Hollanda'da Noel - Yeni yıl ve Havaii Fişek Çılgınlığı. Hollanda'da Festivaller ve Meşhur Stokbrood



Herkese Merhabalar

Şu aralar Hollanda'daki herkes gibi soğuk algınlığı geçirdim ( tüm maaşı   Otrivin burun spreyi ve tuvalet kağıdına yatırdım ) Güneş yok, Her sabah kraben dediğimiz aracın camlarındaki buzları kazıyoruz. Memlekette an itibari  ile cayır cayır yanıyormuş Tüm Türkiye'ye sevgiler.

   ufak bi blog ile tekrar geri geldim. Bu blogu yazarken  gereksiz bir bilgi an itibari ile Hollanda Kadınlar Takımı Hentbol'da dünya şampiyonu oldu.

 Neyse Öncelikle Sinterklaas'ın  gitmesi ile Her yer Noel ışıkları ve ağaçları ile süslendi. Diğer Noel kutlayan ülkelerde Aralık başında buna başlanır ama Hollanda'da Sinterklaas gitmeden bu pek yapılmaz. Hem Sint'e saygı, Hem çocukların için Sint'in önemi  yüzünden diyebiliriz.

iş yerimiz bize Her yıl olduğu gibi Noel paketi verdi ama bu yıl geçen yıla göre Yeni Yıl düzenlemesi yapmışlar, yani paketi yeni yıl gecesi için ayarlamışlardı. içinde yeni yıl için bir prosecco , bir sürü kurabiye ,şekerleme ,Yeni yıl yemeği masa süsleri vs var.  Müteşekkirim Patron.


Türkiye'den alışkın olduğumuz Yeni yıl kutlamaları ve Yeni yıl paketlerini hatırlayınca daha da mutlu  oldum. Bu arada Yeni yılın gelmesine bir o kadar sevinirken ; bir o kadar da geriyor çünkü Hollanda'dan gençten yaşlısına kadar herkes Havai fişek ( nl. Vuurwerk ) , çatapat benzeri ürünler ile kafamızın içine edecekler. ki geçen yıl evimin karşısındaki Tuvaleti ( Seyyar plastik Tuvalet - Acil durum için )   kendini bilmez kişi veya kişiler tarafından yakılmıştı. Yine  bu yapı marketlerde millet 100lerce euro harcayıp 15 dakikalık kişisel eğlence için Havai fişek alışverişleri yapacaklar. Zevkler ve Renkler tartışılmaz ama biraz fuzuli buluyorum.


Bu video size ortam ile alakalı bilgi verecektir. Tüm kasaba, köy ve Eyaletlerde ortam bundan farksızdır.


mesela size örnek statista.com verilerine göre geçen yıl 70 milyon euro'luk bir havai fişek satışı olmuş. yine grafikte görüldüğü gibi alıcıların yüzde 18'i 100 euro üzeri satın alım yapmış.  Kendi kayın pederim her yıl 150 ile 200 euro arası havai fişek alır ve patlatır.  

ünlü bir markanın ürünleri. / Reklam değildir :)  Havi fişeklerinizi önce izler ne sonuç ile karşılaşacağınızı bilir öyle alırsınız. Demo.


Yeni yıl gecesi Hollanda'da gökyüzü barut alevleri ile aydınlanırken her yer barut kokusu ve tüm gece dışarıdan gelen sesler ortadoğu'da savaş içinde bir ülke gibidir. 

Bu havai fişekleri alınca size birer jumbo boy torba da verilir. siz işiniz bitince soğumuş havai fişekleri bunların içine çöp yanına bırakırsanız ertesi gün belediye bunları toplar.  Normalde havai fişek patlatımı yıl genelinde yasaktır. hatta satışı ve alımı da yasaktır ( yanılmıyorsam ) yeni yıl sonrası ve öncesi günlerde de havai fişek patlatımı ( Yeni Yıldan bir hafta evvel ve sonra ) duyabilirsiniz.  Ayrıca Hollandalılar ara sıra Karpit patlatırlar.  Açıkçası bir Süt Tenekesine ( melkkan ) karpit konuyor ve su ekleniyor karpit gaz salınımı yapıyor bu süt tenekesi ucuna askeriyeden bildiğimiz gibi Top'lar gibi üzerine plastik top konuyor ve patlatılıyor. Ramazan ayında oruç açarken duyduğumuz sesin aynısını duyuyoruz. Ara sıra aniden patlatılınca insan birden oha falan oluyor ( uzun zamandır oha falan olmak adlı klişe deyimi cümle içinde kullanmamıştım iyi oldu ) 


Stokbrood / French Baguette

Noel olduğu için herkes alış veriş çılgınlığı içerisinde.  Supermarket'te  Shiftlerimize ekstra eleman eklemesi yapıldı ve çok aşırı yoğunluk olacak. şimdiden dipfriz'lere stoklarımızı bile yaptık. Müşteriler Noel öncesi sanki bir kıtlığa girecek gibi çılgınca alış veriş yapacaklar. Hele burada Oudejaar yani 31 Aralık günü daha çılgın olucak.  Geçen yıl 31 aralıkta mesaiye kalmıştım. sabah 7 den akşam 8'e kadar burada Stokbrood denilen aslen adı French baguette  olan  ince uzun desem tipi  ekmekten satmıştık. Hatta o gün  600'den fazla satış yapmıştık. normal bir günde 70-100 arası satılır. Cuma ve hafta sonu ise 100 -250 arası satılırdı.

