Koningsdag = Woningsdag - Kral'ın doğum günü - Hoş Geldin Ya Şehr-i Ramazan - Tatlılar ve Jelatin




 © 




Herkese merhabalar. Öncelikle Herkese Hayırlı  bir Ramazan dileklerimle.  Ramazan'dan tek dileğim Covid-19'un çabucak bitip gitmesi, hayatın normale dönmesi kendime ve tüm insanlığa sağlık diliyorum.


2 haftadır size yazmadım. Aslında yazıcak çok şey varken Covid-19 sonrası yazacaklarımı da lüzumsuz buluyor; otomatik olarak erteliyordum.


Televizyonu açıyorum birçok program eski çekimler, Haberler ve hergün Türkiye, Hollanda ve Diğer ülkelerin durumlarına bakıyoruz Bu arada da hayat devam ediyor, ye, iç ,yat ,kalk ,işe git, gel ,tatil yap ( izin yap ) şeklinde. Şuan dikkat ettiğimde en son supermarket harici alışverişimizi Bahçe takımı aldığımızda yapmışız. Şuan süpermarketler gibi Bahçe ve ürünleri satan yerlerde güzel işler yapıyorlar. Kimsenin 2020 Yaz'ından ümidi olmadığını biliyoruz, zaten sistemde bizi yavaş yavaş buna hazırladı diyebiliriz. ilk zamanlar kimsenin online olarak bile satın almadığı ürünler şimdi 50% daha fazla fiyata. Bahçesi olan herkes Bahçesini güzelleştiriyor. Bizimde bundan geri kalır yanımız yok tabii.

Neyse efendim Kral günü.  Paskalya'da süper satışlar sonrası Kral günü için verilen Tipik Hollanda tatlılarından Tompouce ( Tompus diye okunuyor ) Oranje Tompuce , Schnitt ( şinit )  ( Bol kremalı altı bildiğimiz kek şeklinde üstü krema içinde mevsim çilekleri ( o ne demekse ) ile sunulan leziz bir  pasta  sonra  Jumbolen ( Hollanda bayraklı turuncu şekilde içi krema dolu dışı çikolata kaplı toplar, Sonra  '' Petit Four (s ) ''  ( kare kare küçük pastalar , pembe yap üstünü turuncu yap ) bunların resmini de ekliyeyim , bunlarda yok sattılar. bunları biz Süpermarketler genelde 5 -6 ay evvelden sipariş ederiz ki Genel merkez bu tatlıları zamanında bize teslim etsin ( normalde de 2 gün evvelden online olarak sipariş alırlar )  ama kimse covid-19 hesaba katmadığı ve herkesin evinde geçireceğini düşünmediği için çabucak bittiler. siparişlerimiz günün yarısında bitmiş oldular.


 © 





 © 

Oranje Tompouce 


 © 
Standard bi Schnitt

 © 

Petit Fours




 © 


Koningsdag için hazırlanmış bir Oranje Schnitt


Hollandalılar  Herşeyi kutlama telaşında olan insanlar.  Corona sonrası en üzgün ülke olsa olsa Hollandadır. Festival , konser , eğlence vs. Bu güzel havalarda  hasta olsak çalışıcak adam bulamazdık ama corona sebebi ile okulların kapanması nedeni ile de  ilginçtir birçok ögrenci yardımımıza yetişiyor. corona'nın işyerimiz için tek iyi yanı olsa gerek.

Neyse konuyu dağıtmayalım. Başlıkta jelatin ( gelatin ) yazdım nedir bu. 

Jelatin ve Etnik yemek


Ben işe başladım başlayalı ortadoğu görünümlü yada kısaca domuz eti ve ürünleri yemeyen kim varsa Tatlı kısmında saatlerce tatlıya evire çevire bakarlar , orada minik yazılarla etiket içerisinde içerdikleri yazar. Jumbo ürünlerinde Jelatin kullanıyor ama bu Jelatini inek( Rund ) 'tan sağlıyor. çünkü domuz jelatini kullansalar herkese hitap edemiyecekler. Ama bir Hollanda pastanesi Müslümanlarda yesinler diye genel pastalarını  inek jelatini ile yapmak istemeyebilirler. Siz sipariş verirsiniz ve ona göre jelatinsiz de yapabilirler. Yine Bir sürü Schnitt'te Alkol da içerir ( bevat alcohol )  o yüzden bu tarz takıntılarınız varsa çikolatalı pasta ( choco Taartje ) gibi yada pirinçli  hollanda'da vlaai denilen ( flaay )  rijst  vlaai yada room kruimel vlaai ( kremalı  kurabiye parçacıklı ) veya appelkruimel vlaai elmalı kurabiye parçacıklı pastalar ( pasta demek nedense artık tuhafıma gidiyor vlaai ) almak isteyebilirsiniz. yine etiketten Jelatin'inin neyden yapıldığını görebilirsiniz. Bu Avrupa'da yaşayan müslümanlar için ciddi bir sorun. Bu konudaTürk  / Müslüman fırınlarına gidiyorlar yada bilinmiş marketlerden genelde Donut alırlar ( şeker bayramında özellikle ) ve çikolatalı pasta yada Yoğurtlu pasta alırlar. 



