Sorular ile Hollanda - Hollanda ve Kredi Kartı , Pardon Pin pass ! istatistikler & Rakamlar





Herkese merhabalar.  Dünyanın karmakarışık olduğu şu günlerde umarım güzel bir Pazar gününe başladınız...

Bugünki kısa blog'umda Size Kısaca Hollanda ve KRedi kartı ve Hollanda ile ilgili Google'da arasanızda bulabileceğiniz bazı soruları cevaplandırıcağım. Siz zahmet etmeyin diye ben sizin için araştırdım.


Kredi Kartı !!! 


Sen çok  yanlış gelmişsin kardeş diyebilirim. Hollanda'da Kredi Kartı kullanan pek rastlamadım. Hollandalılar bildiğin Sanal Kredi Kartı kiralarlar.  Bizde ( Türkiye'de ) Bankacılık ve Online Bankacılık  dünya ile kıyasladığımızda Aşmış seviyede iken burada  aynısını söyleyemeyeceğim.

Bundan 2-3 yıl evvel , Hollanda da tatilde iken yabancı bir şirketten uçak bileti almak istedim. Alıcağım şirket'in ideal, yani Hollanda da kullanılan çok geniş bir yöntem olan ideal sistemi yoktu. Kendi Türkiye'deki bir banka hesabımdan yapabilecektim  ( ismi lazım değil lacivert banka ) ama onlarda o zaman maaş kartına yurt dışı  için 250 tl mi ne limit koymuşlar. o zaman euro 4-5 seviyesinde yani o para ile de istediğim bileti alamıyacaktım. Bildiğin kredi kartı vs gerekti. Hollanda da eş dost'a sordurdum.  herkeste  bildiğin Banka Kartı ( Pin pass ) var. Bildiğin maaş kart işte.  Neyse işimi Türkiye'den Patronun sevgili oğlunun kredi kartı'nı ödünç almak ile çözdük. kendisine de parayı TL ile transfer ederek çözdüm. Ama ne kahır deme. Hollandalılar ciddi cimri oldukları gibi Kredi Kartı gibi olaylarda bezi olmazlar. Paraları kadar gidiyorlar. 

Not : Türkiye'den getirdiğin kredi kartı ile bir Süpermarkette alışveriş yapamayabilirsin. Sizin kredi kartınızı da sistem tanımayabilir. PIN'siz  çalışan bir kredi kartı varsa da burada işe yaramaz (Neden söylüyorum  hala Almanya'da pin'siz kredi kartları var ) Yanınızda Nakit bulunması iyidir.. 


Gelelim Sorular ile Hollanda ( The Netherlands )


Hollanda Ne kadar Gelişmiş bir ülkedir ??? 


-Hollanda IMF'ye göre  Dünya'nın 20. gelişmiş ekonomisidir.

Hollanda'nın en zenginleri kimler?


* Charlene de Carlvalho -Heineken

Frits Goldschmeding. ..

Hans Melchers. ..

Ralph Sonnenberg. ...

John de Mol. ...

Kommer Damen. ...

Lesley Bamberger. ...

Robert Defares. ...

Wim van der Leegte

Hollanda'da Asgari ücret ne kadar?


1653.20 cent ( 21 yaş üstü )  ayrıca benim çalıştığım yerde maaşlar 4 haftalık period için ödeniyor. ( bazı şirketlerde 30 günlük ödeme yapıyormuş )  Asgari ücret daha önce de dediğim gibi 6 ayda bir artıyor. bu yıl  ilk 6 ayı için 17 euro artmıştı.

Hollanda'nın en Önemli Gelir Kaynakları Nelerdir?


Endüstri, Makine sanayisi, Kimya, Elektrik, Yüksek Teknoloji ürünleri, Metal işleri, Benzin Rafinerisi, işlenmiş yiyecek endüstrisi, Tarım , Balıkçılık , Turizm ve Turizm aktiviteleridir.


Hollanda'da ortalama Gelir yıllık ne kadar ?


Yıllık kişi başı brüt :  36.000 euro'dur. Erkeğin maaşı kadının yaşı derler ama askeri ücretle çalışan birisi 2020'de 12 ay sonunda 21 yaş üstü bir kişi en haftada 40 saat çalışarak 14.000 euro üzerinde gelir elde edicek. 

Hollanda'da Yıllık izinler Ne kadar sürer ?


Aslında bu soruya pek cevap veremeyiz. Benim bildiğim Hollandalılar hep tatildedirler. Hayatımda bu kadar tatile çıkan bir kitle tanımadım.


Kendimden örnek vereyim. bir 3 ay ,haftalık 32 saat kontrat ile çalıştım bu arada çok çalışıp  bir sürü tatil topladığım için kontratım 40 saat/ haftalık olarak değiştirildi. Bu halde bile şuan haftada 36 saat çalışıp 40 saat maaş alıyorum ve 2020 için toplamda şuan 7 hafta ücretli iznim var. Kontrat gereği izinleri maalesef peş peşe kullandırmıyorlar. Mart, Nisan , Haziran ve Eylül olmak üzere tatilleri 4e böldüm.  Gelelim herhangi birisine,  haftalık 24 saat (   3 gün ) kontratınız var ve haftada 4 gün çalıştınız ayda 4 gün ekstra izniniz oluyor ve  izinleriniz siz ücretli  izin olarak geri dönüyor. Yani mesai sistemi  Türkiyedeki gibi mesai yaptım ay sonu mesai ücreti ( atıyorum normal gün için %25 resmi tatilde  100% vs gibi ) alacam gibi olmuyor. olsa da daha önce de dediğim gibi bi ton vergi ödüyorsunuz onun yerine size tatil günleri geliyor.  

