre de daha rahat.

internette şuan hepimiz sosyal içeriklere bakıyoruz, okuyoruz izliyoruz sıkılıyoruz bir başka içeriğe bakıyoruz, sen bana ben sana birşey söyleyip aaa evet doğru öyledir aynen aynen şeklinde devam edilen konuşmalar. Kimse aslında net birşey bilmiyor.

Tüm Hollanda, Daha dün Paskalya günü havanın şahane olmasını fırsat bilip nehir kıyılarında sokaklarda bisiklet, yürüme, bot'a binme, kamp yapma, mangal/ bbq yapma, Ailecek buluşma gibi bir dolu aktiviteler düzenlediler. Tam tersi ise ülkemde 2 günlüğüne sokağa çıkma yasağı vardı. dilerseniz hangisi sizde daha doğru siz yorum atın.

Hollanda'da açıklanan rakamlar ne kadar doğru ne kadar yanlış onuda onaylayamam. tüm ülkeler size rakamlar verip sizi umutlu tutuyorlar. Rakamlar yükseldi diye umutsuzlanmayım daha da önlem alın, rakamlar azaldı diye de kaçak parti yapmaya çalışmamak gibi. Sadece rakamlar var ve kimse birşey bilmiyor. Hollanda TV'si ve ileri gelenlerinin , bilim adamlarının size söyledikleri Türkiye ve başka bir ülke'nin söylediklerinden farklı değil.

- Aşı deniyoruz.

- Tedavi denemelerine başlıyoruz yada başladık.

- Bugün yoğun bakımda kimse yoktu...yada azaldı.

- Ölüm sayısında azalma...

- Test sonucu pozitif çıkması azaldı vs gibi. Hep aynı şey...

- Elleri 20 saniye yıkayalım. El dezenfekteanı kullanlım ve elimizi yüzümüze sürmeyelim.

- Bağışıklık sistemi arttırıcı gıda

- Sosyal mesafe ( Hollanda da 1.5 metre kuralı )

Hollanda daha önce de yazdığım gibi Bu virüs ile ilgili bence son kararını verdi bile.

o kararlardan önce Hollandalılar bir çok defa Panik alış-verişlerini yaptılar ve baktılar ki onlar aldıkça ürün geliyor ( bazı ürünler sınırlı veya az bulunabiliyor UN, Maya ,  un, Makarna , Tuvalet kağıdı ve parasetamol gibi ilaçlar  ve el dezenfektanları ) 

Neydi o 3 olasılık :

1- Virüs'e herkes bağılımlılık ( immum ) kazanıcak. Herkes bu corona'yı kapsın ki bu salgın  tekrar ederse buna hazır olalım. ilk baktığımızd Birleşik Krallık'ta aynısını düşündü ve eleştiriler aldı. Ben şahsen de eleştirdim.

2 - Virüs'e karşı ilaç / tedavi bulunacak. Evet , Bilim adamlarımız lütfen, Tüm dünya'daki bilim adamları sabırla sizi bekliyoruz.  insta'da atıcak TBT kalmadı, Kek yaptık, Anket doldurduk, Saçma sapan bulmacalarda kaç tane ^^ 3 ^^ sayısı olduğunu veya kandırmacalı matematik işlemlerini çözdük, birbirimizi nomine ettik birşeyler içtik , birbirimizin 30 günlük karantina şarkılarını dinler olduk, karantina film önerilerini  bununla beraber virüs ve salgın ile alakalı filmler izledik, telefonlarımız bilgi yarışması oyunları ile dolu, herkes bahçesine birşeyler ekti , herkes spora başladı herkes bu yaz fit olucak,  Herkes ekonomik kaygılar yüzünden parasını Euro / dolar yada  gram altın'a yatırdı ama lütfen Sevgili  bilim adamları artık lütfen  bu işe bir çare bulun.  Futbol yok, Bir çok aktivite spor salonu , sinema vs kapalı. konserler yok, Evliler boşanma arefesinde. Karantina'ya bekar girenler pişman, Evliler sinir harbinde. bunun Youtube'de Parodileri bile çekildi.  