 © 
ChocoTaartje - Çikolatalı Pasta

 © 



jelatin demişken birde Etnik yiyecek konusu.

işyerimiz Kadir marka Helal ürünler sağlayan bir kişi ile anlaştı. 15-16 aydır pişirdiğim tadının ne olduğu hakkında pek fikrim olmadığı frikandel broodje ve saucijzen broodje ve worstenbroodje deneme fırsatım oldu. tabi bunlar genelde hollanda da hep domuz etli oldukları için bir fikrim yoktu. denedikten sonra da pek birşey kaçırmadığımı farkettim.  dışı milföy içinde çok az baharatlı ve curry soslu ( curry sos hollanda da pinda sos gibi olmazsa olmaz  ketçapın currylisi veya çakması )  fırında pişirilmiş atıştırmalıklar. Bu arada reklam vs değil ilgilene ne adres , marketinde satmak yada denemek isteyebilirsiniz. nerelerde bulabileceğinizi bu sitede bulabilirsiniz. kendileri de türkiye'nin yanında geçmez ama baklava da yapıyorlar 6 dilim baklava 4 euro satış fiyatı.

Bu arada hala söylemedim nedir bu Etnik yiyecek diye, Halal yazısı arapça etiketli ama Sorunca Etnik yiyecek diyorsun.  Müslüman olmayan Hollandalılar Halal'ın kavramını tam olarak bilemezler.  Halal konusunu domuz eti sanıyorlar. ama tabiiki oradaki ince ayrıntıyı bilmiyorlar. Bu konuda aşırı takan müslümanlar sadece Müslüman kasaplara ve fırıncılara ( pastanelere ) süpermarketlere giderler. ama bu  yerine göre bazen biraz tuzlu olabilir. bizim 1 euroya sattığımız xl sosisli ,halal olanda 1.55 euro'dur. 

 © 
Frikandel broodje

 © 
Worstenbroodje ( Worst = sucuk )

 © 
Saucijs broodje ( Sosays )




Koningsdag = Woningsdag


Bu Yeni bir hashtag oldu , işte millet evde kutlayacağı için bu özel günü,  Ev günü yad aYaşanılan yer günü gibi bir anlamı var. Kralda sanırım Tv 'den bir konuşma yapıp geçiştiricektir. Hollanda cidden ilginç bi yer bilmeyen varsa Kral'ın eşi Arjantinlidir ismi de Maxima.

Kringloop


2. el. Her kral günü sokaklara 3-4 saat seyyar şekilde ( zabıta kontrolu free olan  ) bit pazarı kurulurdu aslında ben sadece 1 defasına şahit oldum. sokakta 20 euroya bi espresso makinesi alabilir yada 50 cent euroya kitaplar alabilirsiniz hatta pazarlıkta yapabilirsiniz. ben geçen Kral gününde Peynir almıştım ve Jaap stam'ın hayatını anlatan bir kitap almıştık. Bu sene bende seyyar kurucaktım ama nasip olmadı. insanlar evlerinde istenmeyen hediyeleri yada aldıkları luzümsuz eşyaları o pazarda o gün satıyorlar ve eğleniyorlar. Bu Kral gününde hava 20 derece olucağı için barbekü yapıp müzik ve alkol eşliğinde kutlayacaklar. ben mi? ben bu Kral gününde yarım gün çalışacağım.  Normal planımda 28 nisan^da Türkiye tatili vardı ama covid nedeni ile iptal oldu.










Ramazan günü umarım paylaştığım pasta ve yiyeceklerden ötürü bana kızmadınız. Oruç tutanların oruçları kabul olsun dileklerimle.

Kısa not : Hollanda'da covid ile alakasız bu2. Ramazan ayı. imsak 04:45 gibi ve iftar 21:05 gibi açılıyor bu her gün takdir edersiniz değişiyor. Burada Ramazan ile alakalı hiçbir zaman bir hava olmadı.Avrupa Müslümanlığın doya doya yaşanmayacağı bir yer olduğunu kibarca belirtmek isterim. Bu konuda Siz ne düşünüyorsunuz buradan aşağıya yazabilirsiniz.


Mutlu Pazarlar Karantinadaki Güzel ülkem.

Güvende kalın

Andaç.




 ©  Görseller Telif hakkına sahip olabilir.




Yorumlar