Corona - Covid19 - Wuhan Virüsü - 2019 nCoV - Yeni Tip Coronalar ve Dünya Ekonomisinin Alt üst olması- Hollanda'da Güneş





Selam Herkese.

Bir önceki blog'umda İngilizce  olarak  Hollanda Ehliyet sınavını 1 kere de nasıl geçtiğimi anlattım. Aynısını Türkçe'de yazıcam.bir ara  blog yazmadım çünkü tam blog yazmaya niyetlenicem o arada kötü olaylar gelişiyor örneğin idlib'ten çok kara haberler aldık. çok kötü şeyler oldu. Zaten Kara başlayan bir yıl, gidişatı da iyi durmuyor. Bildiğiniz zor zamanlardayız... Öncelikle Şehitlerimizin mekanı cennet olsun ve Ailelerine ve Yurdumun başı sağolsun...




Öncelikle   buyrun Covid-19 Sağlık Bakanlığı broşürleri


Türkiye'de dün'e kadar Corona ile ilgili bir haber yoktu ama şuan 1 kişinin karantina'da olduğu söyleniyor.   Umarım çok daha fazla yayılmadan atlatırız . anladığım kadarı ile Corona Sıcak hava'da yaşıyamıyor yada sadece bir iddia, 1 kaç haftaya kalmaz Tüm Türkiye'de havalar ısınıcak ve Corona'yı hafifce atlatırız umarım.
Uzman değilim  tabii fakat anlaşılan Bağışıklık sistemi çok zayıf olan kişilere ölümcül tehdit oluşturuyor.

italya'nın kapanması. 


Biliğiniz koskoca ülke kapılarını dışa kapadı. Ne giriş ne çıkış var. İtalya Lombardiya'dan bildiren Burak dostum diyor ki '' italya çenesini açtı, millet Corona'yı gizlerken italya gün ve gün Corona'dan kaynaklanan kayıpları ve etkilenmelerin çetelesini basına sundu. Diğer ülkelerin bundan sakındığını söylüyor. italya'nın komşularına bakıyoruz ses seda yok. Sanırım sadece İtalya'yı vurma şansı yok. Taa Çin'den gelen bu virüs, Kore ve en çok iran'ı vurdu gibi sunuldu ama belkide medya'ya iletilmeyen başka vak'alar  olmaması ilginç...


Corona ve Hollanda

Öncelikle KLM daha yeni bazı italya destinasyonlarını ( kuzey ) iptal etmiş. tüm İtalya tamamen kapanmışken bu kadar da ekonomik düşünülemez.

Hollanda'da 382 kişi Corona'dan Karantinada Yanılmıyorsam daha bir hafta evvel Kovid 19 nedeni ile 86 yaşındaki bir erkek hastanın hayatını kaybettiği rapor edildi.

Özellikle Noord Braband bölgesinde ağırlıklı Corona tespit edildi ( Eindhoven civarı )

Supermarket çalışanı olarak, işyerimize ellerimizi  nasıl yıkayacağımızı 10 yıkıyorsak 30 kere yıkamamız söylendi ayrıca Check out ( kasa sonrası ) hijyenik mendiller kuruldu. Yine ekmek kruvasan alırken kullanılan maşa'ları sürekli hijyenik mendiller ile siliyoruz. Sürekli yaptığımız tadımlıkları tamamen kaldırdık.  Müşterilerin sürekli ellediği bir tabak ve birinin hapşurması ile diğer müşterilerin virüs kapma  şansı yükselicekti ( açıkcası bunu da işyerine ben ilettim ve bu demo ürün yani tadımlıkları benim sunumum ile mantıklı bulunup kaldırttık )

Süpermarketlerde genelde un , pirinç gibi ürünler ayrıca kağıt havlu ve tuvalet kağıtları ve ıslak mendiller en çok satılan çeşitler oldu.