3- Virüs kendiliğinden biticek.  Kulağa çok ama çok hoş geliyor. kendiliğinden bitmesi demek yine gelebileceği anlamında olucak ama insanların artık bir tatile, psikolojik desteğe, bir çoğumuzun ekonomik desteğe de ihtiyacı var olmakta ve daha da olucak. bitsin bi reset atalım. Tamam bir çok alışkanlığımız artık değişti ve daha mesafeli, uzaktan ödemelerin , uzaktan alışverişlerin yapıldığı bir dönemdeyiz, bir çoğumuz uzaktan sevip seviliyoruz. Yaşlılarımıza, yada çocuklara, yeğenlerimize vs sarılamıyoruz. Sarılmak, bilindiği gibi Endorfin salgılıyor ve  insanı iyileştiriyor. en muhimi şimdi en çok ihtiyacımız olan bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor




Hollanda ve vb ülkeler insanları Evlere kitleyemezler. insanoğlu zaten yaradılış şekli olarak bir evde değil bazen yerde bile duramıyor. sürekli gezmek, görmek ve arayış içine girmek istiyor. Durum itibari ile insanları kontrol etmek  çok daha da zor. Eğer bu tarz bir virüsün üstesinden gelmek istiyorsak bir kere herkesin eşit olduğunu bilmeli ve herkesin birbirine fakir zengin yaşlı genç taşralı  şehirli gibi ayrım yapmadan Sosyal Mesafesine uyması  ve hoş görülü olması gerekir.

Emin olun Devlet hangi devlet olursa olsun  bir karar aldığından si,ze saçma ve mantıksız gelebiliyor. Ve yine bu demek ki bazen yukarıda oturan o insanlar sizden daha iyi bilmiyorlar. onlarda birileri ile beraber oturup bir karar alıyorlar. Bir seçim yapmak zorunda ve gerekirse bu s yapılan seçimle bazı şeyleri yada kişileri bağışlamak / feragat etmek zorunda kalabiliyorlar. Doğru yanlış bu devlet olmak böyle birşey. Siz kendi kararlarınızı alın derim. 3 hafta evvelde Türkiye'de bulunan yakın dostlarıma B ve C planlarını yapmalarını önerdim. Şuan Dünyanın bizi çok farklı bir seviyeye  ve duruma getirdiğini bilmeliyiz Umutsuz olmayacağız ama bunun ile başa çıkmayı ve üstesinden nasıl gelebiliriz buna yoğunlaşmalıyız. 

Ülkemi Hollanda ve isveç ile kıyaslama hatasında olduğumu düşünebilirsiniz. Şuan Ekonomik olarka elbette başka seviyelerdeyiz, Eğitim seviyesi de aynı şekilde ama Covid-19 sayesinde Hollanda'da insanlar belki farklı bir ticaret anlayışına girmiş olabilir ama Sabah akşam Altın- Borsa- Döviz-  TL gibi yada Particilik ile uğraşmadıklarını söyleyebilirim. İş arkadaşlarımın bir tanesi bile ülkeyi  yönetenler ile ilgili konuşma yapmıyor ve çok yorum yapmıyorlar. Hollanda'ya ilk gediğimde burda politika'dan uzak durucaktım özellikle kendi ülkem'den, Oylama durumunda Ülkemin insanlarının kendi kararlarını verebileceklerini düşünüp Türkiye ile ilgili oy kullanmamayı düşünüyordum. Yine Hollanda'da genel  değil sadece yerel seçimlerde oy verme hakkım var ama onunla da ilgilenmedim. Demek istediğim şuan Sadece ve sadece bu ölümcül Virüs'e odaklanmalı. Bizim oranın deyimi ile Kriz'den fırsat çıkarmaya çalışan onbinlerce  insan var Türkiye'de. Bu bir yatırımcı da olabilir bu bir işletmeci ( aynı anda yatırımcı olur ) tüccar vb. Yine doğru yanlış sizin değerlendirmeleriniz için bana yazın yada blog'un altında paylaşın. 

Hollanda'nın tek düşündüğü hastanelerin kapasite fazlasına çıkmaması. Bakın bir çok covid -19 teşhisi yapılanlar ( hafif geçiren ) kişiler evlerinde karantina ile devam ediyorlar. Yine bugün Dini bayram ve tatil, Belirli saatlerde açık supermarketler var. Bir çok şey artık online satın alınıp eve geliyor yada siz gidip teslimat noktasından alıyorsunuz.  bu sistem yavaş yavaş oturuyor. Nakit nerdeyse kalmadı. Bu yeni dünya sisteminin bir parçası olucak gibi görünüyor. 

