Sinterklaas ( Sint ) & Zwarte Piet - Küçüklere Hediyeler , Tarçınlı ve Zencefilli Kurabiyeler

©





Merhabalar.

Bugün, Güney Hollanda'dan, ara ara da olsa güneşli bir kış gününden selamlıyorum sizi. ( lekker winter zonnetje )

16 Kasım günü her yıl olduğu gibi Sinterklaas Hollanda'ya geldi.  Sinterklaas ve yardımcı/ları  ülkeyi 17 Aralık günü de terk edecekler. 16 Kasım günü yakınımda olan bir mekandaki Sint'in geliş seremonisine katıldım. Bu benim resmi olarak 2. Sinterklaas karşılamam oldu. Noel yada Sinterklaas'ı kutlamıyorum fakat çocukların çok hoşuna gittiği ve onların mutlu oluşunu görmek ayrıca alış-veriş çılgınlıklarının olduğu için Batı'nın güzel yanlarının keyfini çıkarıyorum diyebilirim.

©


Not : Video şuan Zwarte Piet ile alakalı ırkçılık ile ilgili tartışmalar nedeni ile kalktı. ben kaldırmasam otomatik sansür yiyecekti. 


Kimdir Bu Sint ve Piet  karakterleri.

Sinterklaas , Ülkemiz ile ilginç bir bağlantısı var. Kendisine aslen Antalyalı diyebiliriz.

Ona Myra'lı ( Demre ) Nicholas  yada Patara'lı Nicholas deniyor ve tahminlere göre  milattan sonra 280 ile 342  ( 4.yy ) yılları arası yaşamış bir Hristiyan Aziz ve Piskopos.  Aziz Nicholas'ın mucizeleri  Batı Avrupa'ya kadar her yerde duyulmuştu. O yüzyıldaki bir çok iş grubunun da azizi olup kabullenilmişti. ( Rehinciler, Fahişeler, Okçular, Hancılar, içki üreticileri , öğrenciler ve çocuklar )

 Kendisi için de Noel Baba'nın ( Santa Claus )  aslen esinlenildiği karakter olarak bilinir fakat Hollanda'da ya bu  Sint  bildiğimiz Santa demek küfür etmek gibi bir şey oluyor.

Söylenene göre   Hollandalılar yaklaşık 700 yıldır Sinterklaas'ı kutluyorlarmış ve bu aslen bir Katolik kutlaması imiş ve bir arada yasaklanmış. Bu Sinterklaas ve Piet karakteri ise 1850 yılında bir öğretmen olan  Jan Schenkman tarafından kaleme alınmış. Daha sonra da 1930- 1940 yılları arası tüm çocuklar evlere birer çorap asıp bu karakterden hediye beklemeye başlamayı adet edinmişler. Katolik kilisesi de 6 Aralık'ı Aziz Nicholas günü olarak ilan etmiş ve bir gece evvelki 5 Aralık gecesi de ( pakjesavond ) yani çorap asıp hediye bekleme günü olarak kabul edilmiş. Sint , ziyaretlerinde yanında sürekli bir büyük kitap taşır buna da hollandaca ' Het groote boek ' denir. Sinterklaas'ın Santa Claus gibi neşeli ve tombik bir göbeği yok. Ayrıca köpeklerden bir kızağı da yok onun yerine Ozosnel adında bembeyaz  bir atı var.


Meertens institue dediğine göre Sint ilk olarak  aslen 1873 yılında Zwolle'de fakir çocuklara şekerleme dağıtmış.  1952 yılından beri Sint'in gelişi TV'de yayınlanır olmuş ve Buharlı gemi ile Ispanya'dan ( Madrid ) yurda ( Hollanda'ya ) gelmiş ki normalde Sint'in tren, sıcak hava Balonu yada bir  uçak ile geldiği bilinirmiş. ( ispanya'nın Hollanda tarihinde büyük bağlantıları var , bir başka blog'ta yazabilirim)

Sint ve Piet'in gelişi haftalar önceden hazırlıklar ile geçiyor. çocuklar Sint ve Piet kostümleri alıyorlar ve Sint'e verilmek üzere resimler yapıyorlar. Yine Supermarketlerde , Spijs , amandelspijs ( bu özel bi aroma karışım , badem aroması / macunu diyebilirim )  Zencefilli , anasonlu ve tarçınlı kurabiyeler, çikolatalar, Çörekler yapılır ve satılır. Bunlarında  özel isimleri var resimlerle göstermek isterim.