Corona Vakalarının Hollanda listesi için Resmi makam


Corona ve Dünya


Dünya'daki Corona vakaları için canlı takip edebileceğiniz link



Corona ve Spor



Hollanda'da PSV Eindhoven ve Willem II takımları ( Braband'daki diğer takımlarda ) Seyircisiz maçlara çıkmak zorundalar.

Dünya'da bir çok spor müsabakası erteleniyor. Spor değil ama bu yıl  Rotterdam'da düzenlenicek olan Eurovision 2020 bile tehdit altında. Yine Euro 2020 Futbol şampiyonası bilindiği gibi Türkiye'ye verilmesin diye UEFA'nın kuruluşunun 60. yılı münasebeti ile bir sürü şehirde oynanması planlanan bu çok büyük organizasyon'da risk altında.  Tabii iyakında bulunabilecek bir Covid 19 aşısı ( tedavisi )  yada Corona'nın sıcak havada iddia edildiği gibi yok olabileceği söylentisi  doğru ise Turnuvalar düzenlenicek. fakat şöyle bakınca Venezuela ve Tayland gibi şuan sımsıcak olan ülkelerde de Corona vakaları rastlanmış. iddiayı çürütür gibi ama neyse. Benimde burada konuşmam daha da bilgi kirliliğine neden olucak. Bunu uzmanlar açıklasın.

Velhasıl kelam Şampiyonlar ligi'nde Bazı maçlar Seyircizi oynandı ve oynanacak, ispanyol Getafe takımı Roma maçına çıkmama kararı aldı.



Corona Genel  


Corona Hem Dünya çapında uçuşlara , alış-verişleri , turizm , Ticaret bir çok alanda ekonomik krizleri ortaya çıkarttı.  Örneğin daha Corona  yeni yeni duyulurken Hollanda TV'sinde çin'e ıstakoz satan bir kobi zararının haftada 8000 euro olduğunu söyledi ki düşünün bu bir kobi.

Kendim elimi yıkamak ve Alkol sıvı ile ekstra temizlemekten ellerim kurudu. Aliexpress  ile arama mesafe kurdum. aslında iyi de oldu, Bir sürü gereksiz Gadget dediğimiz alet edavat ucuz diye sipariş edip bir kenara atıyordum.


Schippol Güncellemeleri : https://www.schiphol.nl/en/messages/coronavirus-update 




Petrol fiyatları...


Anladığım kadarı ile Petrol Kartelleri Anlaşamıyor ve buda Son kullanıcıya yani bize yansıyor. Ulan daha önceden anlaşamasaydınız ya. Gerçi buda borsaları etkiledi. Hollanda'da ilk defa 1.50 euro altına 1 litre benzin aldığımızı hatırlıyorum. indirimli günlerde bile 1,63 gibi idi.  Yanılmıyorsam Türkiye'de de yaklaşık 35  - 50 kuruş olarak indirim pompaya yansıyacak ( mı acaba ) Türkiye'de petrol fiyatının bu kadar düştüğü ne zaman görülmüşki.

45 USD olan bir varil petrol , 30 USD'ye düşünce fiyatların bize yansıması az bile görünüyor.

Yine bu OPEC+ da yaşanan anlaşmazlıklar ile Tüm dünya borsaları dibi gördü gibi.

1 Euro 7 TL üzerine çıkmıştı ve dolar sanırım 6'nın altına inmeyecek gibi duruyor.



Emlak  Fiyatları 


Hollanda'da en çok prim yapan yerin Rotterdam olduğunu daha evvelden yazmıştık. Evler gerçekten çok değerlendi. Türk lirasının değer kaybetmesi ile bir çok Yurtdışında yaşayan Türk para biriktirip TR'den ev almaya gider gelir oldu. Genelde Diş yaptırma, Saç ektirme bunun gibi işlere  yada aile dost ziyareti tatil yapma iken şimdi  ilk uçakla ev alınıp geliniyor.  Ben ülkem adına üzgünüm umarım en kısa zamanda Bu dünya'daki krizin son bulup ülkemizinde üretim yaparak bu daralma'dan silkinip en az zarar ile çıkmasını hayal ediyorum. ( Çok mu hayalciyim )
Dikkat ettiyseniz Andaç  CMYLMZ gibi apolitik duruyor  ama emin olun tek istediğim Türkiye'm için en iyisi. Aslında bununda en iyi yolu her daim Muhalif olmak diye düşünüyorum.