2011 yılında ingiltere ziyaretimde Waitrose adlı süpermarket'e gidip, Self Servis kasaları görünce artık yatırımın makinelere doğru yöneldiğini ve yeni dünya sisteminin değiştiğini seçebiliyorsunuz. amaç pahalı olan işgücünden kısmak. Dijital paraya geçme ( bitcoin bunlarsan biri ve en önemli denemeleri, kesinlikle yatırım tavsiyesi olmadığını kibarca belirtirim zaten Ekonomi'den anlasam kendim yatırırım zengin olurum) 

Eleman yada ara eleman sayısını azaltmak, insanları hep olduğu yerden birşeyleri satmak, yada herşeyin bir yerde olduğu AVM'lerde birleştirmek, online bankacılık  ve diğer hizmetler zaten yeni dünyanın belirliyicilerinin ilk adımları idi. gün itibari ile Tl transferinde limitli olan banka transferim için yeni sistem ile beraber X banka  cepten arıyıp yüzyüze görüşmemi önerdi. 

Bu tarz bilgileri şuan internette bulabiliyorsunuz. Bilim kurgu gibi geliyor ama Covid-19 kendisi , koskoca multi kültürel şehirlerin sokaklarının şuanki hali zaten bir bilim kurgu.

Yeni Dünya Sitemine Hazırlık


internet'te onlarca defa yazılıyor çiziliyor. Bir Senaryo yada gerçek . Bu konuda yazıcaktım ama yazılmışı hemen şurada , 21. Yüz Yıl Teknik Enstitüsü Sn Reha Atakan yazmış. vakti olanlar bir baksın olmayanlar için ise kısaca Şuan  gelişmelerin Biyoloji, elektromanyetik, yapay zeka, iletişim teknojileri alanında olucağı ve yönleneceği, Yine Türkiye çevresindeki sorunlu bölgelerin Suriye ırak ile ilgili amerikanın radikal kararlar alıp oralardan çekilip başka işlere ve kendi sorunu olan suan covid-19 ile ilgileneceği, Yine ucuz işgücü ile dünyaya yedek parça ve alet edavate teknoloji yapan Çin'in maske ve solunup cihazı üretmedeki acizliği , Yeni sanayi sisteminin değişeceği, Ülkelerin bu dar boğazdan çıkmaları hakkında nasıl yollar alsa daha iyi olacağını işlemiş. Siteyi yeni gördüm , Akademisyenlerin referanslar ile makaleler yazdığı bir bilim sitesi ayrıca



Herkes Doktor


Pandemi, / Salgın, Virüs , Virolog, Bağışıklık sistemi, Solunum cihazı , Parasetamol vs. Bir çoğumuz birkaçı hariç tabiiki de duymuştuk bu kelimeleri ama şuan herkes kendisinin uzmanı ve doktoru. Aç her kanalda başka bir Doktor ve uzman. Herkes bir virolog, Herkes bir kulak burun boğaz uzmanı. Kaynım bile Doçent şimdi Virüs konusunda. ( şaka bi yana kaynım yok )

Kısaca AB


Brexit sonrası  şuan Italexit /  ( Exitaly ) konuşuluyor. Şuan sınırları kapalı. Çokk bilinmeyenlerin olduğu zor zamanlar. İtalya bedelini ağır ödüyor.  İspanyollar AB'yi eleştiriyorlar. Yani kısaca bir finans kaynağı olmazsa birliğin sarsıntıya giriceğini söylüyorlar. Zaten birlik covid 19 nedeni ile birlik değik Ayran içtik ayrı düştük modunda. 

Süpermarket Hayatı


Çalışıyoruz. Hollanda da çalışmakta olan bir işdalında olmam sebebi ile işe git gel devam ediyor, tatilimin biri yeni iptal oldu bende çalışmak istedim tatilimi belki ilerleyen zamanlarda Covid-19 kendisi biterse ülkem'e git gel yapıp kullanmak isterim.  Neyse Süpermarket ve diğerleri.