Hollanda'da Senelik iznimi bu yıl kullanmadım, izinlerim yanar mı ?


Hayır, izinlerinizi diğer yıla devrederler, hatta bir çok izin gününüz var ise belkide işletme size para ödemesi yaparak o izinleri sıfırlamak isteyebilir.  Fakat işlerin yoğun olmadığı zamanlarda daima işletme sizleri tatile yollamak ister. 

Hollanda'da Emeklilik ?


Onu bi unut derim. Neden mi,  Çalıştığım bi süpermarkette bir Kasiyer  teyze 40 yıl ( in dienst ) bizimle çalışmış ve bunun kutlaması vardı. ( genelde  kadın 40 yıl aynı yerde çalışıp hala emekli olamamış. 


Hollanda'da Emeklilik yaşı 2018 ile 2021 de farklıdır. mesela 2018'de 66 iken 2021de 67 yıl ve 3 aydır.Hollanda'da yıllarca çalışanlar için burada emeklilik hesaplama sistemi

Hollanda'da yaşadığın ve çalıştığın her yıl 2% emeklilik ekleniyor, yani 50 yıl çalışmış biri maaşının 100%'ünü almaya hak kazanır.  Bu maaş'da iş yerindeki kariyeri ve olumlu raporları vs göre de değişkenlik gösterebilir. 



Hollanda'daki Sosyal Güvenliğim Türkiye'de Geçerli midir?


Güzel soru ( Goede vraag ) deme.   ilgilenenleri öncelikle buraya alalım Hollanda da yada Diğer avrupa'da yaşayan Türkler Türkiye'de kendilerine YUPASS edinmeleri gerekir. ohsad bu konuda bir yazı yazmış .  Sahip olduğunuz Sigortanız  SGK'ya başvurmanız ile size yardımcı olacaktır. SGK size 10 haneli bir YUPASS numarası verecektir. Türkiye'de iken bu 10 haneli numara sizin bir nevi TC kimlik numaranızın SGK versiyonu olacak.

Türkiye'ye özel hastaneye gittiğinizde size siz bize ödeyin biz fatura keselim siz kendi sigortanızdan ücreti alın deselerde bu pek geçerli olmaz. yani mağdur olabilirsiniz. Hollanda için konuşursam , Hollanda'da benim bağlı olduğum sigorta bana özel bir kağıt vermiyor ama başka bir sigorta şirketi SGK tarafından istenen şu önemli  ( N/TUR 106 belgesi  - N'TUR 111) belgeyi vermedi. Email attık onların böyle bir kağıttan haberi yok ama siz En yakın SGK'ya sigorta kartınız ile danışın yada SGK'ya türkiye'ye gitmeden email atın onlar size daha detaylı döneceklerdir.   Özellikle Tatilde iken sürpriz  istenmeyen  kaza ve hastalıklar evlerden uzak olsun. SGK Rehberi adlı kaynak

Hollanda  için esas  Kaynak SVB

OECD 'ye göre Hollanda - 

OECD : uzunca '' Ekonomik Kalkınma ve İş birliği Örgütü '' 

Hollanda nüfusu : 17.1 milyon

Yenilenebilir Enerji  4.3 %

Yıllık ziyaretci : 11.2 milyon

Work-Life Balance  yani ne kadar çalışıp ne kadar kendine ait zamanın var kısmında 9.5 puan ile en üst seviyelerdedir.

Güvenlik : 9.2

Hayat Memnuniyeti : 9.2 

Sağlık : 8.2 

Yaşanılan Çevre :  7.2 

Eğitim : 7.4 

 Community : Sosyal Destek Ağı  : 6.5 ( bu konuda ayrı başlık yazılabilir )

iş bulma : 8.4 

Gelir : 3.3 ( bu konuda günlük giderler ve sağlık giderleri için ayrılan oran bu çok doğru Sağlık sistemi gelirin neredeyse 10%una yakın bir oranı götürüyor ( asgari ücretliler için )  Bu konuda kişi başı yaklaşık 4000 dolar '' daha   iyi yaşam endeksinin  '' altında kalıyor. 


Housing : 7.3  Ev giderleriniz ve eviniz için harcadıklarınız.




Ortalama  7.4  ile ortalama olan    6.5 'un üzerindedir. Kaynak OECD


Bu pazar için bu kadar rakam yeter. Kafanız şiştiyse kusura bakmayın.

Sabrınız için  tekrar teşekkürler. 

Mutlu yeni bir hafta dileklerimle, Bir sonraki blog'ta görüşmek üzere, Hoşça kalın.





©Görseller telif hakkına tabi olabilir.

Yorumlar