©
Amandelstaaf ( S harfli )

©
Taai-Taai Koekjes ( türkçe Tay tay gibi çok komik buluyorum ) Ballı anasonlu kurabiyeler. ilgilenenlere ingilizce tarif

©
Peppernoten ( Tarçın , Karanfil , Anason lu kurabiye) 

©
Meşhur ' Gevulde Koek '  ama bu Speculaaslı ( ing. Gingerbread denilen Esmer baharatlı kurabiye ) 

©
Strooigoed ( Piet'in çocuklara dağıttığı karışım şekerleme ve kruidnoten ) 


©
 S ve P harfli çikolatalar.










Her 5 aralık akşamı  özellikle Hollanda, Aruba ve Curaçao'da  ve Belçika'da çocuklar , Sint onlara hediye yada şekerleme ( çikolata ) getirir diye Soba'nın yada  bir ısıtıcı/radyatör'ün yanına ayakkabı / çorap bırakır olmuş. Yine bir dolu  Sint şarkıları var ve en ünlüsü , Sinterklaasje ( devamı... Uşağın ile gel Sinterklaascık )

Top 10 Sint müzikleri


Uşak  demişken kim bu Piet,

©


Piet ( zwarte Piet ) siyah Piet yada Pete aslen o zamanlar günümüz portekiz ve Ispanya haritaları içinde yaşayan bir  Moro  ( Morolar  Kuzey Afrika'dan ispanya'ya yerleşmiş müslüman araplar. ) Piet'ler ( erkek veya kız olabiliyor ) Dudaklar kırmızı ve Saçları ise kıvırcık.

Kendisi Sinterklaas'ın hizmetlisi  / uşağı.  Çatı'dan girip Sinterklaas'ın verdiği hediyeleri eve bıraktığı efsanesi mevcut. Açıkcası efsane evde uslu olan çocuklara hediyeler ama yaramazlara da cezalar şeklinde bir efsane. Günümüzde Hollanda'da belirli grup tarafından her yıl ırkçılık nedeni ile protesto ediliyor.  Çocuklar tarafından seviliyor ve bir çoğu yüzünü boyayıp Piet oluyorlar ve bir dolu çocuk gönüllü olarak organizasyonlarda  Gönüllü yada ücretli Piet olup geleneksel kutlamanın bir parçası oluyorlar. Piet'inde  aynı Şirinler gibi Bilge Piet, Yakışıklı Piet, Sakar Piet gibi değişik tiplemelerini yapıyorlar. Piet ve Piet'ler Simnterklaas yanında mutlu  ve tebessüm ile yukarıda göstermiş olduğum kruidnoten / Peppernoten , Strooigoed gibi şekerleme ve minik kurabiyeleri dağıtırlar ve bazı şanslı çocuklara  ufak da olsa hediyeler verirler.



Sint ve Piet  hemen hemen her sene bağlı bulunan belediye tarafından kendi çaplarında bir organizasyon ile  belediye meydanına getirtilirler.  ( genelde minik bir bot ile )  şarkılar özelikle Sint şarkıları söylenir ve şehir meydanına Atı ile yürürken  çocukları cömert kahkahası ile selamlar ve Pietler çocuklara kurabiyeler dağıtırken o da çocukların ona yaptığı resimleri ya Sint yada  genellikle Pietler  yanında taşıdıkları çuvallarda toplarlar. Sinterklaas zamanı bu çuvallar bir çok dükkanın önünde yer alırlar yine bir dolu mağaza içinde minik kurabiyeler ve şekerlemeler hali hazırda çocuklar yesin diye sunulur.
 Bu organizasyonda Tipik Hollanda şarkıları söylenip eğlenilir. Yaklaşık 4 hafta boyunca her an her yerde karşınıza çıkabilirler. Okullara gidilir, Restoranlara gidilir, Aile tarafından gönüllü yada ücret karşılığı eve getirilip sözde sürpriz hediyeleri çocuklara takdim ederler ve anı resmi çekilirler.  Bu arada her yıl Sinterklaas gelişi Tv'den naklen yayınlanırken ( değişik parodiler şeklinde ) yayınlanan beldenin Belediye başkanı yanında birde  sözde Çocukların Belediye Başkanı da orda bulunur ( Bu yılki Çocuk başkan Sibel adında bir Türk kızı idi )


Sint ülkeyi terk edip Ispanya'ya  geri döndüğü zamanda ( 17 aralık ) Hollandalıları Noel alış-veriş telaşı ve heyecanı karşılayacaktır .




Sint ve Piet ile alakalı yazılacak çok şey var.  Şimdilik bu konuda belki de yazılmış bir Türkçe kaynak olarak bu blog'ta bi köşe de kalsın istiyorum.  Umarım yazıdan sıkılmadınız. Yazmamı istediğiniz bir konu olursa elimden geldiğince, ingilizce  ve Hollandaca kaynakları inceleyip yazmak isterim.


Hollanda'dan Selam ve Sevgiler


Andaç .





ilk Video şahsıma ait ama diğer video  görseller telif hakkına sahip olabilir.©

Yorumlar