Black Friday - Cyber Monday - Alışveriş çılgınlığı ! Kara Cuma - Siber Pazartesi




Selam Herkese.  Alış veriş çılgınlıklarının başladığı ve Kimi komik / trajikomik izdiham  görüntülerinin yaşanıp haber ajanslarına sunulduğu  '' Kara Cuma '' daha geldi çattı.

Nedir Bu Black Friday ?

ABD'de Şükran Günü sonrası ilk cuma'ya Black Friday  ' Kara Cuma '  denmiş. 1932 yılından beri Noel alışveriş sürecinin başlangıcı sayılmış. ( Kaynak Ulu Viki )

Hollanda'da Black Friday neredeyse tüm mağazalarda uygulanıyor. Bu çalışanlar için yoğun tempolu dönem olsa da Ekonomiyi canlı tutuyor diyebiliriz. Noel öncesi de Bir çok avrupa ülkesinde olduğu gibi ön Noel alışverişleri yapılıyor. Yine bu dönemde Hollanda'nın her yerinde çok rahat iş bulup çalışabilirsiniz ( hatta ek iş yapabilirsiniz )

Neyse Hollanda'da Black Friday indirimleri için genelde şu siteden tüm mağazaların indirimlerine bakabilirsiniz. Gerek Teknoloji, Gerek spor giyim, Hatta araba leasing'ine kadar her şeye Black Friday aksiyonları yansıtmışlar.  hatta verdiğim sitenin sloganı ise '' işte bu yüzden Hollandalısın ''  ( Daar ben je Hollander voor  ) Çünkü Hollandalılar tutumlu ve  pazarlık yapmayı severler.



Bu Black Friday nimetlerinden Cuma gelmeden bir çok firma gün gün indirimlere başladı ve bir çoğu ' şok fiyat ' süper fiyat  ( stunt prijs ) şeklinde ürünü gösterip fiyatı mağazada  öğrenebileceğiniz yine bir çoğu ( op is op ) bitmeden tükenmeden alın şeklinde reklamlarını yaptılar.

Ülkemizde de yeni yeni başlayan Black Friday'da  sanırım fiyatlar biraz yukarı çekilip ordan indirim yapılıyor yada çok az da indirim oluyor. Hollanda veya diğer ingiltere, Kanada , ABD gibi ülkelerde ciddi ciddi indirim olur. mesela yeni bir PS4ü 175 euro'ya alabilirsiniz yada xbox one modelini 125 euro'ya edinebilirsiniz. mesela bu  Sabahki reklamında   gördüm,  Ryanair'de 9.99 euro'dan uçak biletleri satıyordu .


Black Friday akabinde ise Cyber Monday geliyor, o günde de indirimler oluyor, Geçen yıl Telefon Aboneliğimi oradan güzel bir  kampanya ile edinmiştim, Bu Black Friday'da da hanım yeni bir telefon ve abonelik edindi. Bu günler sayesinde ayda aboneliğinizden kazandığınız  5-10 euro bile Aile bütçesine faydalı oluyor. Cyber Monday ( Siber PAzartesi ) de 2005 yılından beri kutlanır ( Alış-veriş ) olmuş.

Black Friday ve Cyber Monday birer tatil günü olmayıp, daha önce de söylediğim gibi Noel öncesi alışveriş süresini ve satışları arttırma yönünde. 2018 verilerine göre  bir Türk  Bu dönemde 84 Euro harcarken bir ingiliz  346 euro harcamış.

Hepinize Mutlu ve kazançlı alışveriş yapabileceğiniz Kara Cuma  ve Siber Pazartesiler diliyorum.

Bir daha ki blog'ta görüşmek üzere, Hoşça kalın.

Andaç.


Yorumlar