Hepsi önlemler aldı. Bir market arabası olmadan giremiyorsunuz. Genelde 1 kişi giriyor aynı anda eşiniz arkadaşınız da girmek isterse o da araba alması lazım. Atıyorum bizim süpermarket 4m ( 5 m'e yakın diye örnek verdim 4 m var mı )  o büyüklükte o halde max sayımız 150 araba. kapıda 150 araba var. kapıda 2-3 görevlimiz  var. onlar araba alıyor tutulan yerleri dezenfekte edip başka temiz arabayı yeni giriş yapıcak müşteriye veriyor. arabayı aldım ve girdim. Sosyal muhabbet yasak. Eskiden bizle muhabbet eden a o böyle su böyle arada muhabbete gelen müşteriler  covid 19 olması  yasak olması halinde bile hala muhabbet ve ilgi bekliyorlar. ama işler değişti sevgili müşterim maaşımı ödeyen güzel insanlar. şimdi Alışveriş yap çık dönemi. Kendi süpermarket radyomuzda 10-15 dk'da bir bu yasakları söyleyen açıklamalar yapıyorlar.  Tek yön istikamet !!! Evet süpermarkettt artık tek bir yolu izlemeniz gerek ve alışverişinizi yapıp kibarca terketmeniz isteniyor. Geçen sorun çıkaran bir müşteri vardı acelem var diyip ters yönlere mi girmedi, başka müşteriler ile tartışmaya mı çalışmadı aman efendim Taze et bölümünün sorumlusu ile münakaşaya mı girmedi, öncelikle arabası bırakıldı ve kovuldu ve daha sonra yönetimin kararı ile 3 yıl marketimizden banlandı ! evet dostlar normalde Hırsızlık yapsa biri 188 euro ceza ödüyor ve 1 yıl girişi yasaklanıyor ( BAn ) bu corona virüsünn ciddiyetinin önemi bizim için çok muhim. Bizim takım arkadaşlarımızın öncelikle virüs sahibi olması diğer müşterilere vermemiz demek. 



Hastalık belirtilerin varsa işe gelemezsin ( paranı alırsın , ücretsiz izin değil ) Ailenden yurtdışından eve giriş yapmış biri mi oldu sen işe gelemezsin karantinadasın vs vs bi sürü kural var. Hollanda iyice kuralların olduğu ve uygulandığı bir ülke. ( Hollanda güzellemesi değildir ) Yine benim inşaatcı tır şöförü gibi yeleklerim ve üzerinde bana 1.5 metre uzak durursan ana yardım ederim yazan tişörtlerimiz var. Ama bu kadar  modern ve eğitim düzeyi yüksek iken bile bir çok insan hala ilgi bekliyor, eline dokunmaya elini sıkmaya yada muhabbet etmeye çalışmıyor değil. ( geçen 2. el eşya satıyorum birisi bulgar alıcı diğer başka ürün hollandalı alış veriş sonrası el sıkmak istiyorlar ) Geçen ev sahibim geldi elime box yani yumruk ile selam vermeye çalışıyor kendime kibarca ayağımdaki çakma crocslarım ile depik ile karşılık verdim.

Devlet birçok işsizin 90% maaşını ödeme garantisi verdi. Tabi yıl sonu bunu  benden  ve tüm vergi ödeyenlerden  katkat çıkarıcaklar. 