Ev diyorduk, Uzmanlar uyarıyor, Türkiye'de lüks yatırım yapmayın diye yani lüks ev daha az kar getiriyor.  AÖF iktisat mezunuyum, ekonomiden çok anladığımı söylemek çok komik olur. geçmiş zamanda TL'ye yatırım yapmış ve bu açıdan saçları dahada ağartmış biri olarak daha küçük emlaklar 2+1 yada 3+1'in daha da değerlendiği açıklandı. Yanılıyorsam aşağı yorum atın a dostlar.


Hollanda'da Güneş


Evet evet ilk defa toprağa cemre düşmüş gibi hissetim bugün. Her Çarşamba ve Haftasonu izinliyim. Bugün içime bir '' Bahar temizliği''ne ve gereksiz eşyaları atma ve satma isteği doğdu.  Bu haftasonu 1 haftalık izine çıkıcaz. o arada gereksizleri elden çıkarmak mantıklı.  Türkiye'den getirdiğim bazı tohumlar vardı, Roka , Maydonoz gibi onları da dikmek istiyorum. Geçen Ekim'de ekdiğim Roka'lar çok verimli olmasalarda yetişti. Bir demet maydonoza en ucuz 80 cent euro vermek koyuyor. 3dal yeşil soğanda en ucuz 40 cent euro.    Maydonoz , Roka ve Yeşil soğanımı kendim ekmek istiyorum.  Evimin önünde küçük bir bahçe var ve bu bahçeye de devlet bakıyor,  ( aaa politik durdu o bahçeli bu değil ) Ekiyor biçiyorlar suluyorlar. Neyse efenim  çaktırmadan bi kıyıya Roka ekmiştim ve bunlar ellemediler sağolsunlar. Evimin önünde çok büyük bir Arnavut kaldırımlı ve bize ait bir alan var, Bir kıyı , Köşeye üstü kapalı minik sera yapma peşindeyim.  Sebzenin et'ten daha pahalı bir ülke'de Şartlar seni buna itiyor ( ayrıca Egeli olduğumdan Ot bizim olmazsa olmazımız ) ot derken yanlış anlaşılmasın lütfen.


Havalar ısınıyor o halde bu Hollanda'da bilindik marka TOMOS'lar yani bizde mobilet ( mobylette ) dediğimiz gürültülü motorlardan alma isteği geldi. Bunlar 100 eurodan başlıyor hem vergisi ucuz  hem sigortası  hemde Cebimdeki B + AM ehliyeti  bu minik motor'u sürmeye yetiyor. Bazen işe gidip gelmeye kullanmak ve bazende bu yıl başlamak istediğim Balık tutma organizasyonlarımda kullanmak istiyorum.


Sabrınız için teşekkürler. Hollanda ile alakalı soru ve önerileriniz için bana buradan yada dj_sammy248@yahoo.co.uk 'den ulaşabilirsiniz.


Güneşli, Bereketli ve Sağlıklı Günler dilerim.


Andaç.






Görseller telif hakkına tabi olabilir.

Yorumlar

  1. agziniza saglik, guzel bir yazi olmus. corona virusu herkes bir kere tadmadan lugatimizdan cikmayacaktir diye dusunuyorum. hayirlisi olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Bilinmeyenden gelen. Yorumun için teşekkürler. Bugün Corona , covid-19 duymaktan kusmak üzereyim. Elbette önemli bir mevzu ama sanki belirli güçler tarafından Kaos ortamı yaratıldı ve başarılı da olundu. Saygılar.

      Sil

Yorum Gönder

Merhabalar. Bloga gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederim. En kısa zamanda size geri dönüş yapmaya çalışıcam.

Saygılarımla.

Andaç Abi.