 Hollandalılar bu ekmeği çok seviyorlar. Aslında Sevmeyen yok diyebilirim. Genelde Beyaz olanı seviyorlar (desem ) ve çok azda olsa Tarwe ( tahıllı ) yada Volkoren ( Tam tahıllı ) olanı alıyorlar.  Bu ekmek yanına Aoli, ( sarımsaklı mayonez diyelim )  Filet Amerikan , kruiden boter ( Sarımsaklı yağ  ) yerine göre diğer pesto soslar, tapas içine girebilecek her şey ile ve  herkesin evinde kesin olan bir tane  Gourmet Set ile tüketiyorlar. Aslında  Hollanda mutfağı ile alakalı bir başka blog'ta bunları yazsam daha iyi olur diye düşünmedim değil şuan.

Hollanda da Her Feestje ( Bu özel günlerde ) bir Feest stolettje denilen içinde daha önce de size söylediğim spijs denilen badem aroması ve kuru üzümler olan ekmekler satılır.
©

içi  de böyle birşey , şekerli ve bol aromalıdır ( spijs ) © Her Dini kutlamarda karşımıza çıkarlar.



Neyse Noel dedik, Hollandadılar Noeli Kutluyorlar, hediyeler alma Noel yemekleri yeme yada evde yemek yeme, kart atmak gibi hatırlama üzerine bir gelenek.  Kendim kutlamasam da iş arkadaşlarının bazısıdan kart aldım. işte Mutlu noeller ve iyi yıllar. iyi dilekler.  Yine Noel olduğu için geleneksel Noel partileri var her yerde.  Hollandalılar parti insanı oldukları için Her yıl bu tarz partilere ailecek katılıyoruz.  Her sene ayrı bir Dresscode oluyor ve o renk giyiniyoruz ve arada Noel şarkıları ( Kerst liedjes ) serpiştirilen genelde Hollandaca şarkılar ile yine parti sonunda popüler şarkılar  çalıyorlar. Genelde Hollandalıların aşırı alkol tüketip dağıttığı partiler. Parti sonunda ( gece yarısı )  Patates kızartması ve geleneksel frikandel ekmek yada kroketler yiyerek basenlerini genişletiyorlar.








                                              Abba Fever adlı Noel Partisinden bir bölüm.

Bu arada Dün akşam kötü bir sürpriz ile karşılaştık. Parti bitti 01:00de eve gidiyorduk evim 800 metre parti alanına, Aracımızın arka kapısını açmaya zorlamışlardı. Polisi aradık ama gündüz iyice bakın neler olmuş bize haber verin dediler. Hollandalı Polis bir kamera kaydı ve gören yoksa olay mahalline gelmiyor. Daha önceki başka tecrübeler oldu o yüzden biliyorum  onu da '  Hollanda Güvenli mi ?  ' adlı başlıkta yazabiliriz.. Hatta Hollanda'da bu tarz sorunlardan online form dolduruyorsun size 5 soru soruluyor ve  o sorulardan kamera kaydı yada gören yoksa size direk başvuru yapamayacağınız sonucu çıkıyor.  Bazı mecralarda Hollanda'da hırsızlık olmuyor vs duyunca Kaba Etlerimle gülmüştüm. Dün akşam ki parti sonrası da acayip hayal kırıklığına uğradım. hem kapıyı zorlamış açmaya çalışmışlar ve açarken de aracın arka kapı üstünü çizmişler.  Cana geleceğine mala gelsin ama Mal da canın yongasıdır derler. ve ayrıca birinin sizin emanetinize el sürmesi daha da can sıkıcı oluyor.  Son olarak işte Bu bölgede her yıl aynı tarihte bu partiler 2-3 gün sürüyor ama sevgili belediye ve iç işleri bu parti etrafına polis devriyesi atmayı düşünemiyorlar lar lor....

Sabrınıza minnettarım. 

Şimdiden Size ve Sevdiklerinize  Sağlıklı, Huzurlu , Bol kazançlı ve Mutlu bir 2020 dilerim. 


En iyi dileklerimle.

Andaç.






Görseller telif hakkına tabi olabilir.



Yorumlar