Anlatılacak çok  şey vardı, Paskalya mesela. Geçen sene  daha önceden size dediğim  Festival ekmekleri vardı Feeststol , geçen sene yüzlerce çöpe attık bu sene paskalya öncesi su gibi satış yaptık. bu yıl covid -19 olmasa yine bir sürü kişi hollanda civarı ve dışarıda tatile çıkıcaktı , çıkamayınca evet biz süpermarketler daha çok satış yapıyoruz ama dükkanın içi limitli araç girebildiğinden yoğun olmuyor. dib dipe bir görüntü veya sosyal mesafeyi bozmaya yönelik pek durum yok. Neyse gereksiz bir bilgi paskalya  yumurta çikolataları meşhurdur  Normal bi Hollandalı ortalama 47 tane yiyormuş. ben 1 tane bile yemiyorum. inburgerlik seviyem 25% lerde olsa gerek.  Bu paskalya herkesin evinde ve dışarda ailesi ile geçirdiği bi paskalya oldu.  Hayat devam ediyor. Fakat insanlar hala tabiri caiz ise Aza tamah etmiyor. 100  çeşit üründen 101.sinin orda rafta olmamasına adam kızıyor ve hayal kırıklığına uğruyor. özellikle şu zor zamanlarda bunun olması ve buna şahit olmam yüzünden bende hayal kırıklığına uğradım. Hollandalı demiyicem ama insanlık adına hayal kırıklığı. Size bir hollanda süpermarketindeki Peynir veya ekmek  çay , sucuk et çeşidini yazamam. çünkü lüks denilecek kadar  yeterli ama insanlar mutsuz ve homurdanıyor. Bu zor günlerde Ders alınıcakken , bu hizmete ve fazlası ile yeterli çeşide  homurdanan insanlara seve seve hizmet verdiğimi söyleyemem. ( bize motivasyon ve eğitim gecelerimizde işini zor sunan var mı sorusuna - hayır ''  diye cevap  nadir 2-3 kişiden biriydim... ama covid nedeni ile dediğim gibi bu tarz müşterileri görmek beni üzüyor ve fikrimde yanıldığımı gösteriyor ) Ben Türk insanın  en azından bu konuda daha duyarlı ve hoş görülü olduğunu biliyor ve bu beni umutlandırıyor.


Güzel Bahçem. 


 55 metre kare kiralık evimiz ve 100 metre kare bahçesi sayesinde evimizi  Extra duble büyüttüm. Bu yıl , bu yaz gözüken Bahçedeyim.  Açıkcası işime daha yakın ve merkeze daha yakın bir daire bakmıyor değildim ama şuan beni memnun eden birşey ben ve ailemin sağlıklı olması ve bu bahçemin olması. Buradan dairelerde yaşayan insanlara daha da sabır diliyorum. Eminim salgın sonrası insanlar müstakil evlere, villa'lara göcücek veya planlarını yapıyordur. ( bahçemin resmini sonra eklerim. )

Sevgili dostlar, Devletin yada devletlerin sizin için kararlar almasını beklemeyin. Bizden daha evvel Çin ve İtalya bir sürü zorluklar yaşadı ve devam ediyor. oradan sebeplenip lütfen kendi imkanlarınız var ise izolasyonunuzu yapın. Empati yapıp, Bir çok sağlık ve kamu çalışanını ve diğer çalışanları zora atacak şeyler yapmayın. evet sağduyuluyuz ama daha da çok bu sefer kallavisinden sağduyu, saygı ve hoş görü. Başkasının izolasyonuna'da saygı ve  sosyal mesafe . X kişinin boş vermişliği Sizin benim özgürlüğümü kısıtlaması ve takdir edersiniz ki Sürecin uzamasına  sebep oluyor.  Kafanızda şahsımca bir tarih belirlemenizde sizi hayalkırıklığına uğratabilir. 

Dışarıdaki ihtiyacınızı görüp evinize bahçenize balkonunuza geri dönün. alışverişinizi yine en yoğun olmayan saatlerde 2-3 haftalık yapın. Youtube'de herşey var, Ekmeğinize kadar kendiniz yapabilirsiniz. Buda size bir meşkale olur. 

Size  '' hayat eve sığar '',   '' evim evim  güzel evim ''  deyişleri ile gelmek istemiyorum, Tam tersi bu virüsü yenersek dışarısı daha güzel olucak. Allah'tan umut kesilmez. Umudumuzu yitirmeden, B ve C planlarımızı yapıp en kötüye hazırlanıp bu zorlu virüsün üstesinden gelmeliyiz. 


Sürç-ü lisan ettiysek affola. Haddimi aşan bir kelime kullanmışsam affedin, bana katılmadığınız kısımları email olarak dj_sammy248@yahoo.co.uk yada buradan blog'tan paylaşabilir, küfür etmemek şartı ile istediğiniz kadar eleştirebilirsiniz. hatam varsa düzeltin.


Sağlıklı günler dilerim. En kısa zamanda daha güzel bloglarda görüşmek dileği ile,  Kendimiz, Sevdiklerimiz ve  büyüklerimizin sağlığı için elinizde ise İzole kalın.








Görseller telif hakkına tabi olabilir.



Yorumlar